Παράνομα 23.000 κομμωτήρια και κουρεία στην Ελλάδα

Παράνομα 23.000 κομμωτήρια και κουρεία στην Ελλάδα

Τα σοβαρότερα ζητήματα αφορούν στην παραοικονομία, έλλειψη ελέγχων, υψηλό ΦΠΑ και αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου 23.000 υπολογίζονται τα κουρεία και κομμωτήρια που λειτουργούν παράνομα στη χώρα, χωρίς το κράτος να εισπράττει ούτε ένα ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος.

Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαρία Σωτηροπούλου, η κατάσταση αυτή διαμορφώνει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο.

«Η παράνομη δραστηριότητα προκαλεί μια τεράστια τρύπα διαφυγόντων φόρων, ενώ πλήττει ευθέως τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, καθώς δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν βάσει όλων των προϋποθέσεων του νόμου. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ομοσπονδία συνεχίζει να διατυπώνει προτάσεις στους αρμόδιους φορείς ζητώντας συγκεκριμένες λύσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου, τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αφορούν μεταξύ άλλων στην παραοικονομία και την έλλειψη ελέγχων, την πώληση επαγγελματικών προϊόντων σε μη επαγγελματίες, τον υψηλό ΦΠΑ, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και τα μυοσκελετικά προβλήματα των επαγγελματιών.

Σχετικά με την πώληση επαγγελματικών προϊόντων κομμωτικής σε μη επαγγελματίες χρήστες, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι παρά την θεσμοθέτηση της Υπουργικής Απόφασης 42803/2022 και την έναρξη ισχύος της από 19 Απριλίου 2022, έως και σήμερα παραμένει σε αδράνεια η εφαρμογή της.

Μέτρα

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση η κ. Σωτηροπούλου αναφέρει τα εξής:

  • Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη μεταπώληση των επαγγελματικών προϊόντων ειδών κομμωτηρίου από τα καταστήματα και να εφαρμοστεί επιτέλους επί της ουσίας η Υπουργική Απόφαση 42803/2022 με συνεχόμενους ελέγχους.
  • Να συσταθεί μία μόνιμη Ειδικής Επιτροπής Καταπολέμησης της Παραοικονομίας, ιδιαίτερα στον Κλάδο των Επαγγελματιών Κομμωτών και Κουρέων σε συνδυασμό με τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής, στην οποία θα ανατεθεί η λήψη, ο έλεγχος, η διαχείριση και η εν γένει διεκπεραίωση (επωνύμων ή ανωνύμων) καταγγελιών απλών πολιτών, επαγγελματικών σωματείων ή και ομοσπονδιών.
  • Να προχωρήσουν οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι μαζί με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους λογαριασμούς που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την παροχή υπηρεσιών για χτενίσματα, κουρέματα, μανικιούρ, πεντικιούρ και όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται από τον κλάδο.
  • Μεταφορά των υπηρεσιών της Κομμωτικής Τέχνης στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
  • Κατάργηση της τεκμαρτής ασφάλισης.
  • Μείωση της φορολογίας εισοδήματος και της προκαταβολής φόρου.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.
  • Θέσπιση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Οικονομική στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών δίνοντας επιδόματα ειδικού σκοπού σε όλους τους κομμωτές και κουρείς που αναγκάζονται λόγω των μυοσκελετικών προβλημάτων να εγκαταλείψουν πρόωρα το επάγγελμά τους και να υπάρχει η δυνατότητα άδειας με αποζημίωση σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση λόγω ασθένειας του ιδιοκτήτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT