Οι ζωές των ζώων στα χέρια των εθελοντών

Οι ζωές των ζώων στα χέρια των εθελοντών

Μια αλυσίδα διάσωσης με πολλούς ενδιάμεσους κρίκους στήθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολλές φορές έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δεν θέλουν να αφήσουν τα σπίτια και τα ζώα τους. Έχει χρειαστεί να κάνουμε τον ψυχολόγο προκειμένου να σώσουμε τους ίδιους και τα κατοικίδια τους, καθώς αρνούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο τους, ακόμα και αν η φωτιά είναι στην κυριολεξία μέσα στο σπίτι τους». Ο Δημήτρης Γραμματικάκης είναι εκπαιδευτής σκύλων και εθελοντής – διασώστης της ομάδας διάσωσης ζώων Alma Libre – Hellenic Animal Rescue. Στις 17 Ιουλίου συμμετείχε σε 27 διασώσεις. «Ήμασταν μέσα στις φωτιές από τις 18:00 μέχρι τις 2:15. Σε μια περίπτωση οι ιδιοκτήτες είχαν φύγει και είχαν αφήσει πίσω τα σκυλιά τους σε κλουβιά, εμείς όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να μπούμε σε ιδιωτικό χώρο χωρίς άδεια. Προκειμένου να ανοίξουμε την καγκελόπορτα ήταν απαραίτητη η παρουσία της Αστυνομίας. Καταφέραμε και ήρθαμε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες, έστω και τηλεφωνικά μας έδωσαν τη σχετική άδεια και έτσι μπορέσαμε να σώσουμε τα ζώα τους». 

Οι ζωές των ζώων στα χέρια των εθελοντών-1
Μια γυναίκα δίνει νερό στο άλογό της καθώς ο άντρας της, πάνω σε τρακτέρ, προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά με λάστιχο σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Λουτράκι. AP Photo/Petros Giannakouris

Ο Αλέξης Μαντζώρος, επίσης εθελοντής διασώστης της ομάδας Alma Libre εξηγεί ότι η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν αυτή που τους προωθούσε τα αιτήματα των πολιτών και οι ίδιοι έσπευδαν στα σημεία. «Μια από τις διασώσεις που κάναμε ήταν δύο σκυλιών που ο ιδιοκτήτης τους είναι ναυτικός και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ταξίδι εκτός Ελλάδας. Μας ζήτησε να σώσουμε τα σκυλιά του ακόμα και αν χρειαστεί να παραβιάσουμε το σπίτι. Πράγματι αυτό κάναμε, με την παρουσία φυσικά της Αστυνομίας. 

Το πιο δύσκολο ήταν όταν οι εθελοντές μας εντόπισαν στην ευρύτερη περιοχή του Κουβαρά Καλυβίων έναν περιφραγμένο χώρο που απειλούταν άμεσα από την πυρκαγιά. Ο χώρος άνηκε σε μια γυναίκα που είχε περισσότερα από 20 σκυλιά, προσπαθούσε όμως να μας πείσει πως δεν υπήρχε λόγος εκκένωσης. Με πολλή προσπάθεια καταφέραμε να απομακρύνουμε 22 συνολικά σκυλιά και τρεις γάτες, και με πολύ κόπο δέχτηκε να βάλει στο αυτοκίνητό της ακόμα πέντε σκυλιά προκειμένου να τα απομακρύνει η ίδια».

Οι ζωές των ζώων στα χέρια των εθελοντών-2
Εκκένωση σκύλου από σπίτι κοντά στην Μάνδρα Αττικής. AP Photo/Thanassis Stavrakis

Όσον αφορά την τεχνογνωσία των εθελοντών ο κ. Γραμματικάκης εξηγεί ότι η εκπαίδευση για τις διασώσεις των ζώων είναι κατά κανόνα εμπειρική και πως γίνεται μέσα στο πεδίο. Ο ίδιος ξεκίνησε την εθελοντική του δράση ως διασώστης το 2017. «Η δυσκολότερη χρονιά ήταν το 2021. Πήγα δύο φορές στην Βαρυπόμπη, δύο φορές στην Αρκαδία και δύο φορές στην Εύβοια. Μέσα σε 15 μέρες κάναμε έξι ταξίδια. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί εθελοντές ιδιώτες που θέλουν να βοηθήσουν, άθελά τους όμως ορισμένες φορές, αντί να διευκολύνουν, δυσκολεύουν το έργο των διασωστών, των πυροσβεστών και των αστυνομικών. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθεί κανείς τους κανόνες προστασίας».  

Από την πλευρά της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η επικεφαλής Μαριάνθη Δημοπούλου επισημαίνει ότι επιχειρησιακά το ένα κομμάτι στήθηκε στον χώρο της Ειδικής Γραμματείας και το άλλο στο ΛΑΤΟ, στα παλιά λατομεία του δήμου Γαλατσίου.

Οι ζωές των ζώων στα χέρια των εθελοντών-3
Πολλά από τα ζώα συντροφιάς που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στο ΛΑΤΟ. In Time Photo 

«Οι εκκλήσεις ήταν εκατοντάδες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες» είπε στην «Κ». «Όπου μας ζητήθηκε στείλαμε εθελοντές που βοήθησαν σε απεγκλωβισμούς και μετέφεραν τα ζώο στο ΛΑΤΟ. Τα παραγωγικά ζώα και τα ιπποειδή μεταφέρθηκαν στο A Little Shelter της Κατρίνας Τσάνταλη. Υπολογίζουμε πως είναι γύρω στα 150 ζώα συντροφιάς και 200 συνολικά. Όλα αυτά φυσικά γίνονται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, αλλά και την ΜΚΟ Dogs’ Voice, ενώ μέχρι και ξένες οργανώσεις βρέθηκαν στο πεδίο και βοήθησαν. Μελλοντικά, όσον αφορά την εκπαίδευση των εθελοντών, πρόκειται να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε οι εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων να εκπαιδευτούν και να αποτελούν μέρος Εθελοντικού Οργανισμού της Πολιτικής Προστασίας». 

Οταν οι πολίτες σπεύδουν για βοήθεια 

Η Μαρία Καβούκα, κάτοικος του Κουβαρά, ασχολείται εδώ και χρόνια με την ιππασία. Χθες είδε την έκκληση του Ιππικού Ομίλου Αναβύσσου πως χρειάζονται βοήθεια για να συγκεντρώσουν τα άλογα και να τα μεταφέρουν με ασφάλεια στα Ολυμπιακά Ακίνητα. Έσπευσε αμέσως στο σημείο και όπως λέει η εικόνα που αντίκρυσε ήταν του απόλυτου χάους.

Οι ζωές των ζώων στα χέρια των εθελοντών-4
Οι εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Αναβύσσου παραδομένες στις φλόγες. In Time Photo / Γιάννης Λιάκος

«Η φωτιά μας είχε περικυκλώσει. Ο στάβλος είχε παραδοθεί στις φλόγες» περιγράφει. «Όταν φτάσαμε εμείς τα περισσότερα άλογα τα φορτώνανε ήδη σε φορτηγά. Βοηθήσαμε στο να πιαστεί ένα άλογο που είχε μείνει μέσα στον στάβλο και δεν μας άφηνε να το πλησιάσουμε. Στη συνέχεια προσπαθήσαμε μέσα στις φλόγες να δούμε μήπως υπάρχει και κάποιο ακόμα που δεν είχε εντοπιστεί. Είχαμε την ενημέρωση πως υπήρχαν τρία άλογα που έτρεχαν μόνα τους, έμαθα αργότερα πως διασώθηκαν. Μέσα στον στάβλο κάηκε ένα σκυλί που δεν πρόλαβε να βγει έξω. Φεύγοντας, στην περιοχή της Αναβύσσου είδα πολλές νεκρές γάτες και κάποια σκυλιά, τα περισσότερα εικάζω πως ήταν αδέσποτα». 

Ο κ. Γραμματικάκης επιβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ζώων που σώζονται σε πυρκαγιές είναι τα κατοικίδια, καθώς βρίσκονται ήδη σε περιφραγμένο περιβάλλον και είναι πολύ πιο εύκολη η προσέγγισή τους. «Δυστυχώς εστιάζουμε σε αυτά που σώζονται. Κάποιες φορές νιώθω πως αυτό που κάνουμε είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, για αυτά τα ζώα όμως είναι όλη τους η ζωή».

Οι ζωές των ζώων στα χέρια των εθελοντών-5
«Όταν φτάσαμε εμείς τα περισσότερα άλογα τα φορτώνανε ήδη σε φορτηγά. Βοηθήσαμε στο να πιαστεί ένα άλογο που είχε μείνει μέσα στον στάβλο και δεν μας άφηνε να το πλησιάσουμε». In Time Photo / Γιάννης Λιάκος

Καθώς τα ζώα δεν έχουν τη δυνατότητα να σώσουν τον εαυτό τους, το καθήκον της διάσωσής τους είναι δικό μας.

Η Σταματίνα Σταματάκου, δημοσιογράφος και διευθύντρια της Ακαδημίας Zero Stray Pawject σχολιάζει ότι «για ακόμα μια χρονιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πυρκαγιές που απειλούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Τα πρώτα θύματα όμως είναι τα αόρατα, και αυτά δεν είναι άλλα από τα ζώα. Χθες κάηκε το καταφύγιο Fazoo farm, που σήμερα μετράει δεκάδες απώλειες. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα που οι άνθρωποι του Fazoo δεν πρόλαβαν καν να ζητήσουν βοήθεια. Μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα τουλάχιστον είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τις ομάδες διάσωσης και απεγκλωβισμού. Καθώς τα  ζώα δεν έχουν τη δυνατότητα να σώσουν τον εαυτό τους, το καθήκον της διάσωσής τους είναι δικό μας: όταν βλέπουμε ένα ζώο σε ανάγκη ενημερώνουμε, καλούμε και δεν προσπερνάμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσει μια δύσκολη, αλλά και δυσάρεστη κουβέντα για το κατά πόσο τα καταφύγια της χώρας μας πληρούν τις προδιαγραφές και μπορούν να φιλοξενούν ζώα. Και μιλάω τόσο για τα καταφύγια των εθελοντών, των φιλοζωικών σωματείων, αλλά και για τα καταφύγια των δήμων». 

Info: Όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων μπορεί να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή