Νύχτα αγωνίας σε Ρόδο και Κέρκυρα – «Γραμμές άμυνας» σε οικισμούς

Νύχτα αγωνίας σε Ρόδο και Κέρκυρα – «Γραμμές άμυνας» σε οικισμούς

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν, για μία ακόμα νύχτα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Ρόδο και Κέρκυρα, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται απειλητικά προς οικισμούς

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν, για μία ακόμα νύχτα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Ρόδο και Κέρκυρα, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται απειλητικά προς οικισμούς. Οι αρχές έστειλαν μηνύματα εκκένωσης, μέσω του συστήματος 112, στους κατοίκους εννέα περιοχών. 

Στην Κάρυστο, οι επιχειρήσεις σημαδεύτηκαν από τον τραγικό θάνατο των δύο χειριστών πυροσβεστικού αεροπλάνου Canadair που συνετρίβη ενώ πραγματοποιούσε ρίψεις νερού σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο».

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα από 10 χώρες ενώ τα μεσάνυχτα αναμένεται να περάσουν τα σύνορα και 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Σερβία.

Ρόδος: Αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών – Προβλήματα στο Γεννάδι

Ιδιαίτερα κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Ρόδου, καθώς οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις και εστάλησαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι, Λαχανιά και Γεννάδι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό στο μέτωπο της Ρόδου επιχειρούν αδιάκοπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 55 υδροφόρα οχήματα, πλήθος εθελοντών, καθώς και όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τις επιχειρήσεις συνέδραμαν από αέρος 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής καίγονται κτίσματα στο Γεννάδι, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Βάτι όπου έχουν προκληθεί αναρίθμητες υλικές ζημιές. 

Ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Ασκληπιείο, Νικόλαος Κούγκρας, δήλωσε στην «Κ»: «Εχουμε εδώ και κάποιες ώρες «καντηλάκια» τα οποία σβήνουν κάτοικοι και εθελοντές. Είμαι 73 χρονών και τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι καμένες εκτάσεις ανέρχονται σε περίπου 150.000 στρέμματα, κάτι που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής επιφάνειας του νησιού.

Πως εξελίχθηκε η πυρκαγιά στη Ρόδο

Διαδραστικό γράφημα της «Κ» αποτυπώνει την πορεία των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη όλες τις τελευταίες ημέρες. Όπως φαίνεται, στις 20 Ιουλίου το επίκεντρο της φωτιάς, που ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου, βρισκόταν κοντά στα χωριά Εμπωνας και Απόλλωνα, έχοντας ήδη κάψει 16.310 στρέμματα. Στις 21 και 22 Ιουλίου, το πύρινο μέτωπο εξαπλώθηκε ταχύτατα προς το νότο, πλησιάζοντας τον οικισμό Λάερμα, ενώ έχουν καεί 27.123 στρέμματα. Η πλέον καταστροφική ημέρα ήταν η Κυριακή καθώς η πυρκαγιά ξέφυγε από κάθε έλεγχο και έφθασε στην ακτή, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή. 

Κέρκυρα: Πολλαπλές αναζωπυρώσεις – Τέσσερα μηνύματα από το 112

Στην Κέρκυρα, πολλές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράο και Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στο μέτωπο επιχειρούν 62 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα. Νωρίτερα, από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Μιλώντας στην «Κ» το βράδυ της Τρίτης, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, ανέφερε: «Εφιάλτης κι απόψε. Τα χωριά που φοβόμαστε να μην απειληθούν από τις φλόγες είναι ο Κρινιάς, ο Άγιος Μαρτίνος και εκ νέου τα Παλιά Περίθεια. Για τα Ημερόλια και την Κασσιόπη είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή. Μόλις πριν από λίγο γλυτώσαμε από τις φλόγες το Γυμνάσιο και Λύκειο της Κασσιόπης. Θα είμαστε όλο το βράδυ σε επαγρύπνηση. Έχουμε δύο φέρι μποτ στο λιμάνι της Κασσιόπης σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουμε χωριά και το βράδυ. Αυτό που φοβόμαστε είναι η αλλαγή του καιρού. Τώρα έχουμε όστρια, νοτιά, αλλά τρέμουμε μην γυρίσει σε μαΐστρο. Έχουν καεί αρκετά παλιά σπίτια σε Λούτσες και κάποια και σε Παλιά Περίθεια. Στις Λούτσες όπου έχουμε ενεργό μέτωπο, κάποιοι κάτοικοι επιμένουν να μένουν σπίτια τους παρότι το χωριό δεν έχει ρεύμα και νερό».

Καλύτερη εικόνα στην Κάρυστο

Στο μέτωπο της Καρύστου, η ύφεση των δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των εναέριων μέσων, ανέκοψαν το μεσημέρι της Τρίτης την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

«Από το πρωί σήμερα δώσαμε μία πραγματική μάχη με εναέρια και επίγεια μέσα, με χωματουργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα και περιορίσαμε τα μέτωπα», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

Όπως δήλωσε στην «Κ», η καταστροφή από το χωριό Ποτάμι μέχρι τον Πλατανιστό είναι ήδη πολύ μεγάλη. «Είναι χιλιάδες τα στρέμματα που έχουν καεί».

Από το πρωί επιχειρούσαν 8 ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, τα οποία με συντονισμένες προσπάθειες απέτρεψαν την επέκταση της πυρκαγιάς και προχώρησαν στην κατάσβεση των μεγάλων μετώπων.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης, εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν στο χωριό Πλατανιστός για να εκκενώσουν προς Κάρυστο.

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι σε επτά χωριά έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Κάρυστο, καθώς οι φλόγες απείλησαν κατοικημένες περιοχές.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για έξι περιφέρειες

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόντα επεισόδια πυρκαγιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT