Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και τοπικών αξιωματούχων, πυροσβεστικά οχήματα δεν είχαν νερό, εναέρια μέσα μπήκαν αργά στη μάχη της πυρόσβεσης και έγινε κακή διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων κατά την εκκένωσης των περιοχών

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμα μία φορά η χώρα βρέθηκε σε πύρινο κλοιό. Μέσα σε λίγη ώρα οι φλόγες σάρωσαν τεράστιες εκτάσεις. Υπάρχουν μαρτυρίες και φωτογραφίες από κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και τοπικών αξιωματούχων, σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή χερσαίων και εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης. Ταυτόχρονα υπάρχει πλήθος καταγγελιών για προβλήματα, όπως για παράδειγμα ότι στο Πανόραμα Σαρωνίδας σημειώθηκε διακοπή υδροδότησης με αποτέλεσμα να ξεμείνουν από νερό τα πυροσβεστικά οχήματα.

Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Κερατέας, Θανάσης Μακροδημήτρης, μιλώντας το απόγευμα στο ΑΠΕ, τόνισε ότι δεν υπήρχε κανένα εναέριο ή επίγειο μέσο πυρόσβεσης. Στο ίδιο πνεύμα και ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Ηλίας Στουραΐτης, ο οποίος, από τον οικισμό Καλιμάκι της Κερατέας επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν, ούτε ελικόπτερα ή καναντέρ τις τελευταίες 4 ώρες», όπως και επίγεια οχήματα πυρόσβεσης, τα οποία μεταφέρθηκαν προς Σαρωνίδα.

Από την πλευρά του, ο φωτογράφος Γιάννης Κέμμος, σε ανάρτησή του στα social media, σημειώνει: «Λοιπόν είμαι στο Πανόραμα Σαρωνίδας τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ώρες. (…) Εδώ και περισσότερες από δύο ώρες με τα μάτια μου δεν έχω δει κανένα πτητικό μέσο στη Σαρωνίδα. Επίσης για περισσότερο από μία ώρα δεν έχω δει πλήρωμα της πυροσβεστικής ενεργά με νερό να προσπαθεί να σβήσει κάποια από τις δεκάδες εστίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Σαρωνίδα. Έχω δει πολλά πληρώματα πολλά οχήματα δεκάδες πυροσβέστες έχω δει αστυνομικούς με μηχανές και με τζιπ. Όσες φορές τους ρώτησα μου είπαν περιμένουμε νερό». Και προσθέτει: «Επίσης ακούω πολίτες που καλούν την Πυροσβεστική και λένε ότι εδώ και τρεις ώρες δεν έχουμε δει κανέναν να προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά και διαμαρτύρονται και είναι σε έξαλλη κατάσταση. Εγώ επιβεβαιώνω ότι πυροσβεστικό όχημα με νερό που να προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά δεν έχω δει και έχω κάνει όλο το λόφο της Σαρωνίδας πάνω κάτω. Την τελευταία μία ώρα δεν πέτυχα ούτε ένα που να έχει νερό να σβήσει τη φωτιά».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σοφρώνης, κατήγγειλε ότι έχουν κατακαεί τα πάντα στις περιοχές Φοινικιά, Ολυμπιακό Χωριό, Όλυμπος Φέριζα, Τραπουριά, τόσο επάνω από τη λεωφόρο, όσο και κάτω, σημειώνοντας ότι έχουν αποτεφρωθεί αυλές, πέργκολες κλπ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στα σημεία όπου μαίνονταν οι φλόγες, ενώ το ένα εναέριο μέσο που επιχειρούσε, «παρόλο που είπαν ότι επιχειρούν 12», δεν ήταν επαρκές.

Σε καταγγελία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αντιπυρική προστασία, προχώρησε ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαύριου-Ανατολικής Αττικής. Όπως ανέφερε στο 902.gr, στην περιοχή Πέτα «οι σωληνώσεις των πυροσβεστικών οχημάτων δεν ταιριάζουν στους κρουνούς. Τα πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή βάζουν νερό μόνο από έναν κρουνό. Είναι 5 πυροσβεστικά και περιμένουν να γεμίσουν από ένα κρουνό καθώς στους υπόλοιπους δεν μπορούν να συνδεθούν».

Στα Λιακέικα Λουτρακίου πολίτες που είδαν τις περιουσίες του να γίνονται στάχτη κατήγγειλαν ότι δεν εμφανίστηκαν πυροσβεστικά μέσα παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά.

Καταγγελίες και για την κυκλοφορία

Καταγγελίες υπήρχαν επίσης για τη διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων στη διάρκεια της εκκένωσης από τις περιοχές που κινδύνευσαν στο Νέο Κουβαρά.

Πολίτης με ανάρτησή του στα social media κατήγγειλε: «Αυτό το αίσχος που έγινε σήμερα με την αστυνομία να κλείνει ένα μικρό κομμάτι της Λεωφόρου Λαυρίου ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ λόγο και να στέλνουν τα αμάξια στις επαρχιακές οδούς στο βουνό κοντά στις εστίες της φωτιάς είναι για καταγγελία. Να ανακατευθύνουν χωρίς καμία περαιτέρω οδηγία, να φωνάζουν να έρθει ο διοικητής κ ο Θεός βοηθός… Καταλήξαμε όσοι ήμασταν τυχεροί να πάμε μέσω Κουβαρά, να ΞΑΝΑΒΓΟΥΜΕ στη λεωφόρο Λαυρίου με προορισμό το λιμάνι. Τι να πω δε ξέρω!!!».

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες-1

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες μέχρι αυτή τη στιγμή συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις κατάσβεσης σε Νέο Κουβαρά, Λουτράκι και Βοιωτία, με τις καιρικές συνθήκες να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στο Νέο Κουβαρά, τη μάχη της κατάσβεσης έδωσαν 210 πυροσβέστες, 68 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος επιχείρησαν 10 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό 4 φουσκωτά ενώ δύο αλιευτικά συνδράμουν κάνοντας περιπολίες  στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που περιπολούν, ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει η ΕΛ.ΑΣ και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια συνδράμει με υδροφόρες.

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες-2

Όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες και έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ εστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Γνωστοποίησε επίσης ότι η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή ενός αλλοδαπού ως υπόπτου για την φωτιά στον Νέο Κουβαρά.

Για πύρινο μέτωπο που συνεχίζει την πορεία του προς τον νότο έκανε λόγο νωρίτερα ο τέως δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου. «Δεν έχει ανακοπεί η πορεία του μέχρι τώρα» λέει στην «Κ».

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες-3

Αυτοκίνητα έχουν καεί σε Σαρωνίδα και Καλύβια. Στα Καλύβια σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ καίγεται και ο Ιππικός Όμιλος στην Ανάβυσσο.

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες-4

Μάλιστα, οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11 δείχνει τον καπνό από τη δασική πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά Ανατολικής Αττικής να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς ΒΑ ανέμους τουλάχιστον 220 km νότια, πάνω από το τη θάλασσα των Κυθήρων.

Αστυνομικοί από ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ, περιπολικά της Άμεσης Δράσης και της Τροχαίας καθώς και διμοιρίες αστυνομικών παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Νέο Κουβαρά Αττικής.

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες-5

Παράλληλα, στον Κουβαρά διατέθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις 2 Α/Φ CL-215, 2 A/Φ CL-415, 2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα) και 1 Ομάδα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (σύνολο 8 άτομα).

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά, η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας σε κοντινές περιοχές.

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες-6

Λουτράκι: Αναφορές για ζημιές σε σπίτια

Στο Λουτράκι προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε οικίες. Εστάλησαν τρία μηνύματα για εκκένωση από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος, ενώ οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους. Στην περιοχή επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες-7

«Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου και στη συνέχεια κινήθηκε προς τις περιοχές Καλαμάκι και Άγιοι Θεόδωροι», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες-8

Δερβενοχώρια: Πυρκαγιά σε δασική έκταση

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πάνακτο Βοιωτίας, στα Δερβενοχώρια, με τις φλόγες να καίνε πυκνή δασική έκταση, προκαλώντας την κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν 84 πυροσβέστες, 20 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα και από αέρος συνδράμουν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές μέχρι στιγμής.

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας.

Η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά τονίζει στην «Κ» πως το νέο μέτωπο στα Δερβενοχώρια είναι ανησυχητικό, καθώς η φωτιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. «Είμαι καθ’ οδόν από Καπαρέλλι για Δερβενοχώρια και φαίνεται το τεράστιο ύψος καπνού από τον Κιθαιρώνα» σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως το Καπαρέλλι βρίσκεται, παρά τις περιοδικές αναζωπυρώσεις, σε καλή κατάσταση.

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και άδειες μάνικες-9

Καπαρέλλι Βοιωτίας

Η φωτιά εκδηλώθηκε 2 ώρες μετά την πυρκαγιά στον Κουβαρά. Επιχειρούν 94 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή