Οι μνηστήρες για την ΚΕΔΕ

Η θέση του προέδρου μένει κενή μετά την υπουργοποίηση του Δημ. Παπαστεργίου και η θητεία είναι για μόλις τέσσερις μήνες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα μεταξύ των στελεχών της αυτοδιοίκησης, καθώς μετά την υπουργοποίηση του δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου, η θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) παραμένει κενή. Οι μνηστήρες πολλοί. Απομένουν μόλις τέσσερις μήνες για την πραγματοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με τη νομοθεσία αλλά και όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο (πιθανότατα στις 8.10). Κατά συνέπεια ο νέος πρόεδρος δεν θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα καθήκοντά του, ωστόσο η θέση αυτή μπορεί να προσφέρει προβολή (με τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της) σε όποιον δήμαρχο αναδειχθεί πρόεδρος. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, είναι αυτός που έχει την άμεση επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων της αυτοδιοίκησης, μια θέση που μπορεί να φέρει δημοτικότητα αλλά και τριβές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ», ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εξετάζει έντονα την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση, έχοντας μάλιστα συζητήσει το ενδεχόμενο με αρκετούς αιρετούς. Τι στάση θα κρατήσει, θα αποφασιστεί από τον ίδιο και το επιτελείο του μέσα στις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι μετά την παραίτηση του κ. Παπαστεργίου ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να επανεκλεγεί μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ημερών. Ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου έχουν επίσης οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του τέως προέδρου της ΚΕΔΕ, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο οποίος τώρα κατέχει τη θέση του α΄ αντιπροέδρου και ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, που τώρα κατέχει τη θέση του β΄ αντιπροέδρου. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους εντός της παράταξης στην ψηφοφορία που είχε πραγματοποιηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε και προτάθηκε για τη θέση, χωρίς ωστόσο να λείψουν τότε οι γκρίνιες από τα παλαιά στελέχη της αυτοδιοίκησης που έχουν γράψει χιλιόμετρα στην παράταξη.

Εως το 2011 την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ αναλάμβανε σχεδόν εθιμοτυπικά ο δήμαρχος Αθηναίων. Ωστόσο ο Γιώργος Καμίνης όταν εξελέγη το 2011 δήλωσε ότι θα προτιμούσε να μην αναλάβει και την ευθύνη της προεδρίας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, δεδομένων των ευθυνών της θέσης του. Στη δεύτερη θητεία του διεκδίκησε τη θέση αλλά έχασε από τον τότε δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη. Ούτε ο Κώστας Μπακογιάννης διεκδίκησε τη θέση μετά την εκλογή του, καθώς τα προβλήματα της πρωτεύουσας μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση είχαν αυξηθεί. Από την άλλη, η τοπική αυτοδιοίκηση έχασε επίσης πολλά τη δεκαετία της κρίσης, καθώς χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μείωση κρατικών κονδυλίων, μείωση μισθών αιρετών και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Δεδομένου του περιορισμένου χρόνου της θητείας του νέου προέδρου, στελέχη της αυτοδιοίκησης ανέφεραν στην «Κ» ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα που έχει να αντιμετωπίσει η παράταξη της αυτοδιοίκησης που πρόσκειται στη Ν.Δ. είναι να παραμείνει ενωμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT