Ιός Δυτικού Νείλου: 10 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Πού εντοπίζονται

Ιός Δυτικού Νείλου: 10 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Πού εντοπίζονται

Εξι ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι δύο σε ΜΕΘ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 10 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που δηλώθηκαν ή διαγνώστηκαν σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Από τις αρχές του 2023, έχουν καταγραφεί συνολικά 21 κρούσματα, ενώ τρεις ασθενείς, ηλικίας άνω των 78 ετών, απεβίωσαν με λοίμωξη από τον ιό. Αυτή τη στιγμή, έξι ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε ΜΕΘ. 

Ιός Δυτικού Νείλου: 10 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Πού εντοπίζονται-1

Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, από τα 21 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα 20 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ σε μία περίπτωση παρουσιάστηκαν ήπιες έως μηδαμινές εκδηλώσεις συμπτωμάτων

Που εντοπίζονται τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας.

Μάλιστα, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας.

Σημειώνεται πως κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2023, έως τις 02/08/2023, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Γαλλία και Ουγγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT