«Θα είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψω με αεροπλάνο»

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψω με αεροπλάνο»

Η διαδρομή της Εθνικής Αστέγων, που συστάθηκε το 2007 από τον μετέπειτα ιδρυτή της σχεδίας κ. Χρήστο Αλεφαντή, έχει αποδείξει ότι μια μπάλα μπορεί να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να φέρει κοντά ανθρώπους

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψω με αεροπλάνο». Ο 45χρονος Σπύρος Γραμμένος, μέλος της εθνικής αστέγων ποδοσφαίρου, που θα συμμετάσχει στο 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, την πρώτη διοργάνωση μετά την πανδημία, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του. Απομένουν μόλις δύο 24ωρα μέχρι τη στιγμή της αναχώρησης της ελληνικής ομάδας και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. «Τέσσερις αθλητές είναι από την ομάδα μας στην Αθήνα και άλλοι τέσσερις από τη Θεσσαλονίκη» εξηγεί στην «Κ» ο προπονητής και κοινωνικός λειτουργός στη «Σχεδία», κ. Ακης Μαραγκοζάκης, λίγο πριν την τελευταία προπόνηση επί ελληνικού εδάφους. Οταν ανέλαβε τα ηνία τον περασμένο Ιούνιο, στο γήπεδο του Ρουφ τις Κυριακές έδιναν το «παρών» μόλις έξι άτομα.

Εναν χρόνο αργότερα, τα μέλη της αθηναϊκής ομάδας κυμαίνονται στα 30 με 35 άτομα. Οσοι αρχικά προσέρχονταν με καχυποψία, ένιωσαν άνετα και έμειναν, πολλοί έφεραν και φίλους τους να συμμετάσχουν. «Δεν είναι μόνον άνθρωποι που ζουν ή έχουν ζήσει στο φάσμα της αστεγίας, αλλά και πολλοί απόφοιτοι από προγράμματα απεξάρτησης, όπως και πρόσφυγες, ενήλικες και ανήλικοι» διευκρινίζει ο ίδιος, στην προσωπικότητα του οποίου οφείλεται εν πολλοίς το «μεγάλωμα» της ομάδας. «Στην ομάδα μας επικρατεί καλό κλίμα, διευκρινίζω σε όλους τους παίκτες ότι βρίσκομαι στο πλάι τους, οποιαδήποτε στιγμή, πέρα από τις ώρες της προπόνησης» επισημαίνει ο κ. Μαραγκοζάκης, ο οποίος καθημερινά διαπιστώνει ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μέσο επανένταξης στην κοινωνία. «Στους παίκτες καλλιεργείται η συνέπεια, σταδιακά φτάνουν όλοι πάντοτε στην ώρα τους, ενώ αρχίζουν να φροντίζουν τη φυσική τους κατάσταση και τη διατροφή τους» παρατηρεί, «ξεκινούν να κοινωνικοποιούνται, κάνουν νέους φίλους, δίνουν ραντεβού μεταξύ τους για να παίξουν μπάλα πέρα από τις δικές μας συναντήσεις». Πολλοί, παράλληλα με το ποδόσφαιρο, κάνουν και άλλα αθλήματα, κάποιοι συμμετέχουν στον Μαραθώνιο με την ομάδα της «Σχεδίας».

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψω με αεροπλάνο»-1

Επόμενο στοίχημα του κ. Μαραγκοζάκη είναι να φέρει στην ομάδα γυναίκες. «Προς το παρόν έχουμε μια σταθερή παίκτρια, η οποία θα ακολουθήσει και στην Καλιφόρνια». Τα μέλη της ομάδας έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εν λόγω κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις άπαξ. «Τα δικά μας κριτήρια δεν σχετίζονται με τις αθλητικές επιδόσεις» υπογραμμίζει ο ίδιος, «επιβραβεύουμε τη συνέπεια και το ήθος». 

Βλέποντας τον γιο του να παίζει ποδόσφαιρο, ξύπνησαν στον Σπύρο συναισθήματα και μνήμες. «Θυμήθηκα και τον εαυτό μου νέο να παίζει μπάλα, ζήλεψα λιγάκι» διηγείται στην «Κ» ο Σπύρος, που εδώ και δύο χρόνια αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας αστέγων. «Οταν, λοιπόν, έμαθα για την ύπαρξη της ομάδας, έσπευσα να γραφτώ» λέει, «με κούραζε σωματικά, αλλά μου έδινε μεγάλη χαρά». Μέσω του ποδοσφαίρου ο Σπύρος ήρθε πιο κοντά με τον γιο του. «Παίζουμε πολύ μαζί, όπου βλέπουμε γήπεδο μπαίνουμε» περιγράφει γελώντας. Αλλωστε, στις κυριακάτικες προπονήσεις, πηγαίνουν όλοι μαζί, οικογενειακώς. «Βάζουμε και τη γυναίκα μου να κρατάει τη μπάλα». Μέσα από το παιχνίδι ο Σπύρος γνώρισε νέες παρέες «από τη δική μου ομάδα αλλά και από εκείνη του γιου μου». 

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψω με αεροπλάνο»-2

Η διαδρομή της Εθνικής Αστέγων, που συστάθηκε το 2007 από τον μετέπειτα ιδρυτή της σχεδίας κ. Χρήστο Αλεφαντή, έχει αποδείξει ότι μια μπάλα μπορεί να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να φέρει κοντά ανθρώπους. Οι αγώνες, στους οποίους θα παίξουν ομάδες από 48 χώρες όλου του κόσμου, θα πραγματοποιηθούν στα γήπεδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (California State University). Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, το 2019, ενεπλάκησαν ενεργά 6,5 εκατομμύρια άτομα. Μεταξύ όσων παρακολουθούσαν τα γκολ από τις κερκίδες το 94% δήλωσε ότι το τουρνουά είχε θετική επιρροή στους ίδιους, ενώ το 77% των αθλητών, που προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, δήλωσε ότι η συμμετοχή στο τουρνουά επηρέασε θετικά τη ζωή του, σύμφωνα με στοιχεία του Homeless World Cup.

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψω με αεροπλάνο»-3
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή