Καύσωνας: Κορυφώνεται το δεύτερο κύμα – Πού αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Καύσωνας: Κορυφώνεται το δεύτερο κύμα – Πού αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα, «χειρότερο από εκείνο του 1987», σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Αντώνη Λάλο, βρίσκεται η χώρα, με τη θερμοκρασία να φτάνει μέσα στο Σαββατοκύριακο έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας: Κορυφώνεται το δεύτερο κύμα – Πού αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες-1

Επιπλέον, παρά την πρόσκαιρη υποχώρηση του υδραργύρου τη Δευτέρα, από την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει νέο ισχυρότατο θερμό κύμα.

Οπως αναφέρει το meteo, οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 9-11 βαθμούς θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Καύσωνας: Κορυφώνεται το δεύτερο κύμα – Πού αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες-2

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση της ΕΜΥ:

Σήμερα προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α. Στην Ηπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο, Κυριακή 23/7, οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α. Στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 24/7 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α. Στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, από την Τρίτη 25/7 έως και την Πέμπτη 27/7 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. Την Παρασκευή 28/7 οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Παρασκευής 

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Οπως φαίνεται στην εικόνα 1, 41 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 3 από αυτούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στo Ακρωτήρι Χανίων και ήταν ίση με 42,6 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας: Κορυφώνεται το δεύτερο κύμα – Πού αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες-3

Επιπλέον, έντονη δυσφορία και υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (Heat index) καταγράφηκαν σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία, σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Συγκεκριμένα, στον Ισθμό της Κορίνθου το μεσημέρι της Παρασκευής καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πρέβεζα η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας: Κορυφώνεται το δεύτερο κύμα – Πού αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες-4
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT