Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για την Αγία Σοφία

Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για την Αγία Σοφία

Η απόφαση για μετατροπή του ναού σε τζαμί, σημειώνει ο Ελπιδοφόρος, έγινε προς εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος για καθαρά πολιτικούς λόγους

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα περίσκεψης και μεγίστης θλίψης αποτελεί –όχι μόνο για όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς αλλά και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που σέβεται τα θρησκευτικά δικαιώματα– η ημέρα κατά την οποία ο ιερός ναός Της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το ζωντανό μνημείο της δόξας της Ορθοδοξίας μας αλλά και το ορατό σύμβολο της λειτουργικής τελειότητας της Εκκλησίας μας, μετατράπηκε για δεύτερη φορά σε ισλαμικό τέμενος. Αυτό επισημαίνει σε εγκύκλιο του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Οπως είναι προφανές, υπογραμμίζει, δεν υπήρχε καμία λατρευτική ανάγκη για τη μετατροπή του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας, μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από μουσείο σε τζαμί, καθώς υπάρχει πληθώρα τζαμιών στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση αυτή, σημειώνει επιπρόσθετα, έγινε προς εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Τρία χρόνια μετά, επισημαίνει, συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να προσπαθούμε για την αναθεώρηση αυτής της απόφασης και για την επαναλειτουργία του μνημείου, τουλάχιστον ως μουσείου, ώστε να αποδοθεί και πάλι στην παγκόσμια κοινότητα αυτό το απαράμιλλο θαύμα της βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Οι κραυγές μέσα από τους αιματοβαμμένους τοίχους της Αγίας Σοφίας φωνάζουν εδώ και αιώνες για δικαιοσύνη και σεβασμό των μειονοτήτων της σύγχρονης τουρκικής Δημοκρατίας, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και καλεί όλους να προσευχηθούμε θερμά, ώστε το ιερό αυτό σύμβολο της Ορθοδοξίας, με τον εκπληκτικό τρούλο του, να γίνει ξανά χώρος φιλόξενος για όλους τους ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή