Πυρκαγιές: Λεπτό προς λεπτό η μάχη των εναέριων μέσων με τα πύρινα μέτωπα

Πυρκαγιές: Λεπτό προς λεπτό η μάχη των εναέριων μέσων με τα πύρινα μέτωπα

Αμεση ήταν η κινητοποίηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair και PZL της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα ιπτάμενα μέσα συμπλήρωσαν – μόνο τη Δευτέρα – σχεδόν 62 ώρες στον αέρα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μάχη με τις πυρκαγιές οι οποίες μαίνονται για δεύτερο 24ωρο σε Αττική, Κορινθία και Βοιωτία ρίχνονται τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η «Κ» δείχνουν ότι η κινητοποίηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair και PZL της Πολεμικής Αεροπορίας υπήρξε άμεση και καθοριστική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με τα ιπτάμενα μέσα να συμπληρώνουν – μόνο τη Δευτέρα – σχεδόν 62 ώρες στον αέρα.

Διαδοχικές απογειώσεις

13:38 απογειώνεται το πρώτο ζευγάρι Canadair CL-415 από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας με κατεύθυνση το μέτωπο του Κουβαρά Αττικής. Εκεί επιχειρούν ήδη αεροσκάφη Air Tractor και ένα ελικόπτερο S-16 «Erickson» που έφτασαν στο σημείο λίγα λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, η οποία τοποθετείται χρονικά στις 12:27.

13:45 λίγα λεπτά μετά την απογείωση των δύο Canadair από την Ελευσίνα, δίνεται σήμα σε δύο CL-215 που σταθμεύουν στη Σκύρο να απογειωθούν για Κουβαρά. Σημειώνεται ότι τα παλαιότερης τεχνολογίας Canadair βρίσκονται σε διασπορά κυρίως στα νησιά όπου η θερμοκρασία αέρα είναι πιο χαμηλή διότι σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών δεν μπορούν να εκκινήσουν οι κινητήρες τους.

Λίγο αργότερα καθώς ξεσπά νέα πυρκαγιά στο Λουτράκι Κορινθίας, δίνεται εντολή σε δύο CL-215 από την 117 Πτέρυγα Μάχης να απογειωθούν και να επιχειρήσουν στην περιοχή ενώ δύο CL-415 που έχουν απογειωθεί από τη Θεσσαλονίκη για αποστολή επιτήρησης εκτρέπονται στα μέτωπα των πυρκαγιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα κατευθύνθηκε προς το Λουτράκι και το δεύτερο στα Δερβενοχώρια.

14:30 ένα PZL απογειώνεται από την Τρίπολη για το Λουτράκι ενώ δίνεται εντολή σε δύο ακόμη αεροσκάφη PZL που βρίσκονται σε αποστολή επιτήρησης στη Λαμία να κατευθυνθούν προς το Καπαρέλλι, όπου ήδη επιχειρούν ένα Canadair και τα Air Tractor της Πολιτικής Προστασίας.

16:00 Ένα ακόμη CL-215 απογειώνεται από Βόλο για το μέτωπο στο Καπαρέλλι Βοιωτίας και λίγο αργότερα οι δυνάμεις εκεί ενισχύονται με ένα CL-415 και 2 PZL.

17:00 Το τρίτο CL-215 της Σκύρου απογειώνεται για το μέτωπο του Κουβαρά όπου ενισχύονται οι δυνάμεις καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου. Συνολικά δύο CL-415 και πέντε CL-215 επιχειρούν στο συγκεκριμένο μέτωπο μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Όσο περνά η ώρα, δίνεται εντολή σε περισσότερες δυνάμεις να κατευθυνθούν και στα Δερβενοχώρια όπου το μέτωπο ενισχύεται εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων. Μέχρι το βράδυ, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν δύο CL-215 και δύο CL-415.

Στο μέτωπο του Λουτρακίου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολεμική Αεροπορία, συμμετείχαν δύο CL-215 και ένα PZL ενώ το απόγευμα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις με δύο Chinook της Αεροπορίας Στρατού και ακόμη δύο Canadair CL-415 και ένα PZL.

Στον αέρα με το πρώτο φως

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς βρίσκονται στον αέρα για να αντιμετωπίσουν τις νέες εστίες φωτιάς. Πέντε Canadair επιχειρούν στο μέτωπο του Λουτρακίου και τέσσερα στα Δερβενοχώρια όπου συνδράμουν και τα δύο Chinook της Αεροπορίας Στρατού.

Ωστόσο, για να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού έδωσαν μάχη με τον χρόνο ώστε τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα να είναι έτοιμα για άμεση απογείωση.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT