Διαφωνίες νοσοκομειακών για τη μάσκα

Διαφωνίες νοσοκομειακών για τη μάσκα

Αντιδρούν στην εγκύκλιο με την οποία παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση της από προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να παραμείνει η υποχρέωση της χρήσης μάσκας από υγειονομικό προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς ασθενών εντός των μονάδων υγείας τονίζουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, επισημαίνοντας ότι η ενδονοσοκομειακή διασπορά της COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι οι σκληροί δείκτες της επιδημίας έχουν υποχωρήσει σημαντικά, η COVID-19 συνεχίζει να απασχολεί το σύστημα υγείας της χώρας μας και είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα εισήχθησαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία της επικράτειας περισσότεροι από 300 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος χαρακτηρίζει «εσφαλμένη και άκρως επικίνδυνη» την πρόσφατη κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας αναπνευστικής προστασίας εντός των μονάδων υγείας, με εξαίρεση το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ) και τους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ομοσπονδία σημειώνει ότι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας από ασθενείς, συνοδούς ασθενών και υγειονομικό προσωπικό «επιβάλλεται να συνεχιστεί παντού μαζί με τα λοιπά μέτρα προφύλαξης». Και προσθέτει, ότι «είναι πλήρως αντιδεοντολογικό να εκτίθεται σε κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς κάθε ασθενής, έστω κι αν δεν έχει γνωστό ατομικό ιστορικό νόσου που προδιαθέτει σε ανοσοκαταστολή. Τέλος, είναι αντιδεοντολογικό και αντιεπιστημονικό με μια “άνωθεν” κεντρική εγκύκλιο να “παρακάμπτονται” τα αρμόδια θεσμοθετημένα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων (επιτροπές Λοιμώξεων)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την εβδομάδα 17 έως 23 Ιουλίου καταγράφηκε αύξηση κατά 50% στον αριθμό των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία λόγω της COVID-19 σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών το διάστημα από 19 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου (306 έναντι 204). Την προπερασμένη εβδομάδα ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ασθενών με COVID-19 ήταν επτά, όταν το προηγούμενο αυτής διάστημα διασωληνώνονταν τέσσερις ασθενείς με COVID-19 εβδομαδιαίως. Τέλος, καταγράφηκαν 15 θάνατοι COVID-19 έναντι 17 κατά μέσον όρο εβδομαδιαίως το προηγούμενο διάστημα. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Ιωάννινα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή