Η Athens Kallithea FC βάζει γκολ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η Athens Kallithea FC βάζει γκολ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ο Τεντ Φιλιππάκος, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Καλλιθέας, μιλάει στην «Κ» για τη νέα συνεργασία με το γειτονικό της μουσείο

η-athens-kallithea-fc-βάζει-γκολ-στο-εθνικό-μουσείο-σύγ-562541233

Την περσινή σεζόν, η ομάδα της Καλλιθέας εμφανίστηκε ανανεωμένη. «Μετονομάστηκε» σε Athens Kallithea FC, άλλαξε τη φανέλα της και πέτυχε την καλύτερη απόδοση στον αγωνιστικό χώρο που έχει καταγράψει τα τελευταία 17 χρόνια, απέχοντας μόλις έναν βαθμό από το «εισιτήριο» για την Super League 1. 

Μια μικρή ποδοσφαιρική ομάδα δείχνει έτοιμη για να πετύχει το καλύτερο δυνατό, τονώνοντας την ίδια στιγμή την εξωστρέφειά της. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες η Athens Kallithea FC ανακοίνωσε μία νέα συνεργασία της με το ΕΜΣΤ, γεφυρώνοντας έτσι και νοηματικά τη μικρή γεωγραφική απόσταση που χωρίζει το «Ελ Πάσο» της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη με το μουσείο σύγχρονης τέχνης επί της λεωφόρου Συγγρού. 

Η Athens Kallithea FC βάζει γκολ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-1
Την περσινή σεζόν, η Athens Kallithea FC ανανέωσε την εμφάνισή της -εδώ η επίσημη φωτογράφηση με τη φανέλα της ομάδας. Φωτ.: Chris Kontos

Από τη νέα σεζόν, λοιπόν, η Athens Kallithea FC «μπαίνει» στο ΕΜΣΤ και το μουσείο στο γήπεδο Γρηγόριος Λαμπράκης, όπως και είναι το επίσημο όνομα του γηπέδου της ομάδας της Καλλιθέας. Ετσι, ως αρχή της σύμπραξης αυτής, το λογότυπο του ΕΜΣΤ θα αναγράφεται στο μπροστινό μέρος των εμφανίσεων της AKFC, με τις φανέλες της ομάδας να διατίθενται και στο ηλεκτρονικό και φυσικό πωλητήριο του μουσείου. Με την σειρά της, η ομάδα της Καλλιθέας θα προωθεί επικοινωνιακά τις δράσεις και τις εκθέσεις του ΕΜΣΤ. 

Οπως σχολιάζει ο Τεντ Φιλιππάκος, προσδοκεί «ευκαιρίες για δημιουργική αφήγηση και συνδυαστικές προωθητικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς». Αλλωστε, ο πρόεδρος της AKFC, πριν αναλάβει την ομάδα της Καλλιθέας, ήταν brand και creative director στη Venezia FC και μέσω της θέσης του επιδίωκε μεταξύ άλλων να επαναπροσδιορίσει «τη θέση της ομάδας μέσα στην κοινωνία, δημιουργώντας συνεργασίες με τοπικούς αστικούς φορείς και αναπτύσσοντας ένα ευρύτερο και περισσότερο συμπεριληπτικό κοινό πέρα από το προφίλ του παραδοσιακού οπαδού του ποδοσφαίρου». Σε αυτό το πλαίσιο, η ιταλική ομάδα είχε ενώσει τον δρόμο της με την Μπιενάλε της Βενετίας, το Palazzo Grassi και το Ocean Space.

«Αναλαμβάνοντας την Athens Kallithea, ήθελα να κάνω το ίδιο και στην Αθήνα, και ήταν λογικό να προσεγγίσω το ΕΜΣΤ, έναν σημαντικό θεσμό που βρίσκεται τόσο κοντά στο γήπεδό μας. Ήμασταν τυχεροί, καθώς η καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου, η Κατερίνα Γρέγου, είναι ένας τολμηρός και ανοιχτόμυαλος άνθρωπος που είχε την ικανότητα να δει το πρότζεκτ μας για αυτό που είναι αντί να επηρεαστεί από τα στερεότυπα γύρω από το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα», λέει για τη φρέσκια σύμπραξη.

Η Athens Kallithea FC βάζει γκολ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-2
Ο πρόεδρος της Athens Kallithea FC, Τεντ Φιλιππάκος. Φωτ.: Αλέξανδρος Γρυμάνης 

Πράγματι, δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το ποδόσφαιρο να παντρεύεται με αυτή που χαρακτηρίζουμε ως «υψηλή τέχνη». Από την δική του οπτική γωνία, πάντως, ο Τεντ Φιλιππάκος παρατηρεί πως πολλοί διαφορετικοί χώροι επενδύουν τα τελευταία χρόνια στην τέχνη και τον αθλητισμό. Δεν είναι τυχαίο: «Η τέχνη και ο αθλητισμός είναι δύο σημαντικοί τομείς της ευρύτερης κουλτούρας που έχουν παγκόσμια διάσταση και συνδέουν ανθρώπους πέρα από τα σύνορα», όπως λέει ο πρόεδρος της AKFC, δείχνοντας πως αυτή η συνεργασία στον πυρήνα της είναι πιο κοντά από ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Οπως διαβάζουμε και από την Κατερίνα Γρέγου του ΕΜΣΤ στο σχετικό δελτίο τύπου, «Τόσο το ποδόσφαιρο όσο και η τέχνη βελτιώνουν την κοινωνική και πολιτιστική ζωή, διαπερνώντας σύνορα, κουλτούρες, γενιές και γλώσσες, ενθαρρύνοντάς μας να συνδεθούμε μεταξύ μας». 

Η Athens Kallithea FC συνεχίζει να προχωράει με ανοιχτούς ορίζοντες, δίνοντας ραντεβού για τον Σεπτέμβριο. Πέρα από «ομάδα των μουσείων», η AKFC ευελπιστεί να γίνει και ομάδα της πρώτης κατηγορίας. Για τον Τεντ Φιλιππάκο, «δεν είναι ρεαλιστικό ούτε μέσα στις προθέσεις μας να αναμετρηθούμε με τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες στο άμεσο μέλλον, αλλά θέλουμε να βρούμε δημιουργικούς τρόπους να ανταγωνιστούμε και να εδραιωθούμε ως αξιοσέβαστη ομάδα σε υψηλό επίπεδο στην πρώτη κατηγορία, χωρίς να διακυβεύονται ποτέ η ακεραιότητα και οι βασικές αξίες μας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT