Ο… Δυτικός Νείλος έφτασε στις Σέρρες

Ο… Δυτικός Νείλος έφτασε στις Σέρρες

Διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα για το 2023

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που διαγνώστηκε στη χώρα μας την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης του ιού ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μόλυνση στο πρώτο αυτό περιστατικό εκτιμάται ότι έγινε στον Δήμο Ηράκλειας, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο οποίος πλέον χαρακτηρίζεται ως επηρεαζόμενη από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχή στην Ελλάδα. Περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρείται αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών σε κάθε περίοδο μετάδοσης. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα καταγράφηκε το 2018 (317 λοιμώξεις και 51 θάνατοι). Πέρυσι ήταν η δεύτερη πιό επιβαρυμένη χρονιά σε ότι αφορά τις λοιμώξεις από τον ιό. Καταγράφηκαν 286 λοιμώξεις και 33 θάνατοι ασθενών λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νειλού μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα μολυσμένων κοινών κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά. Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου, ή παρουσιάζουν ήπια νόσο. Ποσοστό μικρότερο του 1% όσων μολύνονται εμφανίζουν σοβαρή νόσο με εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τον περασμένο Μάιο, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για τη νόσο και εξέδωσε ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού με συστάσεις για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια. Αυτές αφορούν στο σύνολο της επικράτειας και καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ συνιστά την χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σητών, κουνουπιέρας, κλιματιστικών/ ανεμιστήρων και την εφαρμογή κατάλληλων ρούχων (μακριά που να καλύπτουν πόδια και χέρια). Επίσης τονίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν στάσιμα νερά (π.χ. μετά από πότισμα) που είναι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή