Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι Περιφέρειες την Κυριακή

Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι Περιφέρειες την Κυριακή

Καλύτερη η εικόνα από τις πυρκαγιές στην Ηλεία, όπου οι περισσότερες εστίες οριοθετήθηκαν - Συνολικά 41 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 41 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής. Επιπλέον, για την Κυριακή 30/7 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι Περιφέρειες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ολόκληρης της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών και του πολύ υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά.

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές, στρατιωτικές δυνάμεις και κλιμάκια της Δασικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές εφαρμόζεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και, σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία

Επιπλέον, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, οι περισσότερες πυρκαγιές του Σαββάτου αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ γρήγορα ελέγχθηκαν και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το πρωί του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μελίσσια Ασπροπύργου, καθώς και σε αγροτοδασική έκταση στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας.

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του Δήμου Πύργου, καθώς και στην περιοχή του Φαναρά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Οπως τονίζει η Πυροσβεστική, η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε αγροτοδασικές εκτάσεις στις παραπάνω περιοχές ήταν σε εξέλιξη το βράδυ του Σαββάτου, με βελτιωμένη εικόνα.

Εντείνονται οι υπόνοιες για εμπρησμό

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεωργίου Πουρναρά, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει στην περιοχή για την έρευνα των αιτιών των ανωτέρω πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι υπόνοιες για εμπρησμό στην Ηλεία εντείνονται καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα.

Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ξηρά και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, με το πρωτόκολλο πυρασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου να ενεργοποιείται προληπτικά.

Προσαγωγή υπόπτου για απόπειρα εμπρησμού

Σημειώνεται επίσης ότι ένας 65χρονος ημεδαπός, ο οποίος φέρεται να είναι ψυχικά ασταθής, προσήχθη στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας, όπου και αναμένεται να ανακριθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικος τον είχε δει να βάζει φωτιά σε μια χαρτοπετσέτα καθώς και σε ξερά χόρτα στη Μουριά Ολυμπίας.

Υπογραμμίζεται ότι στο σημείο δεν υπήρχε έναρξη πυρκαγιάς, αλλά εξετάζεται αν σχετίζεται με τα 5 μέτωπα που ξέσπασαν σταδιακά σε Βαρβάσαινα, Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Φαναρά και Σαλμώνη.

Σε ύφεση η φωτιά στην Κορινθία

Ακόμα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαψός Κορινθίας τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου βρίσκεται σε ύφεση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο σημείο παρέμειναν 12 οχήματα της Πυροσβεστικής και 12 πυροσβέστες, καθώς και 2 βυτία.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε δύσβατη δασική περιοχή στο Τρίλοφο Καστοριάς, όπως τόνισε η Πυροσβεστική, η επιχείρηση κατάσβεσής της βρισκόταν σε εξέλιξη το βράδυ του Σαββάτου. Στο σημείο μετέβησαν 16 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούσε και 1 Ε/Π.

Επιπλέον, σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Ρόδο, την Κέρκυρα και τη Μαγνησία, ενώ παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει διαθέσει ήδη 4 ελικόπτερα Black-Hawk, ενώ αναμένονται και 3 ελικόπτερα Chinook.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, αλλά και κλιμάκια της ΔΑΕΕ διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT