Αλεξανδρούπολη: «Η περιοχή ήταν “έτοιμη” για μια φωτιά με μεγάλη ένταση»

Αλεξανδρούπολη: «Η περιοχή ήταν “έτοιμη” για μια φωτιά με μεγάλη ένταση»

Κάτοικοι, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής και ένας πυρομετεωρολόγος μιλούν για το ξεκίνημα και το ασταμάτητο κυνήγι της πυρκαγιάς που συνεχίζει να καίει με μανία για τρίτη ημέρα

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα ξημερώματα του Σαββάτου ακούγαμε στην πόλη εκκωφαντικούς κεραυνούς, τρομάξαμε όλοι. Λίγο μετά, ξέσπασαν οι πυρκαγιές». Η Βάγια Τζατζάρα, συνταξιούχος καθηγήτρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι γέννημα-θρέμμα Αλεξανδρούπολης.

«Αρχίσαμε να βλέπουμε ένα τεράστιο σύννεφο καπνού να σκεπάζει την πόλη. Χθες, η πόλη άδειασε, οι περισσότεροι έμειναν σπίτια τους λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας. 

Η ίδια λέει στην «Κ» πως οι κάτοικοι της πόλης κατάλαβαν ότι η κατάσταση εξελίσσεται πολύ άσχημα το Σάββατο το μεσημέρι. «Αρχίσαμε να βλέπουμε ένα τεράστιο σύννεφο καπνού να σκεπάζει την πόλη. Χθες, η πόλη άδειασε, οι περισσότεροι έμειναν στα σπίτια τους λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας. Το θέαμα ήταν απόκοσμο. Και έτσι παραμένει. Ανά διαστήματα το σύννεφο συρρικνώνεται και μετά από λίγο ξανασκεπάζει τον ουρανό. Όσο για τα μπαλκόνια των σπιτιών, αυτά είναι γεμάτα στάχτη και πευκοβελόνες. Το ίδιο και τα οχήματα στους δρόμους».

H κ. Τζατζάρα λέει πως οι κάτοικοι της πόλης νιώθουν περικυκλωμένοι -τα χωριά στα οποία έφτασε η φωτιά αλλά και αυτά που απειλούνται, όπως επίσης και το αεροδρόμιο, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αλεξανδρούπολη, στα 10 και 20 χιλιόμετρα. «Φωτιά σε τόσο κοντινή απόσταση, δεν έχουμε ξαναδεί», λέει χαρακτηριστικά.

Αλεξανδρούπολη: «Η περιοχή ήταν “έτοιμη” για μια φωτιά με μεγάλη ένταση»-1
INTIME

«Οταν χάθηκε ο έλεγχος»

O Γιάννης Κωνσταντέλλης, στρατιωτικός κτηνίατρος και συνεργάτης του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο δημοτικό καταφύγιο όπου φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα, μας μιλά για μια φωτιά η οποία απειλεί περιοχές, απομακρύνεται για λίγο και στη συνέχεια επιστρέφει, αναγκάζοντας πυροσβέστες και πολίτες να μετακινούνται συνεχώς. Ο ίδιος περιγράφει τι έζησε τις προηγούμενες δύο ημέρες.

«Το Σάββατο το απόγευμα, όταν χάθηκε ο έλεγχος, μας δόθηκε εντολή εκκένωσης στο καταφύγιο, όπου φιλοξενούνται 80 αδέσποτα, υπερήλικα και τραυματισμένα σκυλιά. Το καταφύγιο βρίσκεται μεταξύ Νίψας και Δωρικού, μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Φύγαμε και πήγαμε στο γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού Άβαντας. 

Αλεξανδρούπολη: «Η περιοχή ήταν “έτοιμη” για μια φωτιά με μεγάλη ένταση»-2
Φωτογραφία από την ταράτσα του σπιτιού της κ. Τζατζάρα στην Αλεξανδρούπολη.

Ο ίδιος περιγράφει πως μετά από την ανάρτηση στη σελίδα του καταφυγίου στο facebook, η βοήθεια που ήρθε από εθελοντές κατοίκους, οι οποίοι διέθεσαν τα οχήματά τους για τη μεταφορά των ζώων ήταν μεγάλη και συγκινητική. Η συνέχεια αυτής της επιχείρησης είχε -και συνεχίζει να έχει- μεγάλο σασπένς. «Το πρωί της Κυριακής μας είπαν να επιστρέψουμε στο καταφύγιο και αυτό κάναμε. Στην επιστροφή, διαπιστώσαμε πως ο περιμετρικός χώρος του καταφυγίου έχει καεί. Το απόγευμα στις 17:00 η φωτιά μας πλησίασε ξανά στα 4 με 5 χιλιόμετρα και μας δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης. Μέχρι να βάλουμε ξανά τα σκυλιά στα αυτοκίνητα, είχε φτάσει πια στο ένα χιλιόμετρο. Έφυγα με ένα βαν περιτριγυρισμένος από φλόγες. Τα σκυλιά παραμένουν στο γήπεδο του Άβαντα, αλλά σκεφτείτε πως το χωριό απειλείται ξανά, με τη φωτιά να κατευθύνεται από τη Νίψα προς τα εδώ».

«Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, οι πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς σε κανένα σημείο. Εδώ η φωτιά απείλησε και τα πρώτα σπίτια στα προάστια της Αλεξανδρούπολης».

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Δευτέρας ένα μήνυμα από το «112» έδινε εντολή εκκένωσης από τον Άβαντα προς την Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Κωνσταντέλλης λέει πάντως πως ούτε ο ίδιος έχει ξαναδεί φωτιά με τέτοια αστραπιαία εξάπλωση. «Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, οι πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς σε κανένα σημείο. Εδώ η φωτιά απείλησε και τα πρώτα σπίτια στα προάστια της Αλεξανδρούπολης».

Αλεξανδρούπολη: «Η περιοχή ήταν “έτοιμη” για μια φωτιά με μεγάλη ένταση»-3
INTIME

Οι σωτήριες αντιπυρικές ζώνες

Για μία από τις δυσκολότερες καταστάσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η περιοχή κάνει λόγο μιλώντας στην «Κ» και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Όπως λέει: «Εδώ και τρεις ημέρες έχουμε καθημερινά ισχυρούς ανέμους. Χθες το πρωί μέχρι κάποια στιγμή επικρατούσε αισιοδοξία γιατί το προηγούμενο βράδυ είχε προηγηθεί μεγάλη πρόοδος στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Νωρίς το μεσημέρι όμως οι ισχυροί άνεμοι επανήλθαν. Τα δεδομένα είναι κάθε μέρα διαφορετικά και αξιολογούνται τα πιο επικίνδυνα μέτωπα. Χθες υπήρχε αγωνία για τη βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης, σήμερα μας απασχολεί το μέτωπο της Νίψας».

Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη αλλά και με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, ήταν αυτές που βοήθησαν, μέσα σε αυτό το μέτωπο -το οποίο διαρκώς γεννούσε το Σαββατοκύριακο νέες εστίες- ώστε να μην απειληθούν μαζικά, σπίτια και πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Μέτιο στα χωριά του Δήμου της Τραϊανούπολης κάηκαν εννέα σπίτια και μια εκκλησία. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης επισημαίνει πως «το γεγονός ότι δεν κάηκαν περισσότερα σπίτια αποτελεί άθλο, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο μεγάλο μέτωπο».

Αλεξανδρούπολη: «Η περιοχή ήταν “έτοιμη” για μια φωτιά με μεγάλη ένταση»-4
Ο ουρανός της Αλεξανδρούπολης όταν το σύννεφο του καπνού σκεπάζει την πόλη | φωτ: Βάγια Τζατζάρα

«Οι μεγάλες αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες έφτασαν ακόμα και τα 40 μέτρα πλάτος γύρω από τους οικισμούς, μας γλίτωσαν από τα χειρότερα. Στη δημιουργία τους, υπό τον συντονισμό της Πυροσβεστικής, συνδράμει και ο στρατός, ο Δήμος και η Περιφέρεια με τα μηχανήματά τους αλλά και πολλοί ντόπιοι αγρότες με τα τρακτέρ τους», λέει ο κ. Αρτοποιός.

«Η φωτιά έχει διαγράψει έναν κύκλο»

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, χαρακτήριζε ήδη από το Σάββατο το βράδυ, μιλώντας στην «Κ», τη φωτιά «άγρια κι επιθετική» κάνοντας λόγο για ένα δύσκολο και τεράστιο μέτωπο, το οποίο τροφοδοτείται από πολλή καύσιμη ύλη.

«Στην ουσία, η συγκεκριμένη πυρκαγιά έχει διαγράψει έναν κύκλο», σημειώνει και εξηγεί: «Ξεκίνησε από τα Μέλια, εκεί όπου είχε προηγηθεί μια βροχόπτωση που έδωσε εκατοντάδες κεραυνούς. Κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά προς Αετοχώρι, Πεύκα και Λουτρά, και από εκεί, στη Νίψα».

Αλεξανδρούπολη: «Η περιοχή ήταν “έτοιμη” για μια φωτιά με μεγάλη ένταση»-5
Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης | φωτό: Meteo24News

Από χθες το βράδυ η αγωνία όλων είναι να μην κινηθεί το μέτωπο ακόμα πιο βορειοανατολικά και απειλήσει το πυκνό πευκοδάσος της Αισύμης, με τον κ. Αρτοποιό να υπογραμμίζει πως οι πυροσβέστες «ακολουθούν διαρκώς τη φωτιά και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθεί αυτό το επίμονο κομμάτι της. Οι δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη είναι εξαρχής πολύ μεγάλες – τα εναέρια μέσα είναι τα περισσότερα που έχουν πετάξει πάνω από μια πυρκαγιά αυτό το καλοκαίρι- ενώ κάθε μέρα και μια νέα ομάδα πυροσβεστών προστίθεται στο μέτωπο. Σήμερα έχουμε φτάσει στους 214 πυροσβέστες. Είναι όμως μια πυρκαγιά ακραίων συνθηκών, η οποία δείχνει πως πρέπει πια να προσαρμοστούμε σε αυτές τις καταστάσεις».

Ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος στην ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών λέει πως οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν εδώ και ημέρες, σε συνδυασμό με την έντονη ξηρασία που πλήττει την ευρύτερη περιοχή, λόγω απουσίας βροχοπτώσεων τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη, δημιούργησαν σωρευτικά τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες για αυτό το μέτωπο. Όπως λέει ο ίδιος: «το περιβάλλον της περιοχής ήταν “έτοιμο” για μια φωτιά με μεγάλη ένταση». Ο κ. Γιάνναρος σημειώνει ακόμα πως και αύριο θα είναι μια δύσκολη από άποψη καιρικών συνθηκών ημέρα για την περιοχή με μια μικρή βελτίωση να αναμένεται από την Τετάρτη και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή