Μάχη με την πύρινη λαίλαπα για τέταρτη ημέρα

Μάχη με την πύρινη λαίλαπα για τέταρτη ημέρα

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν σκληρό αγώνα για να ελέγξουν τις πυρκαγιές, καθώς συνεχίζουν να εκδηλώνονται αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα σε Δυτική Αττική, Δερβενοχώρια, Ρόδο και Λακωνία

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη για να ελέγξουν τις πυρκαγιές δίνουν για τέταρτο 24ωρο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς συνεχίζουν να εκδηλώνονται αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα σε Δυτική Αττική, Δερβενοχώρια, Ρόδο και Λακωνία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων διαμόρφωσε την Πέμπτη δυναμικά μέτωπα, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν συνολικά 62 πυρκαγιές, οι περισσότερες κ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη, κυρίως στη Δυτική Αττική, ενώ λόγω της κατάστασης ακύρωσε την επίσκεψή του στην Καλαμάτα και την παρουσία του στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Ρώμη.

Μάχη με την πύρινη λαίλαπα για τέταρτη ημέρα-1
ΙΝΤΙΜΕ

Δυτική Αττική: Μάχη με τον χρόνο

Δύσκολη παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης η κατάσταση στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής, καθώς ανησυχία προκαλεί η έξαρση των αναζωπυρώσεων.

Μετά και την απόσυρση των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο συνολικό μέτωπο, από τα Δερβενοχώρια έως τη Μάνδρα, δίνουν μάχη 300 πυροσβέστες και 122 οχήματα. Νωρίτερα, τις επιχειρήσεις συνέδραμαν 23 αεροσκάφη και ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία, που διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Η κρισιμότητα της κατάστασης και η εξέλιξη της πυρκαγιάς οδήγησε σε εκκενώσεις των οικισμών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής, Οινόη, Αγιος Ιωάννης Κορακάς, Κιάφα και Άγιος Παντελεήμων.

Παράλληλα, διατάχθηκε διακοπή κυκλοφορίας στην Π.Ε.Ο Αθηνών-Θηβών και στα δύο ρεύματα, από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» μέχρι τα Βίλια. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για κατασκήνωση που κάηκε στη θέση Μελετάκι, αλλά και δραματικές στιγμές στον οικισμό της Αγίας Σωτήρας, όπου διάσπαρτες εστίες αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε σπίτια και αυλές, ενώ και μία οικία παραδόθηκε στις φλόγες.

Μάχη με την πύρινη λαίλαπα για τέταρτη ημέρα-2
ΙΝΤΙΜΕ

Ρόδος: Τέσσερα μέτωπα και νέες εστίες

Πολλαπλές αναζωπυρώσεις χαμηλότερης, ωστόσο, έντασης από το μέτωπο της Δυτικής Αττικής, σημειώθηκαν και στη Ρόδο όπου συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε από το απόγευμα της Τρίτης στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού.

Tο μέτωπο από Απόλλωνα προς Λάερμα εμφανίζει τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα γι’ αυτό και καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό του. Προσωπικό της πυροσβεστικής και εθελοντές βρίσκονται στο σημείο.

Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις αλλά και τις κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης όλες οι δυνάμεις έδιναν μάχη με τις συνεχείς και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στα τέσσερα μέτωπα της πυρκαγιάς αλλά και τις νέες εστίες που δημιουργούνται από τη μεταφορά της καφτρας από τα καιόμενα εδάφη.

Λακωνία: Εχθρός οι άνεμοι

Στη Λακωνία οι αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στην περιοχή έπνεαν νοτιοανατολικοί άνεμοι και επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης, ενώ επιβαρυντικά λειτουργεί η τοποθεσία του μετώπου, αφού το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο και η φωτιά συνεχίζει να καίει δασική έκταση.

Ξάνθη: Εστίες πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή

Σε τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν σε δύσβατη περιοχή στο Μέγα Εύμοιρο Ξάνθης επιχειρούν 20 πυροσβέστες, πέντε οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Οι εστίες καίνε θαμνώδεις εκτάσεις και πουρνάρια, ενώ νωρίτερα στην περιοχή εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, οι εστίες προκλήθηκαν από κεραυνό, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το σημείο είναι τόσο δυσπρόσιτο που η προσέγγισή του απαιτεί πεζοπορία μίας ώρας.

Μάχη με την πύρινη λαίλαπα για τέταρτη ημέρα-3
ΙΝΤΙΜΕ

Πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιών

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις στα πύρινα μέτωπα, συνεχίζεται η προσπάθεια των Αρχών για την πρόληψη πυρκαγιών, ένω όπου εντοπίζονται παραβάσεις επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις.

Στην Κρήτη, ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΙ.Π.Υ.Ν Ρεθύμνου προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα ως υπαίτιου για πρόκληση πυρκαγιάς σε χορτολιβαδική έκταση στην κοινότητα Μικρά Ανώγεια.

Ο άνδρας φέρεται να εκτελούσε θερμές εργασίες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά, ενώ εκτός από τη σύλληψη, του επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο. Πρόστιμο επιβλήθηκε και σε άνδρα στο Ηράκλειο, ο οποίος εντοπίστηκε να κάνει χρήση πυροτεχνημάτων, από τα οποία προκλήθηκε πυρκαγιά.

Τέλος, πρόστιμα επιβλήθηκαν επίσης για θερμές εργασίες σε άνδρα στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος του δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης αλλά και σε δασική έκταση στα Χάνια Πηλίου.

Μάχη με την πύρινη λαίλαπα για τέταρτη ημέρα-4

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταγραφής των ζημιών – 60 «κόκκινα» κτίρια

Σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, 24 κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες, καταγραφές, αλλά και εκτιμήσεις όπου υπάρχει η σχετική ευχέρεια σε πληγείσες περιοχές των Δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 151 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων Δήμων, 60 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση και 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.

Μάχη με την πύρινη λαίλαπα για τέταρτη ημέρα-5

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Παρασκευή σε πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορνθία, Αργολίδα), Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος) και Βορείου Αιγαίου (Σάμος, Ικαρία). 

Υψηλός ωστόσο παραμένει ο κίνδυνος σχεδόν για όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή