Στο Περιστέρι δίνουν μάχη οι νέοι πρωταθλητές του σκακιού

Στο Περιστέρι δίνουν μάχη οι νέοι πρωταθλητές του σκακιού

Με τη συμμετοχή 320 νεαρών σκακιστών και σκακιστριών μέχρι 16 ετών άρχισαν χθες το απόγευμα τα πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα σκακιστών και σκακιστριών

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή 320 νεαρών σκακιστών και σκακιστριών μέχρι 16 ετών άρχισαν χθες το απόγευμα τα πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα σκακιστών και σκακιστριών. Είναι η τελική φάση δέκα ξεχωριστών πρωταθλημάτων σε πέντε ηλικιακές κατηγορίες. Πέντε ανοιχτά σε συμμετοχή αγοριών αλλά και κοριτσιών πρωταθλήματα για τις ηλικίες μέχρι 8, 10, 12, 14 και 16 ετών και άλλα πέντε μόνο για κορίτσια αντίστοιχης ηλικίας.

Οι κορυφαίοι για το μέλλον του ελληνικού σκακιού αγώνες γίνονται μέχρι την Κυριακή στο Περιστέρι στο συνεδριακό κέντρο KYBE (Εθνάρχου Μακαρίου 1) με τη συνεργασία της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, των δύο ιστορικών σκακιστικών σωματείων, της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου και του Πειραϊκού Ομίλου Σκακιστών, καθώς και με τη στήριξη του Δήμου Περιστερίου και με την «Καθημερινή» ως χορηγό επικοινωνίας.

Η διάρκεια παρτίδας

Η κάθε παρτίδα παίζεται με χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για την ολοκλήρωσή της. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια παίρνει ακόμη μισό λεπτό χρόνου σκέψης. Μια παρτίδα στη μικρότερη ηλικιακή κατηγορία μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά μέχρι 1,5-2 ώρες. Η φυσιολογική παρόρμηση των μικρών παιδιών συνήθως τα εμποδίζει να αξιοποιήσουν όλο τον χρόνο που διαθέτουν. Οσο μεγαλώνουν, επικρατούν σταδιακά βασικές αρχές της σκακιστικής προπόνησης –που αποτελούν και διδάγματα για τη συνολικότερη ζωή τους–, όπως η αυτοσυγκράτηση, η καλή και σχολαστική ανάλυση της θέσης που έχουν επάνω στη σκακιέρα, και η αξιοποίηση του χρόνου σκέψης τους για να επιτευχθεί η καλύτερη κίνηση που θα κάνουν κάθε φορά. Γι’ αυτό στις παρτίδες των παιδιών ηλικίας μέχρι 16 ετών εξαντλείται ο διαθέσιμος χρόνος και αυτές διαρκούν από 2 μέχρι 4 ώρες.

Στο Περιστέρι δίνουν μάχη οι νέοι πρωταθλητές του σκακιού-1
Στο πρωτάθλημα Ελλάδας μέχρι 16 ετών αγωνίζεται η πρωταθλήτρια Ευρώπης μέχρι 10 ετών Μαριάντα Λάμπου, σκακίστρια του Πανιωνίου Γ.Σ.

Δεν είναι τυχαίο το ότι τα παιδιά με συστηματική ενασχόληση με το σκάκι έχουν στη μεγάλη πλειονότητά τους και καλές έως πολύ καλές επιδόσεις στο σχολείο. Γι’ αυτό η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία –εδώ και πολλά χρόνια– κάνει συστηματική αναπτυξιακή πολιτική, παράλληλα με τον πρωταθλητισμό που ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες έχει να επιδείξει παγκόσμια και ευρω-παϊκά μετάλλια.

Το σκάκι είναι ίσως το μοναδικό άθλημα, αναγνωρισμένο εδώ και δεκαετίες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που έχει απαραίτητα νέους και νέες στη σύνθεση των ομάδων του για τα ομαδικά πρωταθλήματα, τόσο σε αυτό της Α΄ εθνικής κατηγορίας όσο και των άλλων χαμηλότερων κατηγοριών, στις οποίες μοιράζονται οι περισσότερες των 200 ομάδων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Δεν μπορεί δηλαδή μια 10μελής ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής κατηγορίας αν στην ομάδα της δεν αγωνισθούν νεαροί σκακιστές και σκακίστριες μέχρι 12, 16 και 20 ετών, καθώς και μια σκακίστρια ανεξαρτήτως ηλικίας. Μόνο οι τέσσερις από τις δέκα σκακιέρες μιας ομάδας είναι ελεύθερες για συμμετοχή ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Αυτό υποχρέωσε τους συλλόγους της ΕΣΟ να καλλιεργούν εντατικά τόσο το νεανικό σκάκι όσο και το γυναικείο και να μην περιορίζονται στην απόκτηση ήδη καταξιωμένων σκακιστών με τους κορυφαίους τίτλους «γκραν μετρ» και «διεθνής μετρ».

Με τη συμμετοχή 320 ατόμων μέχρι 16 ετών, άρχισαν χθες τα πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα σκακιστών και σκακιστριών.

Η αναπτυξιακή αυτή τακτική είναι έμπνευση και εφαρμογή του επί 39 (!) χρόνια προέδρου και νυν αντιπροέδρου της ΕΣΟ αλλά και αντιπροέδρου της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE), Γιώργου Μακρόπουλου. Ετσι η χώρα μας μετράει δεκάδες χιλιάδες παιδιά που κάνουν σκάκι σε συλλόγους και σχολεία, αλλά και παγκόσμιες πρωταθλήτριες και πρωταθλητές ή πρωταθλητές Ευρώπης. Οπως η Σταυρούλα Τσολακίδου που ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια μέχρι 14 ετών το 2013, μέχρι 16 ετών το 2015 και μέχρι 18 ετών το 2016! Η Μαρία Κουβάτσου ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια μέχρι 20 ετών το 1999. Η Αννα Μαρία Μπότσαρη ήταν δεύτερη παγκόσμια πρωταθλήτρια μέχρι 20 ετών το 1991, τρίτη το 1990 και τρίτη μέχρι 16 ετών το 1988. Ο Χρίστος Μπανίκας ήταν 3ος παγκόσμιος πρωταθλητής μέχρι 20 ετών το 1997 αλλά και το 1998, ο Στέλιος Χαλκιάς τρίτος μέχρι 18 ετών το 1997 στον κόσμο, δεύτερος στην Ευρώπη το 1992 (μέχρι 12 ετών) και τρίτος το 1999 (μέχρι 20 ετών). Ο Ευγένιος Ιωαννίδης ήταν πρωταθλητής Ευρώπης μέχρι 10 ετών το 2011 και μέχρι 18 ετών το 2018. Η Αναστασία Αβραμίδου ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης μέχρι 12 ετών το 2012 και μέχρι 14 το 2014! Επίσης, παγκόσμια πρωταθλήτρια στα σχολικά πρωταθλήματα το 2009 και το 2013. Ο Δημήτρης Μαστροβασίλης ήταν δεύτερος στην Ευρώπη το 2000.

Πριν από 2,5 μήνες η Ευαγγελία Σίσκου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα μέχρι 13 ετών. Πέρυσι η Μαριάντα Λάμπου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης μέχρι 10 ετών.

Από τη νέα σχολική χρονιά δύο προγράμματα εκμάθησης σκακιού της ΕΣΟ για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, είναι στη διάθεση των νηπιαγωγών και των δασκάλων που θέλουν να τα εφαρμόσουν στα εργαστήρια δεξιοτήτων του σχολείου.

* Ο κ. Χρήστος Πιλάλης είναι εκπαιδευτικός.

Τους κορυφαίους για τη χώρα μας νεανικούς αγώνες μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε απόγευμα αυτή την εβδομάδα μετά τις 5 μ.μ. μέσω Διαδικτύου στο chessfed.gr/youth2023/live_games.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή