Meteo: Επτά πυρκαγιές έκαψαν 470.000 στρέμματα – Αναλυτικοί χάρτες

Meteo: Επτά πυρκαγιές έκαψαν 470.000 στρέμματα – Αναλυτικοί χάρτες

Από την αρχή του έτους έχουν καεί συνολικά στη χώρα μας περίπου 550.000 στρέμματα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνδυασμός πολύ υψηλών θερμοκρασιών και ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών στο πρόσφατο κύμα καύσωνα, αποδείχθηκε ευνοϊκός για το ξέσπασμα μεγάλων δασικών πυρκαγιών, που κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με έκθεση του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Κατά το δεύτερο μισό του Ιουλίου, εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαρά, Κάρυστο, Νέα Αγχίαλο και Ρόδο, που κατέκαψαν έκταση που προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την αρχή του 2023 έχουν καεί συνολικά περίπου 550.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές. Στον χάρτη του meteo.gr παρουσιάζoνται οι επτά αυτές μεγάλες δασικές πυρκαγιές και οι εκτάσεις που καταστράφηκαν σε κάθε περίπτωση. 

Meteo: Επτά πυρκαγιές έκαψαν 470.000 στρέμματα – Αναλυτικοί χάρτες-1

Οι εκτάσεις που έχουν καεί από την αρχή του έτους, ξεπερνούν κατά 30% τον μέσο όρο των εκτάσεων που καίγονται ετησίως στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για Δασικές Πυρκαγιές για την περίοδο 2006 – 2022.

Οπως σημειώνει η ομάδα του Meteo και η πυρομετεωρολογική ομάδα του, “FLAME/METEO”, o αριθμός των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν και χαρτογραφήθηκαν στη χώρα μας έως την 30.07.2023 δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική αύξηση.

Meteo: Επτά πυρκαγιές έκαψαν 470.000 στρέμματα – Αναλυτικοί χάρτες-2
Meteo: Επτά πυρκαγιές έκαψαν 470.000 στρέμματα – Αναλυτικοί χάρτες-3

To Meteo παρουσίασε σε χάρτες την εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και την ταχύτητα εξάπλωσης για τις περιόδους 1 – 11 Ιουλίου (πριν το κύμα καύσωνα), 12 με 23 Ιουλίου (κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα) και 24 με 26 Ιουλίου που ολοκληρώθηκε το κύμα του καύσωνα, με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, όπως αυτό υπολογίζεται καθημερινά από την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ με βάση τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ. 

Meteo: Επτά πυρκαγιές έκαψαν 470.000 στρέμματα – Αναλυτικοί χάρτες-4
Meteo: Επτά πυρκαγιές έκαψαν 470.000 στρέμματα – Αναλυτικοί χάρτες-5
Meteo: Επτά πυρκαγιές έκαψαν 470.000 στρέμματα – Αναλυτικοί χάρτες-6

Πηγή meteo.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή