Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά – Εκκενώνονται 8 οικισμοί

Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά – Εκκενώνονται 8 οικισμοί

Σε 135 αυξήθηκαν οι πυροσβέστες που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. «Οι φωτιές πλησιάζουν τώρα τις αυλές σπιτιών», λέει ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης στην «Κ».

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης και είχε κατεύθυνση νότια προς την Εγνατία Οδό.

Η πυρκαγιά πέρασε το μεσημέρι την Εγνατία Οδό, όπου είχε διακοπεί από νωρίς η κυκλοφορία και κατευθύνεται νοτιοδυτικά, καθώς, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 6-7 μποφόρ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα από όπου πέρασε νωρίτερα.

«Οι φωτιές πλησιάζουν τώρα τις αυλές σπιτιών»

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης σημειώνει τα εξής: «Εκκενώνουμε διαρκώς οικισμούς. Οι φωτιές πλησιάζουν τώρα τις αυλές σπιτιών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ενιαίο μέτωπο αλλά με πολλά διαφορετικά, τα οποία ξεπηδούν διαρκώς ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων».

Ο κ. Ζαμπούκης εξηγεί ότι «αυτό διαχέει τις διαθέσιμες δυνάμεις σε πολλά διαφορετικά σημεία. Έχουμε δύο ώρες, το πολύ μπροστά μας, να ελεγχθεί κάπως αυτή η κατάσταση. Αν δεν συμβεί αυτό, το βράδυ η φωτιά θα κατακάψει τα πάντα», τονίζει. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «οι φωτιές είναι κατά βάση περιαστικές μιας και αφορούν μεγάλους οικισμούς γύρω από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και δασικές σε ένα μέρος τους». 

Εκκενώσεις 8 οικισμών

Νωρίς το απόγευμα εστάλη νέο μήνυμα 112 για εκκενώσεις οικισμών. Συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία κινητοποίησε τον μηχανισμό και ενημέρωσε τους κατοίκους των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό και όσους κινούνται στην περιοχή «αν βρίσκεστε στις περιοχές αυτές απομακρυνθείτε αμέσως προς Αλεξανδρούπολη».

Είχε προηγηθεί μήνυμα του 112 λίγο μετά το μεσημέρι προς τους κατοίκους και όσους βρίσκονταν στους οικισμούς Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα «να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη».

Ο τελευταίος οικισμός που ενημερώθηκε με μήνυμα του 112 να εκκενωθεί είναι η Άνθεια.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σε 135 αυξήθηκαν οι πυροσβέστες που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, με τους 28 εξ αυτών να έχουν φτάσει στο σημείο αεροπορικώς από την Αττική, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Επιπλέον, στο σημείο επιχειρούν 31 υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής και εννέα πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στο μέτωπο που εκτείνεται μεταξύ των οικισμών Πεύκα και Αετοχώρι, όπου έχουν συγκεντρωθεί χωματουργικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες.

«Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα»

Νέο μήνυμα, προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης αυτή τη φορά, εστάλη πριν από λίγα λεπτά από το 112, καλώντας τους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Ταυτόχρονα παραπέμπει τους πολίτες σε ιστότοπο στο διαδίκτυο για οδηγίες αυτοπροστασίας.

Το προειδοποιητικό μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα».

Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά – Εκκενώνονται 8 οικισμοί-1
Φωτο: evros24.gr

Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά – Εκκενώνονται 8 οικισμοί-2
Πηγή: screenshot / Youtube: e-evros

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, καταβάλλεται προσπάθεια να σταματήσει η φωτιά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπου πέρασε νωρίτερα, καθώς δεν προβλέπεται μείωση των ανέμων.

Έντονο πρόβλημα δημιουργούν και οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Ειδικότερα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Κλειστό τμήμα της Εγνατίας Οδού Κήπων-Αλεξανδρούπολης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, λόγω της πυρκαγιάς που παραμένει σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου.

Η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας αφορούσε το τμήμα από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιούνταν μέσω εκτροπής δια της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνταν-για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι η Αστυνομία είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα, ενώ άμεσα, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, διατέθηκαν 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η ΕΛ.ΑΣ. μεριμνά άμεσα για την ασφάλεια των πολιτών με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την προστασία τους, υπό αντίξοες συνθήκες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή