Φυσικές καταστροφές: Πρόσθετα μέτρα και απλοποίηση της ενίσχυσης

Φυσικές καταστροφές: Πρόσθετα μέτρα και απλοποίηση της ενίσχυσης

Επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών για την ενίσχυση των πληγέντων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών για την ενίσχυση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, προχωρά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θεσπίζοντας μάλιστα και νέες αποζημιώσεις.

Μέσω τροποποιητικής απόφασης που εξέδωσε, το υπουργείο στοχεύει στην υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων, τόσο στην υποβολή αιτήσεων όσο και στους ελέγχους για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εκτός των άλλων, πλέον θα ενισχύονται και οι ιδιοκτήτες των δευτερευουσών κατοικιών που επλήγησαν από πυρκαγιές, ενώ από το 2024, οι αποζημιώσεις για καταστροφές θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, προβλέπεται οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένη ανάλογα, για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα, προβλέπεται οικονομική ενίσχυση με ποσό μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας.

Επιπλέον, οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ θα λάβουν άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Πρόσθετα μέτρα

Πέραν όσων ίσχυαν στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, προβλέπονται επίσης τα παρακάτω μέτρα:

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση θα χορηγείται στους ιδιοκτήτες δευτερευουσών κατοικιών για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών, ή για την αντικατάσταση οικοσκευής, καθώς και στους ιδιοκτήτες δευτερευουσών κατοικιών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μειωμένη όμως κατά 50% έναντι της προβλεπόμενης ενίσχυσης για κύριες κατοικίες.

Στην περίπτωση που έχουν διενεργηθεί αυτοψίες από τη γενική διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, αποφασίστηκε να μη γίνονται επιπλέον αυτοψίες από τις επιτροπές που συγκροτούνται από τον δήμο για την εξέταση των αιτημάτων για την ένταξη των οικογενειών στο πρόγραμμα ενίσχυσης.

Μειώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήματος επιχορήγησης που υποχρεούνται να υποβάλουν οι δήμοι στη ΓΔΑΕΦΚ σε τρεις μήνες από την ημερομηνία εκδήλωσης της φυσικής καταστροφής, ενώ μέχρι τώρα η προβλεπόταν προθεσμία έξι μηνών.

Επιπλέον, η ΓΔΑΕΦΚ, η οποία, με τη νέα απόφαση προβαίνει στην έκδοση της απόφασης επιχορήγησης, δύναται να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, κατόπιν αναζήτησης παραλαβής των δικαιολογητικών των δικαιούχων από τους δήμους.

Αποφασίστηκε επίσης η επιχορήγηση των δήμων, με το σκεπτικό ότι η σχετική δαπάνη που θα προκαλείται από την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, θα βαρύνει από το νέο έτος τον προϋπολογισμό εξόδων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εν λόγω τροποποιητικές κινήσεις είναι οι πρώτες μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τη μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, η οποία και θα ολοκληρωθεί την επόμενη περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή