Η Code BGP «δικτυώνεται» με τη Cisco

Η Code BGP «δικτυώνεται» με τη Cisco

Η παγκόσμια ηγέτις στην τεχνολογία δικτύων εξαγόρασε τον τεχνοβλαστό του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εξαιρετική είδηση, που δείχνει τις εγχώριες δυνατότητες στον τομέα της καινοτομίας, έρχεται από την Κρήτη και αφορά την εξαγορά της εταιρείας Code BGP από τη Cisco, την παγκόσμια ηγέτιδα στην τεχνολογία δικτύων. Η Code BGP, η οποία θα ενταχθεί στην επιχειρηματική μονάδα Cisco ThousandEyes, είναι τεχνοβλαστός του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η εταιρεία Code BGP έχει πίσω της μόνο δύο χρόνια ζωής, αλλά η εννεαμελής ομάδα της έχει καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας διεθνώς, διαμορφώνοντας τεχνολογία αιχμής στην αντιμετώπιση των κακόβουλων επιθέσεων τύπου BGP στο Διαδίκτυο και προσφέροντας υπηρεσίες σε διακεκριμένους φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό επελέγη και από τη Cisco, που αναμένεται να επενδύσει σημαντικά στην Ελλάδα για να αξιοποιήσει το ταλέντο και την τεχνογνωσία.

Οι ιδρυτές της Code BGP, Ξενοφών Δημητρόπουλος (διευθύνων σύμβουλος), Βασίλειος Κοτρώνης (CTO) και Λευτέρης Μανασάκης (COO), είναι καταξιωμένοι ερευνητές, μηχανικοί λογισμικού ανοιχτού κώδικα και στελέχη με μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα των υποδομών Διαδικτύου. Συγκαταλέγονται, άλλωστε, μεταξύ των ερευνητών που πρώτοι απέδειξαν τον ακριβή εντοπισμό και τον μετριασμό των επιθέσεων πειρατείας προθέματος BGP, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα στον κλάδο.

Με αφορμή την ανακοίνωση της εξαγοράς από τη Cisco, επισημαίνουν: «Στην Ελλάδα, υπάρχει μια σημαντική δεξαμενή ταλέντων στη δικτύωση υπολογιστών και ευρύτερα στην επιστήμη των υπολογιστών, με την ικανότητα να συνεισφέρουν σε τεχνολογίες αιχμής. Αυτό αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για νέους επιστήμονες από έγκριτους ερευνητικούς οργανισμούς να ξεκινήσουν το επαγγελματικό τους ταξίδι δίπλα σε έναν παγκόσμιο ηγέτη της βιομηχανίας. Η έρευνα και η καινοτομία έχουν ριζώσει βαθιά στη Cisco ThousandEyes από την πρώτη ημέρα ίδρυσής της και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η συνεργασία θα αποφέρει τεράστια οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Η παγκόσμια ηγέτις στην τεχνολογία δικτύων εξαγόρασε τον τεχνοβλαστό του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης – «Στην Ελλάδα υπάρχει μια σημαντική δεξαμενή ταλέντων», αναφέρει.

To BGP είναι μια θεμελιώδης τεχνολογία του Διαδικτύου. Καθώς όμως αναπτύχθηκε πολύ παλιότερα, έχει αρκετά ευάλωτα σημεία που μπορούν να γίνουν «κερκόπορτες» για κακόβουλες επιθέσεις. Υπολογίζεται πως σε ένα έτος σημειώνονται περισσότερα από 6.000 περιστατικά πειρατείας BGP, διαρροές διαδρομής και άλλες προσβολές.

Η καινοτόμος προσέγγιση της Code BGP παρουσιάζει στους χειριστές δικτύου μια πρακτική μέθοδο για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση κακόβουλων επιθέσεων σε πραγματικό χρόνο, έχοντας άμεση εποπτεία και δεδομένα από όλο το Διαδίκτυο. Αυτή η μεθοδολογία συμπληρώνει την ασφάλεια που παρέχεται από το RPKI – μια υπηρεσία που προστατεύει τη δρομολόγηση στο Διαδίκτυο. Η ενσωμάτωση και των δύο προσεγγίσεων προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη άμυνα κατά των επιθέσεων πειρατείας του προθέματος BGP, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό κόστος για τις εταιρείες.

Οπως τονίζουν τα στελέχη της, «η λύση της Code BGP ορίζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά την ταχύτητα, την ακρίβεια και την πληρότητα της ανίχνευσης, βασιζόμενη σε εξωτερικές και τοπικές πληροφορίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή