«Πάνω από δέκα καταγγελίες την ημέρα για τα γαϊδουράκια εργασίας»

«Πάνω από δέκα καταγγελίες την ημέρα για τα γαϊδουράκια εργασίας»

Κάτοικος της Υδρας, η ιδρύτρια της ΜΚΟ Save a Greek Stray, Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση και η Ρόζα Ρούσσου, ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ippothesis μιλούν στην «Κ» για τις εικόνες που προκάλεσαν οργή

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μικρό διστακτικό βήμα αριστερά, ένα ακόμα ασταθές βήμα δεξιά και… στάση. Το γαϊδουράκι στην Υδρα αδυνατεί να ισορροπήσει. Αιτία το ψυγείο ύψους 1,85 μέτρων που έχει φορτωθεί πάνω στη ράχη του και πρέπει να μεταφέρει. Δίπλα του ένας άνδρας, πιθανώς ο ιδιοκτήτης του, με το αριστερό χέρι κρατά το καμτσίκι του και με το δεξί προσπαθεί να κρατήσει το σχοινί για να μην πέσει το ψυγείο.

Η παραπάνω περιγραφή είναι από το βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου μαζί και με άλλες φωτογραφίες, και δείχνει γαϊδουράκια να κουβαλούν ογκώδη αντικείμενα στην Υδρα τις ημέρες του καύσωνα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ippothesisGR (@ippothesis_equine_welfare)

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ» τα ψυγεία της φωτογραφίας ζυγίζουν 63 κιλά το καθένα, ενώ το πλάτος τους είναι 59,5 εκατοστά. Μερικά ιπποειδή είχαν δεμένα στις ράχες τους κι άλλα αντικείμενα.

Οι συγκεκριμένες εικόνες έχουν προκαλέσει μεγάλο κύμα αντιδράσεων από χρήστες του διαδικτύου, ενώ ήδη κάτοικοι του νησιού εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Οι εικόνες αυτές δεν είναι ο κανόνας

Η Π.Π., κάτοικος της Υδρας επισημαίνει στην «Κ» πως είναι απολύτως κατά της μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων με ιπποειδή και υποστηρίζει πως την ίδια στάση κρατούν και οι περισσότεροι αγωγιάτες του νησιού. 

«Οι εικόνες αυτές δεν είναι αντιπροσωπευτικές του αγώνα που έχουμε κάνει στο νησί μας ώστε να προστατεύσουμε τα συγκεκριμένα ζώα τα οποία τα σεβόμαστε και έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε μαζί τους», επισημαίνει η ίδια.

Σύμφωνα με την ίδια, όποιος γνωρίζει τη μορφολογία του νησιού κατανοεί πόσο σημαντικά είναι για τους ντόπιους τα ζώα αυτά, καθώς η βοήθεια που προσφέρουν στην καθημερινότητα των πολιτών είναι ανεκτίμητη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι εικόνες αυτές δεν είναι ο κανόνας. 

«Είμαστε σε συνεργασία με την Αστυνομία και με το Λιμενικό και καθημερινά όταν δούμε ή ακούσουμε για κάποιο περιστατικό βασανισμού ή κακοποίησης τους ειδοποιούμε αμέσως και εκείνοι πάντα ανταποκρίνονται. Για τον λόγο αυτό και όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες, πραγματοποιήθηκε αμέσως έρευνα», τονίζει. 

Η ίδια επισημαίνει πως κατά τη διάρκεια του καύσωνα κανείς από όσους ντόπιους γνωρίζει η ίδια, δεν πραγματοποίησε εργασίες με τα ζώα του στις ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, και συγκεκριμένα από τις 12:00 έως τις 17:00.

«Δυστυχώς υπάρχουν εξαιρέσεις, ενώ έχουμε και περιπτώσεις όπου τουρίστες ζητούν τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων με γαϊδουράκια και εμείς αντιδρούμε», προσθέτει. 

«Πάνω από δέκα καταγγελίες την ημέρα για τα γαϊδουράκια εργασίας»-1
Τα ψυγεία ζυγίζουν 63 κιλά το καθένα. Φωτογραφία: Ιnstagram-eriettakourkouloulatsi
 

Υπάρχουν φορτηγάκια δημόσιας χρήσης

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες φωτογραφίες επισήμανε πως τόσο μεγάλα αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην ισορροπία του ζώου, ενώ τόνισε πως τόσο οι φιλοζωικές όσο και οι κάτοικοι θεωρούν ότι τέτοια αντικείμενα πρέπει να μεταφέρονται από ανθρώπους. 

«Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τα φορτηγάκια δημόσιας χρήσης που υπάρχουν στο νησί για να μεταφέρουμε τόσα μεγάλα αντικείμενα» σημειώνει, υπενθυμίζοντας πως δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα στο νησί.  

Να υπάρξουν ρεαλιστικές λύσεις

Από την πλευρά της, η Εριέττα ΚούρκουλουΛάτση ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Save a Greek Stray και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Α Promise to Animals, η οποία και δημοσίευσε αυτές τις φωτογραφίες στa social media επισημαίνει στην «Κ» πως βρέθηκε η ίδια στο νησί στα μέσα Ιουλίου και αξιολόγησε με τα μάτια της την κατάσταση. 

Όπως αναφέρει μάλιστα οι εικόνες αυτές δεν είναι πρωτόγνωρες για εκείνη, καθώς το νησί αυτό το επισκέπτεται από μικρή.

«Οι εικόνες που βλέπουμε στην Ύδρα δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο πλέον ο κόσμος είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος και αντιδρά. Είναι ξεκάθαρο πως κάποιες παραδόσεις πρέπει να σταματήσουν και να υπάρξουν νέες λύσεις ώστε αυτά τα ζώα να λάβουν την προστασία που τους αξίζει», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο νόμος λειτουργεί «πυροσβεστικά» και όχι προστατευτικά

Η ίδια μάλιστα τονίζει τη σημασία δημιουργίας ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τα ιπποειδή, καθώς ο νόμος σε ισχύ λειτουργεί «πυροσβεστικά» και όχι προστατευτικά.

«Το ζήτημα δεν είναι να επιβληθεί μία ποινή αφού το ζώο έχει ήδη πεθάνει, αλλά να προλάβουμε να το σώσουμε. Οσο για το θέμα της Υδρας θα ήθελα να συνδράμω ώστε να βρεθεί μία λύση και να σταματήσει η μεταφορά τέτοιων αντικειμένων από ιπποειδή. Κανείς μας δεν είναι μισάνθρωπος. Κανείς δεν θέλει ο κόσμος να χάσει τη δουλειά του. Παραδείγματος χάριν στη Νέα Υόρκη οι άμαξες με άλογα έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρικές. Θα μπορούσε κάτι αντίστοιχο να γίνει και στις Σπέτσες ώστε και οι άνθρωποι να εργάζονται όπως πριν, αλλά και τα ζώα να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Μία λύση πρέπει να βρεθεί για την Υδρα ώστε να μην δούμε ξανά τέτοιες εικόνες», καταλήγει. 

«Πάνω από δέκα καταγγελίες την ημέρα για τα γαϊδουράκια εργασίας»-2
Το ζήτημα δεν είναι να επιβληθεί μία ποινή αφού το ζώο έχει ήδη πεθάνει, αλλά να προλάβουμε να το σώσουμε. Φωτογραφία: Ιnstagram-eriettakourkouloulatsi

Να καθοριστεί τι σημαίνει «ζώα εργασίας»

Για τα κενά που παρουσιάζει ο νόμος 4830/2021 με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» όσον αφορά τα ιπποειδή μιλά στην «Κ» και η Ρόζα Ρούσσου, ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ippothesis.

Σύμφωνα με την ίδια δεν έχει καθοριστεί πουθενά ο τρόπος που θα χρησιμοποιούνται αυτά τα ζώα ως ζώα εργασίας, με αποτέλεσμα όπως αναφέρει να βλέπουμε τέτοιες εικόνες ακόμη σε Υδρα, Σαντορίνη και Κέρκυρα.

«Η δικαιοσύνη παρεμβαίνει τις περισσότερες φορές όταν είναι πάρα πολύ αργά για το ζώο, δηλαδή όταν αυτό κακοποιηθεί ή βρεθεί εγκαταλελειμμένο κάπου, με αποτέλεσμα να έχουμε και περιστατικά όπως αυτό στην Κέρκυρα όπου ένα άλογο έχασε τη ζωή του στον δρόμο, καθώς κατέρρευσε και πέθανε, μη αντέχοντας τόσο υψηλές θερμοκρασίες», αναφέρει η κ. Ρούσσου

Πάνω από δέκα καταγγελίες την ημέρα

Η κ. Ρούσσου επισημαίνει πως η ΜΚΟ Ippothesis δέχεται καθημερινά πάνω από 10 καταγγελίες για περιστατικά εγκατάλειψης ιπποειδών ή για εκμετάλλευση του ζώου εν μέσω καύσωνα αλλά και για περιστατικά κακοποίησης.

«Κάθε χρόνο τέτοια εποχή και όταν όλοι κάνουν διακοπές, εδώ τα τηλέφωνα δεν σταματάνε να χτυπούν. Λαμβάνουμε καταγγελίες για τα πιο «απλά» δηλαδή για γαϊδουράκια πού χρησιμοποιούνται ως τουριστική ατραξιόν και φαίνονται κουρασμένα, μέχρι για ζώα λιπόθυμα, βασανισμένα ή δεμένα στο πουθενά», καταλήγει η ίδια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή