Ιπποειδή εργασίας: Δουλεύουν σκληρά, αλλά δεν προστατεύονται

Ιπποειδή εργασίας: Δουλεύουν σκληρά, αλλά δεν προστατεύονται

Το περιστατικό με το νεκρό άλογο στην Κέρκυρα αναδεικνύει ένα χρόνιο και γενικευμένο πρόβλημα ανά την Ελλάδα που ακόμα αναζητά λύση

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινωνική κατακραυγή και τσουνάμι αντιδράσεων προκάλεσε ο βασανιστικός θάνατος αλόγου
στην Κέρκυρα, που άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα που μετέφερε τουρίστες, κάτω από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο. 

Ο 76χρονος ιδιοκτήτης του αλόγου συνελήφθη στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας, ενώ κινητοποιήθηκε και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστασία Μασούρα.

H Στάμη Τζώρα, μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Κέρκυρας «Υιοθετώ», έφτασε στο σημείο όπου πέθανε το άλογο, δέκα λεπτά μετά το περιστατικό. Η ίδια λέει στην «Κ» πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν τα φιλοζωικά σωματεία της Κέρκυρας για το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης, το άλογο έπασχε από χρόνιο πνευμονικό οίδημα και μόλις είχε αναρρώσει, ενώ ο θάνατος του φαίνεται πως επήλθε από καρδιακή ανακοπή.

Οπως αναφέρει η κ. Τζώρα, στην πόλη της Κέρκυρας υπάρχουν δύο διαφορετικές πιάτσες για βόλτες με άμαξες: μια στην κεντρική πλατεία και μία στο λιμάνι. Υποστηρίζει πως τουλάχιστον δέκα αμαξάδες δραστηριοποιούνται εκεί. Πρόκειται για μια πολύ παλιά ιστορία στο νησί (όπως και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά όπου υπάρχουν τουριστικές άμαξες), η οποία κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, ορισμένες φορές, το έθιμο δεν αντιμετωπίζεται με την προσήκουσα σοβαρότητα και ακολουθούνται λάθος πρακτικές.

Ιπποειδή εργασίας: Δουλεύουν σκληρά, αλλά δεν προστατεύονται-1

Η κ. Τζώρα υποστηρίζει πως έχει καταγγείλει στις Αρχές αρκετά περιστατικά με άλογα που σέρνουν άμαξες κατά τη διάρκεια μεσημεριανών ωρών και με τον υδράργυρο στα ύψη. 

Σε όλη την Ελλάδα

Η πολύ κοπιαστική εργασία των ιπποειδών είναι μια εικόνα που συναντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, με ιδιαίτερη ένταση τους καλοκαιρινούς μήνες, επισημαίνει η Ρόζα Ρούσσου, ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών«ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ».

«Έχουμε άμαξες σε Κέρκυρα, Αίγινα, Αγκίστρι, Σπέτσες, Ναύπλιο, Κατάκολο Ηλείας, Πάτρα, Ζάκυνθο, Χαλκιδική, ενώ έκανε αίτηση και η Ερέτρια. Στη Σαντορίνη έχουμε το διαχρονικό πρόβλημα με τα παραφορτωμένα γαϊδουράκια, στην Ύδρα το ίδιο. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στη Ζάκυνθο η άμαξα με τα άλογα μπαίνει μέσα στη θάλασσα».

Σύμφωνα με την κα Ρούσσου, πριν από τρία χρόνια ένα άλογο άμαξας πέθανε εν ώρα εργασίας στο Ναύπλιο, χωρίς όμως το γεγονός να λάβει μεγάλη δημοσιότητα. «Πριν από το εν λόγω περιστατικό, στο ίδιο μέρος, είχε πέσει από την εξάντληση κι ένα άλλο άλογο. Είχαμε κάνει και τις δύο φορές καταγγελία, ωστόσο δεν λάβαμε καμία απάντηση», τονίζει.

Απουσία πλαισίου

Τι ισχύει όμως για τα άλογα που θεωρούνται «εργασίας»; Η κ. Ρούσσου απαντά πως ισχύουν ελάχιστα κι αυτά δεν τηρούνται τις περισσότερες φορές.

Η ίδια εξηγεί πως στον πρόσφατο νόμο 4830 του 2021 περιγράφεται η ευζωία των ζώων αλλά με τρόπο γενικό και αόριστο. Για τα ιπποειδή δεν προβλέπεται κάτι συγκεκριμένο. Υπάρχει μια εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες», σύμφωνα με την οποία τα ζώα δεν θα έπρεπε να εργάζονται από τις 13.00 μέχρι τις 17.00, όταν η θερμοκρασία είναι 35 βαθμοί Κελσίου και άνω, υπό σκιά.

«Πρόκειται για απλή σύσταση» λέει η κ. Ρούσσου και προσθέτει: «δεν έχουμε έναν νόμο ο οποίος να ορίζει ξεκάθαρα τι πρέπει να τηρείται για τα ιπποειδή εργασίας. Οι αστυνομικοί των περιοχών, όπου άλογα εργάζονται σε εμφανείς, δημόσιους χώρους, πρέπει να κάνουν ελέγχους, αλλά καταλαβαίνετε ότι αν έχουμε να κάνουμε με σύσταση και όχι με υποχρέωση των ιδιοκτητών, τα περιθώρια δράσης είναι στενά».

Υποτυπώδης είναι όμως και ο τρόπος που χορηγείται η άδεια για άμαξα με άλογα. Η πρόεδρος της ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ λέει πως η άδεια εγκρίνεται από τους δήμους με μία αίτηση του ενδιαφερόμενου και έναν «έλεγχο» ότι το άλογο «συμπεριφέρεται καλά στη βόλτα». Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης προσκομίζει ένα καθαρό ποινικό μητρώο κι ένα χαρτί που αναγράφει: «Οφείλω για την ευζωία του αλόγου». 

Με αργούς ρυθμούς η καταγραφή

Συμβολή στη διαιώνιση των παραπάνω προβληματικών καταστάσεων έχει και η πολύ αργή καταγραφή των ιπποειδών στη χώρα μας. Τον Απρίλιο του 2022 το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε μια εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία τον Οκτώβριο του 2022 έπρεπε να ξεκινήσει η καταγραφή των ιπποειδών στη χώρα μας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων των ιπποειδών εργασίας και κάθε ζώο να έχει το δικό του πιστοποιημένο βιβλιάριο υγείας.

Η καταγραφή ξεκίνησε μεν, αλλά λόγω υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών (οι οποίες είναι και οι αρμόδιες για να κάνουν αυτή την καταγραφή) προχωρά με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φιλοζωικών οργανώσεων έχει ολοκληρωθεί μόνο ένα 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT