Νέα Φιλαδέλφεια: Το χαλασμένο τηλέφωνο της αστυνομίας – H διαταγή έμεινε αδιάβαστη

Νέα Φιλαδέλφεια: Το χαλασμένο τηλέφωνο της αστυνομίας – H διαταγή έμεινε αδιάβαστη

Διαταγή με την ένδειξη «κατεπείγον» εστάλη προς τις περιφερειακές υπηρεσίες με μεγάλη καθυστέρηση και δεν διαβάστηκε

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια αλληλουχία λαθών και παραλείψεων από τις περιφερειακές υπηρεσίες και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτεται στην υπόθεση της φονικής συμπλοκής στη Νέα Φιλαδέλφεια, με θύμα τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή. Διαταγές που καθυστέρησαν να εκδοθούν, κατεπείγοντα σήματα που δεν διαβάστηκαν, αστυνομικοί που περιπολούσαν, αλλά πήραν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους πριν φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, έρχονται στο φως με αφορμή τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Αποκαλυπτική της έλλειψης κεντρικού συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών είναι η διχογνωμία μεταξύ των αστυνομικών της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ασφάλειας Αττικής για τον αριθμό των Κροατών που ελέγχθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά. Οι πρώτοι αναφέρουν ότι ήλεγξαν 15 αυτοκίνητα με οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και διαβίβασαν με email στην Αθήνα τους αριθμούς κυκλοφορίας των Ι.Χ. και τα ονόματα των επιβαινόντων. Πηγές όμως από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) τους διαψεύδουν. Λένε ότι η ενημέρωση που έλαβαν από συναδέλφους τους στον μεθοριακό σταθμό αφορούσε μόλις δύο Ι.Χ. με κροατικές πινακίδες, καθώς και ότι ο έλεγχος έγινε κατόπιν δικής τους προτροπής.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλληλουχία των αστυνομικών ενεργειών μετά την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. από τις Αρχές του Μαυροβουνίου για τη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών. Το γραφείο της Iντερπολ Μαυροβουνίου έστειλε σήμα στην ΕΛ.ΑΣ. στις 10 το πρωί της Δευτέρας, με το αρχηγείο ωστόσο να εκδίδει μια αόριστη διαταγή, που καλούσε τις αστυνομικές υπηρεσίες να λάβουν «επιβαλλόμενα αστυνομικά μέτρα». Αν και η διαταγή έχει την ένδειξη «κατεπείγον», εστάλη από το αρχηγείο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες 2 και 4 μ.μ. Μάλιστα, περισσότερες από μια πηγές ενημέρωσης αναφέρουν στην «Κ» ότι από το ηλεκτρονικό σύστημα αλληλογραφίας της ΕΛ.ΑΣ. (Police On Line) φαίνεται ότι οι αξιωματικοί των περιφερειακών υπηρεσιών είτε διάβασαν με καθυστέρηση τη διαταγή (σ.σ. μετά τις 7 μ.μ.) είτε δεν τη διάβασαν καθόλου. Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς φέρεται να προέβησαν ετεροχρονισμένα (σ.σ. την επομένη της δολοφονίας) σε ενέργειες προκειμένου να καλύψουν την αδράνειά τους.

Τα επιχειρησιακά λάθη, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Κατόπιν εισήγησης της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, στα διόδια της Ελευσίνας είχαν διατεθεί αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της Τροχαίας, αλλά και μια μοτοσικλέτα με δύο αστυνομικούς της Ασφάλειας. Αποστολή τους να εντοπίσουν το κονβόι με τους Κροάτες χούλιγκαν, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν μετά τη διέλευση των ελληνοαλβανικών συνόρων. Το διάστημα μεταξύ 7 και 8 μ.μ. ωστόσο, στις δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Τροχαίας δόθηκε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για «αποδέσμευση». Τελικά η αυτοκινητοπομπή με τους 100-120 Κροάτες πέρασε από το σημείο στις 10 μ.μ. κι ενώ στα διόδια είχε απομείνει μόνο το δίκυκλο της Ασφάλειας με τους δύο αστυνομικούς με πολιτικά. Οι τελευταίοι εντόπισαν τα οχήματα αλλά μόλις αυτά μπήκαν στην Αττική Οδό τα έχασαν. Αναφέρεται σχετικά στη δικογραφία που συνέταξε η ΕΛ.ΑΣ.: «Την 22.00 ώρα, από εποχούμενη περιπολία της υπηρεσίας μας, εντοπίστηκαν να διέρχονται από τα διόδια της Ελευσίνας 25 οχήματα. Στην έξοδο της Αττικής Οδού, τα οχήματα διασπάστηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα και άλλα συνέχισαν να κινούνται επί της εθνικής οδού και άλλα εισήλθαν στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η επιτήρησή τους». Λανθασμένες αποδείχθηκαν και οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αναφορικά με τα σχέδια των Κροατών χούλιγκαν και των Ελλήνων «συνδέσμων» τους. Και αυτό διότι θεωρούσαν ότι το κονβόι θα κατευθυνόταν σε σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού επί της Αλεξάνδρας και είχαν κατευθύνει εκεί τις αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο επεισοδίων γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων.

Ορισμένοι αξιωματικοί φέρεται να προέβησαν ετεροχρονισμένα σε ενέργειες προκειμένου να καλύψουν την αδράνειά τους.

Στον Ηλεκτρικό

Οσα έχουν αποτυπωθεί στη δικογραφία επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν τελικά για το δρομολόγιο των χούλιγκαν από σταθμάρχη του Ηλεκτρικού: «Περί την 10.55 μ.μ. από τη ΣΤΑΣΥ υπήρξε ενημέρωση για περίπου 100 άτομα με κουκούλες και αντικείμενα στον σταθμό “Ειρήνη”, ενώ επί της οδού Νερατζιωτίσσης εντοπίστηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν», αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. Στις 11 το βράδυ, οι Κροάτες χούλιγκαν και οι Ελληνες συνεργοί τους εντοπίστηκαν στον σταθμό «Περισσός» να κατευθύνονται πεζή προς το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Τους είδαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ, που είχαν μόλις 10 λεπτά νωρίτερα πάρει εντολή να μεταβούν στο σημείο. Ο επικεφαλής της δύναμης ζήτησε ενισχύσεις με ακόμη δύο ομάδες ΔΡΑΣΗ και μία ΟΠΚΕ να φτάνουν στο σημείο μερικά λεπτά αργότερα. Η αρχική εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων προς τους αστυνομικούς ήταν να παρακολουθούν τις κινήσεις των χούλιγκαν «εκ του μακρόθεν» και μόνο όταν ο υπαστυνόμος-επικεφαλής της δύναμης ζήτησε άδεια να επέμβουν, το κέντρο επιχειρήσεων του άναψε το πράσινο φως, με τους αστυνομικούς να προχωρούν στις συλλήψεις των χούλιγκαν.

Στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται δύο οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε επεισόδια, ληστείες κ.ά. Τους αποδίδεται ρόλος συνδέσμου με τους Κροάτες χούλιγκαν, ωστόσο πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι και οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν προετοιμαστεί για «μάχη». Εις βάρος των 105 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τρία κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της ανθρωποκτονίας, δίχως να έχει προκύψει ποιος κατάφερε το μοιραίο χτύπημα στον Μιχάλη Κατσουρή. Αυτό θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία λήψης DNA από τους συλληφθέντες και τα πειστήρια και της αντιπαραβολής του με γενετικό υλικό από τη σορό του 29χρονου. Στα πειστήρια συγκαταλέγονται σουγιάδες, ξύλα με καρφιά και κηλίδες αίματος, κοντάρια κ.λπ.

Χθες, πηγές του υπουργείου τόνισαν ότι στο πλαίσιο της ΕΔΕ θα εξεταστούν 15-20 στελέχη του σώματος. Μάλιστα, τις βραδινές ώρες ο υπουργός Γ. Οικονόμου, ο υφυπουργός Κ. Κατσαφάδος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λ. Μαυρόπουλος επισκέφθηκαν τη ΓΑΔΑ προκειμένου να ενημερωθούν για όσα συνέβησαν τη Δευτέρα.

1. Διχογνωμία για τους ελέγχους

Η έλλειψη κεντρικού συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών προκύπτει και από τη διχογνωμία μεταξύ των αστυνομικών της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ασφάλειας Αττικής για τον αριθμό των Κροατών που ελέγχθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά. Οι πρώτοι αναφέρουν ότι ήλεγξαν 15 αυτοκίνητα με οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και διαβίβασαν με email στην Αθήνα τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων και τα ονόματα των επιβαινόντων. Πηγές της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) λένε ότι η ενημέρωση που έλαβαν από συναδέλφους τους στον μεθοριακό σταθμό αφορούσε μόλις δύο Ι.Χ.

2. Πρόωρη αποχώρηση δυνάμεων

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της Τροχαίας αλλά και μία μοτοσικλέτα με δύο αστυνομικούς της Ασφάλειας είχαν αποστολή να εντοπίσουν το κονβόι με τους Κροάτες χούλιγκαν, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν μετά τη διέλευση των ελληνοαλβανικών συνόρων. Στο διάστημα μεταξύ 7 και 8 μ.μ. ωστόσο, στις δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Τροχαίας δόθηκε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για «αποδέσμευση». Τελικά η αυτοκινητοπομπή με τους 100-120 Κροάτες πέρασε από τα διόδια Ελευσίνας στις 10 μ.μ. 

3. Η ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ για τους χούλιγκανς

«Περί την 10.55 μ.μ. από τη ΣΤΑΣΥ υπήρξε ενημέρωση για περίπου 100 άτομα με κουκούλες και αντικείμενα στον σταθμό «Ειρήνη», ενώ επί της οδού Νερατζιωτίσσης εντοπίστηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν», αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT