Αρτοποιός στην «Κ»: Δύσκολη η κατάσταση στη Ρόδο – Η φωτιά καίει πυκνό δάσος με μεγάλο όγκο βιομάζας

Αρτοποιός στην «Κ»: Δύσκολη η κατάσταση στη Ρόδο – Η φωτιά καίει πυκνό δάσος με μεγάλο όγκο βιομάζας

Το γεγονός των δύσκολων πυρομετεωρολογικών συνθηκών και η ενίσχυση των ανέμων οδηγούν τη φωτιά σε πλήρη δυναμική εξέλιξη.

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη εκκένωση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα σε τόσο σύντομο διάστημα κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς ήταν η χθεσινή επιχείρηση στη Ρόδο, επιβεβαίωσε στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός

Οπως διευκρίνισε ο κ. Αρτοποιός, 16.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τους τόπους (μόνιμης ή προσωρινής) διαμονής τους οδικώς και άλλοι 3.000 μέσω θαλάσσης. 

Επίσης προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο νησί είναι πολύ δύσκολη, καθώς η φωτιά μαίνεται σε πυκνό, συμπαγές δάσος με μεγάλο όγκο βιομάζας. Το γεγονός των δύσκολων πυρομετεωρολογικών συνθηκών και η ενίσχυση των ανέμων οδηγούν τη φωτιά σε πλήρη δυναμική εξέλιξη, τόνισε. 

Παράλληλα, μιλώντας στην «Κ», ο πυρομετεωρολόγος και συνεργάτης του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, χαρακτήρισε την πυρκαγιά στη Ρόδο «ακραία».

Οπως είπε, είναι «εξαιρετικά δύσκολες οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες, με πολλή καύσιμη ύλη και χαμηλή υγρασία, ενώ το νησί βρίσκεται στην κατηγορία 5 στον χάρτη επικινδυνότητας. Η όλη αυτή συνθήκη ευνοεί τη συνέχιση της εξάπλωσης της φωτιάς, ενώ δυστυχώς οι άνεμοι θα ενισχυθούν περαιτέρω στη συνέχεια και από τα 3 μποφόρ που βρισκόμαστε τώρα θα πάμε στα 5». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT