«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»

«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»

«Γρήγορα μαύρισε ο ουρανός, δεν βλέπαμε τίποτα για ώρα. Εκκενώσαμε την περιοχή αλλά μετά από λίγο και πάλι χάρη στους ανέμους αποκτήσαμε οπτική επαφή»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ήλιος είχε κρυφτεί πίσω από τον καπνό που κάλυπτε όλη την πλαγιά γύρω από το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης στον Κουβαρά, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι 13 μοναχοί που διαβιούν εκεί προσπάθησαν αρχικά με «μερικά λάστιχα» να κατασβέσουν τις φλόγες που άρχιζαν να απειλούν την κοντινή χλωρίδα. «Νιώθαμε τη ζέστη να έρχεται προς εμάς. Είχε θερμανθεί πολύ ο τόπος», λέει στην «Κ» ο μοναχός Νικήτας.

Ενα dmax της πυροσβεστικής βρισκόταν το μεσημέρι της Τρίτης έξω από τη μονή στο πλαίσιο της περιπολίας του και ο μοναχός περιέγραψε ένα παρόμοιο ως το μοναδικό πυροσβεστικό όχημα που έφτασε μέχρι το μοναστήρι λίγο μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, στις 11.30 το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Η πυροσβεστική δεν έκανε τίποτα.. ένα αγροτικό αμαξάκι μόνο. Οι απλοί πυροσβέστες δεν φταίνε. Ευτυχώς είχαμε κάτι δεξαμενές εδώ με το νερό και το γεμίζαμε. Αφού δεν καήκαμε όλοι…».

Τα πάντα είναι καμμένα στο Πάνειο όρος πάνω από το χωριό Πέτα που απασχόλησε πρώτο την ειδησεογραφία της ημέρας. Οι μοναχοί ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν το μοναστήρι και επεξεργάστηκαν σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.

«Ήμασταν διστακτικοί, είπαμε να εγκαταλείψουμε αλλά λέμε να κάνουμε μια παράκληση πρώτα. Κάναμε την παράκληση στην Παναγιά και πήγαν καλά όλα. Η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση», λέει ο μοναχός, δοζάξοντας τα Θεία για την προστασία που πιστεύει ότι τους παρείχαν. Το μοναστήρι δεν κάηκε αλλά η φωτιά συνέχισε να καίει ότι έβρισκε στο διάβα της.

«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»-1
«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»-2

«Ποια είναι η εντολή, δεν ξέρω»

«Τις πραγματικές αιτίες δεν τις ξέρει κανείς», λέει ο Θανάσης Σιδέρης διερωτώμενος πώς ξεκίνησε η φωτιά, καθώς μαζεύει αποκαΐδια από την αυλή του. Ένα ξύλινο αποθηκάκι που είχε κάηκε, και μαζί με αυτό καταστράφηκαν σωλήνες και καλώδια ρεύματος παραδίπλα. Ενημερώθηκε περίπου στις 11 π.μ. της Δευτέρας ότι το σπίτι του καιγόταν και έσπευσε για να πάρει τα δύο σκυλιά του.

«Ευτυχώς τη γλίτωσε το σπίτι που είναι ΠΡΟΚΑΤ. Ήταν κάποτε εξοχικό, αλλά έγινε πρώτη κατοικία», λέει στην «Κ».

«Μέχρι να έρθω καιγόταν ο λόφος. Πυροσβεστική υπήρχε εδώ αλλά δεν υπήρχε εναέρια δύναμη», λέει.

Δείχνει τον κεντρικό δρόμο μπροστά από το σπίτι του που χωρίζει την Πέτα από τον οικισμό της Μεγάλης Αυλής όπου διαμένει και υποστηρίζει ότι η φωτιά έπρεπε και μπορούσε να είχε σταματήσει σε εκείνη την άσφαλτο.

«Εδώ δούλευαν 2-3 πυροσβεστικά. Αν ήταν παρατεταγμένα εδώ όλα τα πυροσβεστικά και ρίχνανε, δεν θα πήδαγε η φωτιά το βουνό για να φτάσει μέχρι τη Σαρωνίδα. Εδώ ανέβηκε, κατέβηκε όλη την πλαγιά μέχρι το Λαγονήσι. Θα μπορούσαν να το έχουν κόψει αλλά ήταν όλα τα πυροσβεστικά συγκεντρωμένα και περίμεναν την εντολή. Ποια εντολή δεν ξέρω», λέει ο Θανάσης Σιδέρης.

«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»-3
«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»-4

Πράγματι, η διαδρομή της φωτιάς ξεκινάει από τον Κουβαρά και με τη συμβολή βορινών ανέμων καταφέρνει να περάσει το βουνό και να φτάσει στις περιοχές του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας έως και την Ανάβυσσο.

Από τη λεωφόρο Λαυρίου που ξεκινάει μέχρι τη Σαρωνίδα, καίει σπίτια και έμβια όντα. Ο κ. Σιδέρης είναι ο μόνος από τους ενοίκους των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές, που το μεσημέρι της Τρίτης προσπαθεί να τακτοποιήσει ακόμα την αυλή του.

«Καθόμουν σε μια πολύ ωραία βεράντα και τώρα βλέπω ένα νεκρό τοπίο», λέει και δείχνει ένα μικρό χελωνάκι που κείται νεκρό.

«Περπατούσε πριν ξεκινήσει η φωτιά, έφυγα για να σώσω τα σκυλιά μου και όταν γύρισα δεν το πρόλαβα. Του έριχνα νερό και έμεινε όπως το βλέπεις. Με το κεφάλι του έξω».

Σε επικοινωνία της «Κ» με τον σύλλογο προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ για την χαμένη πανίδα από τη φωτιά, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι παρά τον φριχτό θάνατο των ζώων, «η φύση είναι δυνατή και θα μπορούσε να αναπληρώσει τις απώλειες».

Τονίζει ωστόσο ότι η ανάκαμψη του φυσικού περιβάλλοντος εμποδίζεται από δραστηριότητες όπως η διάνοιξη δρόμων, η υλοτομία και η βόσκηση που συνηθίζονται σε καμένες περιοχές.

«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»-5
«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»-6

Επιστροφή στο σπίτι

Ησυχία επικρατεί στις παραθεριστικές περιοχές του υπολοίπου Αττικής και τα κλειστά παντζούρια των σπιτιών μαρτυρούν φοβισμένους ιδιοκτήτες.

Οι λιγότερο πληγέντες έχουν επιστρέψει από το βράδυ της Δευτέρας στα σπίτια τους. Μια νέα γυναίκα που φαίνεται να γυρίζει από τη θάλασσα στο εξοχικό της στο Πανόραμα Σαρωνίδας περιγράφει στην «Κ» ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα.

«Γρήγορα μαύρισε ο ουρανός, δεν βλέπαμε τίποτα για ώρα. Εκκενώσαμε την περιοχή αλλά μετά από λίγο και πάλι χάρη στους ανέμους αποκτήσαμε οπτική επαφή», τονίζει.

Στον οικισμό των πολυτελών κατοικιών η φωτιά δεν έχει κάνει διακρίσεις. Οι ψηλοί φράχτες όμως κατάφεραν να την κρατήσουν μακριά από τις οικίες.

Παράπλευρες απώλειες και μαυρισμένο βουνό με φόντο το Αιγαίο.

«Όταν καιγόταν η περιοχή δεν είχε αεροπλάνα, δεν είχε ελικόπτερα», λέει η γυναίκα. «Μετά τις 6-7 είχε αρκετά οχήματα. Νομίζω όμως, ενεργοποιήθηκαν λίγο αργά», προσθέτει. 

«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»-7
«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»-8
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT