Διακοπές στην «εξωτική» Αθήνα

Διακοπές στην «εξωτική» Αθήνα

Μπυρίτσα στην αυλή, θερινό σινεμά και μπάνιο με το Τραμ στη Γλυφάδα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το πλάνο όσων θα περάσουν το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδυναμία να εκπληρωθεί η επιθυμία που «σιγοκαίει» στην καρδιά και στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι καλοκαιρινές διακοπές δηλαδή σε ένα από τα όμορφα νησιά μας, δεν είναι πρόβλημα μόνο των τελευταίων δύο ετών.

Ολοι όσοι μίλησαν στην «Κ», τονίζουν πως και στα χρόνια της βαθιάς κρίσης δυσκολεύονταν πολύ οικονομικά σε αυτό το θέμα. Ομως, ακόμα και τότε, κατάφερναν με έναν τρόπο να οργανώσουν μία έστω και ολιγοήμερη απόδραση. Αυτό που έχει αλλάξει πλέον, είναι πως για ένα σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων, οι μέχρι πρότινος δεδομένες διακοπές του καλοκαιριού, έγιναν είδος πολυτελείας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σύμφωνα με τα οποία ένας στους δύο Ελληνες δεν θα πάει φέτος καθόλου διακοπές, είναι κάτι που ήδη συζητείται στις παρέες και στα κοινωνικά περιβάλλοντα.

Οι περισσότεροι, έχουν ένα βοηθητικό πλάνο -μπάνια στην Αττική, κοντινές ημερήσιες ή διήμερες εκδρομές, σύντομη επίσκεψη στο εξοχικό ενός φίλου. Σχεδόν όλοι, θεωρούν πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν αξίζει να προκαλεί στεναχώρια ούτε κι ενοχές.

Για αρκετούς, είναι και ζήτημα ηθικής. «Για ένα άθλιο δωμάτιο χρεώνουν 120 ευρώ. Υπάρχει αναντιστοιχία στην ποιότητα των υπηρεσιών και στις χρεώσεις. Και ειδικά όταν γνωρίζεις τον τρόπο που φέρονται σε πολλούς εργαζόμενους που δουλεύουν σεζόν στα νησιά. Να έχω εγώ λίγα χρήματα, να είναι το προϊόν υπερτιμημένο, να φέρονται και άσχημα σε έναν συμπολίτη μου; Δεν το δέχομαι» λέει στην «Κ» η Χριστίνα, 54 ετών, καθηγήτρια σε ιδιωτικό σχολείο.

Με ενοχλεί το ότι δουλεύω τόσο πολύ και δεν μπορώ να κάνω διακοπές, σε αυτή τη χώρα που το πιο εξαγώγιμο προϊόν της είναι ο τουρισμός.

Η ίδια και ο συνταξιούχος σύζυγός της δεν θα πάνε φέτος καθόλου διακοπές. Μας εξηξεί γιατί: «Eίμαστε δύο άνθρωποι με έναν μισθό και μία σύνταξη. Ως καθηγήτρια δεν παίρνω καλοκαιρινό επίδομα αδείας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε έναν μισθό και μία σύνταξη για να πάμε πέντε ημέρες το πολύ σε ένα νησί. Αρα, θα φύγει όλο το μπάτζετ του μήνα σε πέντε ημέρες».

Η Χριστίνα λέει ότι πριν αποφασίσουν με τον σύζυγό της να μην κάνουν φέτος διακοπές, είχαν προσπαθήσει να βρουν ένα δωμάτιο σε κάποιο από τα Κυκλαδονήσια, μια πολύ αγαπημένη περιοχή της Χριστίνας. «Κοιτάξαμε στη Νάξο αλλά ήταν πραγματικά πολύ ακριβά, αν ήθελες να βρεις κάτι που να είναι ευπρεπές. Τα κατάφεραν μόνο όσοι έκλεισαν δωμάτια από τον Γενάρη» λέει και αναρωτιέται: «Δεν θα φας; Δεν θα πιεις; Αρχίσαμε να φοβόμαστε μέχρι και την παραλία για τις τιμές στις ξαπλώστρες». 

Στην ερώτηση αν την ενοχλεί το γεγονός πως θα μείνει στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι μας απαντά το εξής: «Δεν με ενοχλεί το ότι δεν θα κάνω διακοπές, άλλωστε τα τελευταία χρόνια, περιορίζονταν διαρκώς. Τελευταία φορά που έκανα “χορταστικές” διακοπές χωρίς να ζορίζομαι οικονομικά ήταν το 2016 στην Ηρακλειά. Με ενοχλεί η συνθήκη που δεν μου το επιτρέπει. Το ότι δουλεύω τόσο πολύ και δεν μπορώ να κάνω διακοπές, σε αυτή τη χώρα που το πιο εξαγώγιμο προϊόν της είναι ο τουρισμός».

Βόλτες με όσους φίλους δεν θα λείπουν

Κaι πώς σκοπεύει να περάσει το καλοκαίρι της στο κλεινόν άστυ; Η Χριστίνα έχει ήδη φτιάξει ένα μικρό πλάνο με όσα αρέσει στο ζευγάρι να κάνουν: «Θα επισκεπτόμαστε το πατρικό μου στην Κόρινθο για μερικά μπάνια και βόλτες. Θα πάμε επίσης στην Επίδαυρο να δούμε μερικές παραστάσεις που έχουμε διαλέξει. Θα περάσουμε και από το εξοχικό μιας φίλης για μία-δύο μέρες. Και φυσικά, πολλά θερινά σινεμά, μπυρίτσα στην αυλή μας και βόλτες με όσους φίλους δεν θα λείπουν».

Διακοπές στην «εξωτική» Αθήνα-1
Shutterstock

Αποχαιρετισμός στις 20ήμερες διακοπές

Στο σπίτι της στην Αθήνα θα παραμείνει σχεδόν όλο το καλοκαίρι και η Νατάσα, 78 ετών μαζί με τον σύζυγό της, 85. Η δραστήρια κ. Νατάσσα πήγε τελευταία φορά διακοπές με τον άντρα της το 2021 σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι στη Φθιώτιδα.

«Είχαμε μείνει 20 ημέρες τότε, αλλά ήταν οικονομικό. Επίσης, δεν τρώγαμε έξω, μαγείρευα εγώ», σημειώνει και αναπολεί τις δεκαπενθήμερες και εικοσαημέρες διακοπές που έκανε κάποτε με την οικογένειά της σε ενοικιαζόμενα καταλύματα και ξενοδοχεία, «πάντα σε νησί».

Αυτό το καλοκαίρι πάντως, αν και επιθυμούσαν με τον σύζυγο ένα ξεκούραστο δεκαπενθήμερο ή έστω εβδομάδα εκτός Αττικής, δεν τα κατάφεραν οικονομικά. Ενας βασικός λόγος είναι πως το περιορισμένο εισόδημα του ζευγαριού, λόγω των περικοπών στις συντάξεις έχει μειώσει εδώ και κάποια χρόνια την ικανότητά τους για διακοπές και διασκέδαση.

Πιο πολύ με απασχολεί η καθημερινότητα συνολικά -το ότι δεν μπορώ να πηγαίνω κάθε εβδομάδα στο θέατρο, το ότι δεν μπορώ να πάω σε ένα εστιατόριο με τον σύζυγό μου.

«Τον τελευταίο ένα χρόνο με την έντονη λιτότητα η κατάσταση έγινε χειρότερη. Συνδράμουμε οικονομικά και το ένα από τα δύο μας παιδιά, ο οποίος εργάζεται, αλλά χρειάζεται παραπάνω χρήματα τώρα που έχει κάνει παιδί, οπότε κυριολεκτικά δεν μένει τίποτα», σημειώνει η κ. Νατάσα.

Στην ερώτηση αν την ενοχλεί ότι φέτος δεν θα κάνει καθόλου διακοπές, μας λέει: «Με ενοχλεί φυσικά, αλλά πιο πολύ με απασχολεί η καθημερινότητα συνολικά- το ότι δεν μπορώ να πηγαίνω κάθε εβδομάδα στο θέατρο, το ότι δεν μπορώ να πάω μία φορά την εβδομάδα σε ένα εστιατόριο με τον σύζυγό μου».

Και πώς σκοπεύει να περάσει το υπόλοιπο καλοκαίρι στην πρωτεύουσα; «Θα μας φιλοξενήσουν για λίγες ημέρες κάτι φίλοι μας στο εξοχικό τους στο Πόρτο Ράφτη. Και θα πηγαίνουμε και για μπάνιο στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής. Τις καθημερινές όμως που το εισιτήριο είναι πιο ανθρώπινο».

Οικονομικό δωμάτιο; Ούτε στην Κινέτα 

H Γεωργία, 38 χρονών, θα καταπιέσει τη λαχτάρα της για καλοκαιρινές διακοπές παραμένοντας στην Αθήνα, για λόγους τόσο οικονομικούς όσο και πραγματιστικούς. Πριν από δύο μήνες, ξεκίνησε να εργάζεται ξανά μετά από δύο χρόνια ανεργίας.

«Πρέπει λοιπόν να κάνω μία αποταμίευση για να μπορώ να καλύπτω τις καθημερινές ανάγκες μου. Επίσης, η δουλειά που ξεκίνησα είναι 8μηνη και δεν μου δίνει τη δυνατότητα για πολλά έξοδα και σχέδια, μιας και μόλις λήξει η σύμβαση δεν έχω ιδέα πού θα βρίσκομαι. Η εργασιακή ανασφάλεια επηρεάζει την απόφασή μου να μην κάνω διακοπές», λέει περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την ίδια.

Δεν θέλω 38 χρονών γυναίκα να κάνω διακοπές με τους γονείς μου.

Η Γεωργία αναφέρει πως πέρυσι είχε κάνει διακοπές, αλλά και πάλι, όχι αυτές που θα ήθελε. «Πήγα για τέσσερις ημέρες στα Μέθανα μέσω κοινωνικού τουρισμού. Πήγα επίσης στο εξοχικό των γονιών μου στη Μυτιλήνη, αλλά φέτος δεν βγαίνει να πάω τόσο μακριά με τις λίγες ημέρες άδειας που έχω, ούτε και θέλω 38 χρονών γυναίκα να κάνω διακοπές με τους γονείς μου. Ευτυχώς βέβαια που υπάρχει και το εξοχικό, αν και γενικά με κάνει να νιώθω λίγο σαν να ανήκω στην τρίτη ηλικία».

Και πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι θα παρaμείνει στην Αθήνα; «Με στενοχωρεί λίγο, αλλά προσπαθώ να εστιάσω στο ότι έχω δουλειά μετά από καιρό. Κάνω ήδη μπάνια, γυμνάζομαι, δοκιμάζω διαφορετικά κοκτέϊλ στα μπαρ της πόλης».

Για προσπάθεια διακοπών που έπεσε στο κενό μας μίλησε και η 56χρονη Ιωάννα, συμβασιούχος υπάλληλος σε ΝΠΙΔ. Πέρυσι, η Ιωάννα είχε κάνει πενθήμερες διακοπές μέσω κοινωνικού τουρισμού. Φέτος δεν θα πάει καθόλου.

Οπως εξηγεί: «Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πανάκριβα οπότε ξεκίνησα να κοιτάω κατευθείαν σε κοντινούς προορισμούς που θεωρούνται οικονομικοί: Εύβοια, Λουτράκι, Αγιοι Θεόδωροι, Κινέτα. Ούτε σε αυτούς δεν βρήκα δωμάτιο κάτω από 65 ευρώ το βράδυ για ένα άτομο. Οπότε εδώ, Αθήνα. Με το τραμ στη Γλυφάδα για μπάνιο και με βραδινές βόλτες στην πόλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή