Πάνω από 350 sms εγκατάστασης του Predator

Πάνω από 350 sms εγκατάστασης του Predator

Εκτεταμένη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator διαπιστώθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator διαπιστώθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που έχει επιληφθεί σχετικών ερευνών έπειτα από καταγγελίες παθόντων αλλά και αυτεπάγγελτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχή, επικεφαλής της οποίας είναι ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος, από τις έρευνες που διενεργήθηκαν από τον περασμένο Ιούλιο έως τώρα εντοπίστηκαν πάνω από 350 μηνύματα (sms) που σχετίζονται με απόπειρες παγίδευσης των επικοινωνιών πολιτών.

Επίσης διαπιστώθηκε από τις έρευνες ότι από αυτά, πάνω από 220 περιείχαν παραπλανητικό σύνδεσμο, ενώ περί τα 120 πιθανολογείται ότι έχουν σταλεί για δοκιμαστικούς λόγους. Οπως ανακοίνωσε η Αρχή, αιτιολογώντας την αρμοδιότητά της στις έρευνες για την εγκατάσταση και χρήση κακόβουλων λογισμικών στη χώρα μας, έχει αποστείλει ήδη αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών, οι οποίοι από τις έρευνες προέκυψε ότι έλαβαν τα επίμαχα sms.

Οι διαπιστώσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές 92 τηλεφωνικών αριθμών που έλαβαν τα επίμαχα sms.

Παράλληλα, η Αρχή θα προχωρήσει σε έρευνες σε εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ έχει ζητήσει στοιχεία για να προχωρήσει τον έλεγχο από δημόσιες αρχές. Επιπλέον έχει ενημερώσει και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται επί της ουσίας τις ποινικές έρευνες επί του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή επισημαίνει ότι προτίθεται να συνεχίσει τις έρευνες προς κάθε κατεύθυνση, και προς τούτο αναφέρει ότι θα ζητήσει και τη συνδρομή αλλοδαπών και ευρωπαϊκών αρχών.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της, «η Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει κινήσει τις διαδικασίες συνεργασίας με τις εποπτικές αρχές άλλων κρατών-μελών για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τον έλεγχο των εταιρειών και φορέων που ενδέχεται να εμπλέκονται σε αυτήν και βρίσκονται εντός Ε.Ε., αλλά εκτός Ελλάδας». Βεβαίως η Αρχή ξεκαθαρίζει ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν προκύψει στοιχεία ικανά για να ταυτοποιηθούν οι δράστες των παραβιάσεων των προσωπικών δεδομένων με τη χρήση του Predator, καταδεικνύοντας με έμφαση τη δυσκολία της αποκάλυψης μιας τέτοιας υπόθεσης, που στηρίζεται σε σύνθετα τεχνολογικά δεδομένα. «Στην παρούσα φάση», τονίζεται στην ανακοίνωση, «η Αρχή δεν διαθέτει στοιχεία από τα οποία να είναι δυνατή η ταυτοποίηση συγκεκριμένου υπευθύνου επεξεργασίας (φυσικού ή νομικού προσώπου) για τις δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης του υπό διερεύνηση κατασκοπευτικού λογισμικού».

Πάντως, για την ουσία των εισαγγελικών ερευνών σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων που διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και συγκεκριμένα λόγω της φύσεως της υπόθεσης από ομάδα εισαγγελικών λειτουργών, οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς αναμένονται στοιχεία που έχουν ζητηθεί μέσω δικαστικής συνδρομής από αλλοδαπές δικαστικές αρχές. «Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση για τους 92 στόχους του Predator που αποκάλυψε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων» ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «είναι ανατριχιαστική πραγματικά η έκταση του ιστού παρακολούθησης που εξυφάνθηκε. Είναι ανησυχητική η παραδοχή ότι διαβρώθηκε η κρατική ηλεκτρονική εφαρμογή εμβολιασμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT