Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη

Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν συνεχώς στην περιοχή.

6' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν συνεχώς στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο κύρια μέτωπα και κυρίως σε μια μεγάλη αναζωπύρωση που υπάρχει από το πρωί βορειοανατολικά της Νίψας, πάνω από την Εγνατία Οδό, η οποία είναι κλειστή.

Στο μέτωπο αυτό η φωτιά καίει δάσος κοντά σε ανεμογεννήτριες, ενώ ο αέρας της αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση δημιουργώντας εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Μήνυμα 112 για Αβαντα

Ταυτόχρονα, λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, ήχησε το 112 το οποίο καλούσε τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Αβαντα να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Αλεξανδρούπολη.

Μεγάλες επιχειρήσεις στο μέτωπο της Νίψας

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι το ανατολικό, που εκτείνεται προς το χωριό Μοναστηράκι, νοτίως του Δορίσκου, που έχουν εκκενωθεί από χτες. Το μέτωπο προς τις παρυφές της Αλεξανδρούπολης από χτες είναι σε ύφεση.

Στο μέτωπο της Νίψας και στο Μοναστηράκι γίνονται από το πρωί μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ κάνουν ρίψεις κατά κύριο λόγο τα εναέρια μέσα. Συνολικά από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν σε όλη την πυρκαγιά 214 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα, με την συνδρομή ισχυρών δυνάμεων του στρατού, της Περιφέρειας και των δήμων καθώς και εθελοντές.

Ταυτόχρονα, πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο, καθώς και επίγειες δυνάμεις από τη Ρουμανία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με προβλήματα κυρίως αναπνευστικά, 7 πυροσβέστες και ένας εθελοντής, έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί, έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ χτες εγκλωβίστηκε μια ομάδα πυροσβεστών σε ποιμνιοστάσιο και ένα συνεργείο δημοσιογραφικό, αλλά απεγκλωβίστηκαν σώοι.

Σημειώνεται ότι νωρίς το μεσημέρι υπήρξε και ένα νέο μέτωπο στις παρυφές του δάσους της Δαδιάς. 

Επιπλέον, οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, η πυρκαγιά έφτασε και στο χωριό Λυκόφη κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά όπου και αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό

Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα άνοιξε το τμήμα που παρέμενε κλειστό λόγω της πυρκαγιάς, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Αμφιτρίτης Αλεξανδρούπολης.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Κήπων και συγκεκριμένα από το ύψος του οικισμού Λουτρών έως τον οικισμό Μοναστηράκι και στα δύο ρεύματα.

Κάηκαν σπίτια

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν καεί ολοσχερώς, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές. Μεγάλη καταστροφή έχει ακόμα προκληθεί σε καλλιέργειες, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. 

Από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς εστάλησαν πολλαπλά μηνύματα από το σύστημα 112 σε κατοίκους της περιοχής για να εκκενώσουν τα χωριά τους Άβαντα, Μαΐστρο, Μοναστηράκι και Δορίσκο.

Κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα

Οι εκτάσεις που ήδη έκαψε στο πέρασμά της η πυρκαγιά εκτιμώνται σε δεκάδες χιλιάδες  στρέμματα, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα -αγροτών και κτηνοτρόφων- αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ.

Τα παραπάνω δηλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής, διευκρινίζοντας ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά -Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και σε εκτάσεις προς την περιοχή των Φερών- καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.

«Καταστροφική» η φωτιά για τον πρωτογενή τομέα

Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, ο ίδιος επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής έχει αναφορές πως κάηκαν 500 κυψέλες στις προαναφερόμενες περιοχές και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια. Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

Χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή την πυρκαγιά ο κ. Πανταζής σημείωσε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ξεκινήσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ και διευκρίνισε ότι αποζημίωσης θα λάβουν και όσοι έχουν πληγεί σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού. Σημείωσε δε πως τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν από λεπτό σε λεπτό ή μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί.

Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος

Στο μεταξύ ακραίος θα είναι και σήμερα Δευτέρα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε: Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές  της Βοιωτίας και της Κορινθίας με τις Αρχές να προειδοποιούν για τον πολύ υψηλό κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας

Παράλληλα, η αντιπεριφέρεια Νήσων έθεσε σήμερα σε ισχύ, απόφαση με την οποία απαγορεύεται η διέλευση, κυκλοφορία και παραμονή πολιτών και οχημάτων σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Σε συνέχεια εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για λήψη έκτακτων μέτρων λόγω ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών – κατάστασης συναγερμού στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων (πλην του Δήμου Κυθήρων), ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, ως πρόεδρος συγκάλεσε σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ). 

Αφού λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις και οι προτάσεις των μελών του, συντάχθηκε και απεστάλη έγγραφο στους εμπλεκόμενους φορείς για πιστή εφαρμογή της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Νήσων περί «Προληπτικής απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ζώνης ευθύνης μας, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2023». 

Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι για σήμερα 21-8-2023 ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι ακραίος -5- κατάσταση συναγερμού, κλήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργήσουν καταλλήλως για την εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ζώνης ευθύνης μας, με την κατάλληλη σήμανση οδών και με τον έλεγχο των προαναφερθέντων δρόμων-περιοχών, καθώς και τη σχετική ενημέρωση πολιτών και κατοίκων και όπου κρίνεται απαραίτητη προτείνεται η χρήση φραγμών και εμποδίων για την εφαρμογή της απόφασης. Διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση ισχύει και για ναούς και Ιερές Μονές που βρίσκονται σε περιοχές που αναφέρονται στην ανωτέρω απόφαση.

Επιπλέον, για τον Δήμο Σαλαμίνας απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στα δάση Κανακίων και Φανερωμένης και για το Δήμο Πόρου, θα κλείσει το οδικό δίκτυο στα σημεία που διέρχεται η κύρια Δημοτική οδός Πόρου – Φούσσας (από Δασαρχείο και βόρεια), η επαρχιακή οδός από Ασκέλι προς Φούσσα (βορείως του ξενοδοχείου SIRENE) και από το Ρώσικο Ναύσταθμο και δυτικά.

Η παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στην περιοχή της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας στις 22 και 23 Αυγούστου 2023, θα εξεταστεί αφού εκδοθεί ο Χάρτης Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Σημειώνεται, ότι δεν απαγορεύεται η διέλευση σε πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που διέρχονται οι ανωτέρω δρόμοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή