Φωτιές: Ολες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα της χώρας
φωτιές-ολες-οι-εξελίξεις-από-τα-πύρινα-562576660
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιές: Ολες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα της χώρας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σε 14 μεγάλα μέτωπα πυρκαγιάς επιχειρεί σήμερα η πυροσβεστική, κάτω από αντίξοες συνθήκες με ισχυρούς ανέμους. Στην Αττική, μαίνονται πυρκαγιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο. Στην Αλεξανδρούπολη καίει ακόμα η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο ενώ η Ροδόπη πλήττεται από δύο μέτωπα. Το δάσος της Δαδιάς καίγεται στον Εβρο ενώ παραμένουν και οι φωτιές σε Εύβοια, Διαλεκτό Καβάλας και Βοιωτία.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις: 

01:15

Αλεξανδρούπολη: Ολοκληρώθηκε σύσκεψη των φορέων για τις φωτιές

Στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.

Ο κ. Τριαντόπουλος γνωστοποίησε ότι κλιμάκια καταγραφής ζημιών βρίσκονται ήδη σε κατοικημένες περιοχές που επλήγησαν. 

«Είδαμε όλα τα σενάρια, τι πρέπει να γίνει αύριο, πώς πρέπει να κατανεμηθούν τα ενάερια μέσα, πού πρέπει να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

«Αυτό που ζούμε είναι κυριολεκτικά μια πρωτόγνωρη κατάσταση» πρόσθεσε ο κ. Μέτιος, επισημαίνοντας πως εκδηλώνονται διαρκώς νέες εστίες φωτιάς.

00:47

Σαμοθράκη: Μήνυμα 112 για εκκένωση της περιοχής Κορφούδι

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 23.00 στο νησί της Σαμοθράκης. Η φωτιά καίει δασική έκταση στην περιοχή των Θέρμων. Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν επτά πυροσβέστες, με τρία πυροσβεστικά οχήματα.
Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Κορφούδι, να απομακρυνθούν προς το λιμάνι των Θέρμων

00:20

 

Στις παρυφές της Πάρνηθας η φωτια

 

Η φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή, κινείται προς τον Δήμο Αχαρνών και απειλεί την περιοχή του Αγιου Ιωάννη του Ρώσου, σύμφωνα με τον γ.γ του δήμου Αργύρη Αργυρόπουλο.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχω πλήρη εικόνα αλλά απο τις μαρτυρίες δεν βλέπω να έχουν γίνει μεγάλες ζημιές σε σπίτια. Δίνουμε μάχη με τις αναζωπυρώσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ.

00:08

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Αττική Οδό

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της Αττικής Οδού που είχε κλείσει λογω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα είχε κλείσει από περίπου τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης το τμήμα της Αττικής Οδού από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

23:38

Φωτιά στη Βοιωτία: Μήνυμα 112 για εκκένωση στη Ζάλτσα

Η Πολιτική Προστασία με μήνυμα 112 κάλεσε όσους είναι στην περιοχή Ζάλτσα να απομακρυνθούν μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι.

23:31

Κομοτηνή: Δόθηκε στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης

Στην κυκλοφορία δόθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ η Εγνατία Οδός μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα. Νταλίκες, τουριστικά λεωφορεία και επιβατικά αυτοκίνητα είχαν μείνει για πολλές ώρες ακινητοποιημένα.

 

23:24

Εκδόθηκε η ΚΥΑ οριοθέτησης πυρόπληκτων περιοχών του Ιουλίου του 2023 και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής

Για τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε, βάσει των αυτοψιών που διενεργήθηκαν στα πληγέντα κτήρια από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτηρίων.

Με την απόφαση αυτή οριοθετούνται ως πυρόπληκτες οι κάτωθι περιοχές:

Στο Δήμο Σαρωνικού της ΠΕ Ανατολικής Αττικής οι Δημοτικές Κοινότητες Καλυβίων Θορικού της Δημοτικής Ενότητας Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά της Δημοτικής Ενότητας Κουβαρά και Σαρωνίδος της Δημοτικής Ενότητας Σαρωνίδος.

Στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων της ΠΕ Κορινθίας οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίων Θεοδώρων της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Θεοδώρων, και Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου Περαχώρας.

Στο Δήμο Ελευσίνας της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Ελευσίνος της Δημοτικής Ενότητας Ελευσίνος.

Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας.

Στο Δήμο Μεγαρεών της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Μεγαρέων της Δημοτικής Ενότητας Μεγαρέων.

Στο Δήμο Ρόδου της ΠΕ Ρόδου οι Δημοτικές Κοινότητας Λάρδου και Λαέρμων της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων, και Ασκληπιείου και Γενναδίου της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου.

Στο Δήμο Τανάγρας της ΠΕ Βοιωτίας η Δημοτική Κοινότητα Στεφάνης της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων.

Στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας της ΠΕ Κέρκυρας οι Δημοτικές Κοινότητες Λαυκίου, Λουτσών και Περιθείας της Δημοτικής Ενότητας Θιναλίου.

Στο Δήμο Αιγιαλείας της ΠΕ Αχαΐας η Δημοτική Κοινότητα Ελαιώνος της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού.

Στο Δήμο Λαμιέων της ΠΕ Φθιώτιδας η Δημοτική Κοινότητα Λαμιέων της Δημοτικής Ενότητας Λαμιέων.

Στο Δήμο Αλμυρού της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Πλατάνου και Αλμυρού της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού.

Στο Δήμο Βόλου της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Σέσκλου της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας, και Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου.

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου και Αγίου Γεωργίου Φερών της Δημοτικής Ενότητας Φερών.

Στην εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή / ανακατασκευή κτηρίων κάθε χρήσης (κατοικίες κύριες και δευτερεύουσες, επαγγελματικά, αποθήκες κ.λπ.). Η χορηγούμενη στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και από άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν περισσότερες της μιας πληγείσες ιδιοκτησίες με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 150 τ.μ., χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή για όλες τις ιδιοκτησίες και μέχρι εμβαδόν 150 τ.μ., ενώ για τα υπόλοιπα τ.μ. των ιδιοκτησιών χορηγείται άτοκο δάνειο.

Αναφορικά με τις τιμές της χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής, στην περίπτωση της ανακατασκευής κυμαίνονται ανάλογα με τη χρήση του πληγέντος κτηρίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση πληγέντος κτηρίου με χρήση κατοικίας, όταν η νέα κατοικία κατασκευάζεται με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και περιμετρική τοιχοποιία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή ή με φέροντα οργανισμό τοιχοποιίας από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή χορηγείται στεγαστική συνδρομή 1000 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου. Όταν ο ιδιοκτήτης προβεί στην κατασκευή κατοικίας εδραζόμενης σε θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα, σταθερά συνδεδεμένη με αυτήν και αα) με σύμμικτο φέροντα οργανισμό (με φέροντα στοιχεία μεταλλικά και από οπλισμένο σκυρόδεμα) και περιμετρική τοιχοποιία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή ή αβ) προκατασκευασμένη κατοικία εξ’ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα, χορηγείται στεγαστική συνδρομή 800 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου.

Στην περίπτωση της επισκευής,  το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων του πληγέντος κτηρίου ορίστηκε σε 300 ευρώ ανά τ.μ. και το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων αυξήθηκε σε σχέση με προγενέστερες πυρκαγιές και ορίστηκε σε 200 ευρώ ανά τ.μ. Οι εν λόγω τιμές ισχύουν για την επισκευή πληγέντων κτηρίων κάθε χρήσης.

23:19

Εκκενώνονται οι περιοχές Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνεια Ροδόπης

Εκκενώνονται οι περιοχές Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνεια Ροδόπης. Οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς Κομοτηνή.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνεια απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

22:53

Σύνοψη: Πύρινος εφιάλτης σε Αττική, Έβρο και σε άλλες περιοχές

  • Φυλή: Οι φλόγες αργά το βράδυ της Τρίτης ξεπερνούσαν τις παρυφές της Πάρνηθας με τροχιά προς τα βόρεια. Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος σημείωσε ότι στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής, επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.
  • Ασπρόπυργος: Ξέσπασε το πρωί της Τρίτης και επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε αποθήκες και λοιπές επιχειρήσεις, ενώ από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα και υπήρξε σειρά εκκενώσεων πολιτών.
  • Αλεξανδρούπολη: Στην πυρκαγιά που μαίνεται για τέταρτη ημέρα, καθώς και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς, επιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Εκδόθηκαν μέσω 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και πλοιάρια του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος ενεργοποιήθηκαν για την απομάκρυνση πολιτών. Νωρίτερα έγινε γνωστή η τραγική εξέλιξη με 18 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά) που εντοπίστηκαν νεκροί σε δασώδη έκταση κοντά στο χωριό Αβαντας στον Εβρο.
  • Μακρακώμη Φθιώτιδας: Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις μεσημεριανές ώρες σε αγροτοδασική έκταση στην Μακρακώμη Φθιώτιδας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκε μέσω του 112, ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την ενημέρωση των πολιτών.
  • Πολλαπλά μέτωπα ανά τη χώρα: Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε Υλίκη Βοιωτίας, «Μοσχοπόδι» Θήβας, Αγία Σοφία Αρκαδίας, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Πρόδρομος Βοιωτίας, Ταρσό Λειβαδιάς, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, στο Διαλεκτό Καβάλας, στην Ανω Δροσίνη και στο Μίσχο Ροδόπης.
22:39

Κεφαλονιά: Συνελήφθη εποχικός πυροσβέστης για φωτιές

Ενας εποχικός πυροσβέστης, ηλικίας 42 ετών, συνελήφθη στην Κεφαλονιά ως ύποπτος για την πρόκληση έξι πυρκαγιών. 

22:25

Τρεις προσαγωγές για την παράνομη κράτηση μεταναστών στον Έβρο

Εντοπίστηκε, προσήχθη και κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης ο ιδιοκτήτης του οχήματος (αλλοδαπός υπήκοος), το οποίο εμφανίζεται σε video να έλκει τρέιλερ, εντός του οποίου κρατούνταν παράνομα 13 παράτυποι μετανάστες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, «το συμβάν έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα, πλησίον της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον του ιδιοκτήτη του οχήματος, προσήχθησαν και κρατούνται δύο ημεδαποί, οι οποίοι φέρονται να τον συνέδραμαν. Οι συλληφθέντες παραπέμπονται στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Ελληνική Αστυνομία επαγρυπνά και, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κρατικές Αρχές, επιχειρεί εντατικά και συστηματικά για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, μεριμνώντας παράλληλα για την τήρηση της νομιμότητας και αποσκοπώντας στο δραστικό περιορισμό του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Αστυνομία στη διάρκεια του Αυγούστου αποτρέπει κατά μέσο όρο στον Έβρο περίπου 900 ημερησίως παράνομες εισόδους στη χώρα μας και συλλαμβάνει εκατοντάδες διακινητές. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της».

22:16

Απεγκλωβισμός από τη Μονή Κλειστών με Super Puma

Έξι άτομα χρειάστηκαν τη βοήθεια ελικοπτέρου για να απεγκλωβιστούν από τη Μονή Κλειστών στη Φυλή, ενώ πλησίαζε η φωτιά.

22:01

Πάρνηθα: Δεν εκκενώνεται στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας

Πληροφορίες που διακινούνται περί εκκένωσης του στρατοπέδου της ΠΑ στην Πάρνηθα είναι αναληθείς.

21:58

Εκκένωση ηλικιωμένης από αστυνομικούς στη Φυλή

INTIME/ Νίκος Χαλκιόπουλος

21:54

Διάσπαρτα πύρινα μέτωπα στον Ασπρόπυργο – Κάηκαν εργοστάσια και αποθήκες

 
21:46

Προβλήματα στη Σαμοθράκη από την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζει η Σαμοθράκη, καθώς διεκόπη η ρευματοδότηση λόγω των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στον δήμο Αλεξανδρούπολης, προκαλώντας «τεράστιες καταστροφές στο δίκτυο διανομής».

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει προσπάθεια να μεταφερθούν γεννήτριες στο νησί προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στην ηπειρωτική χώρα.

Ο δήμος ζητά την κατανόηση των πολιτών, καθώς το εν λόγω πρόβλημα επηρεάζει και την υδροδότηση - και ζητά λελογισμένη κατανάλωση νερού.  

21:43

Το μέτωπο της Πάρνηθας προκαλεί ανατριχίλα

ΙΝΤΙΜΕ/Γιάννης Λιακός

21:35

93 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

21:23

Αρτοποιός: Σε γενική επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής σημείωσε ότι στην πυρκαγιά της Φυλής επιχειρούν 164 πυροσβέστες, ενώ από το πρωί έχουν σταλεί 6 προειδοποιητικά μηνύματα από το 112. Όσον αφορά στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς, επιχειρούν συνολικά 241 πυροσβέστες με 70 οχήματα, ενώ από το πρωί έχουν σταλεί 6 προειδοποιητικά μηνύματα από το 112. 

 
21:20

Βοιωτία: Τέσσερα ανεξέλεγκτα μέτωπα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα τα μέτωπα είναι εκτός ελέγχου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 23.000 στρέμματα.

Οι δύο φωτιές που ξεκίνησαν χθες από τη Χώστια και τον Ταρσό πλέον καίνε ανεξέλεγκτα και βρίσκονται σε μία πορεία να ενωθούν σε μία. Οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν στα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν τις φωτιές, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει ολόκληρη την περιοχή.

Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και η φωτιά κοντά στην Υλίκη, ενώ αυτή την ώρα έχει αναπτύξει ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα στο βουνό δεξιά της εθνικής οδού με κατεύθυνση προς Λαμία.

Στο Μοσχοπόδι η φωτιά πήρε γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις έχοντας μπροστά της δασική περιοχή και εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να φτάσει και μέχρι το στρατόπεδο.

21:16

Η φωτιά κατευθύνεται στην Πάρνηθα

Κατεύθυνση προς το βουνό της Πάρνηθας έχει πλέον το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Φυλής. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν οικισμοί. 

21:14

Μαρινάκης: Φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον θάνατο συνανθρώπων μας στον Έβρο. Παρά τις συνθήκες συναγερμού και τις ειδοποιήσεις εκκένωσης μέσω του 112, δυστυχώς η παραμονή τους στο δάσος της Δαδιάς απεδείχθη μοιραία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Και πρόσθεσε: «Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα σε διαφορετικές περιοχές. Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τη μάχη με αυταπάρνηση, κατά τη διάρκεια μιας αντιπυρικής περιόδου στην οποία έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο στις ημέρες που η χώρα μας βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο (επίπεδο 5) εκδήλωσης πυρκαγιών.

Την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό «ακτιβισμό». Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία. Φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά».

21:10

Οι φλόγες της Πάρνηθας πίσω από την Ακρόπολη

φωτ: Αλέξανδρος Μαραγκός

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexandros Maragos (@alexmaragos)

21:07

Κλειστή η Εγνατία Οδός

 
21:03

Ενισχύεται η ευρωπαϊκή συνδρομή για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών

Ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM).

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

  • Γερμανία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας
  • Σουηδία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας
  • Κροατία: 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415. Έχει φτάσει ήδη στη χώρα μας
  • Τσεχία: 1 ελικόπτερο βαρέως τύπου (Blackhawk) καθώς και 1 μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης με οχήματα. Αναμένονται αύριο αργά τη νύχτα.

Επιπλέον, από χθες επιχειρούν στη χώρα μας

  • Η Ρουμανία, η οποία συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και
  • Η Κύπρος, η οποία έχει αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.
20:59

Τα πύρινα μέτωπα σε Φυλή και Ασπρόπυργο

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά που ξεκίνησε κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει δυναμική και κατευθύνεται ανατολικά. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, Ανω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα.

Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές, κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

20:57

ΕΛ.ΑΣ: 90 απεγκλωβισμοί σε Άνω Λιόσια και Φυλή

Σε Άνω Λιόσια και Φυλή, αστυνομικές δυνάμεις (196 αστυνομικοί, 82 οχήματα), πραγματοποίησαν 90 απεγκλωβισμούς και συνδρομές σε κατοίκους και διέσωσαν πάνω από 25 ζώα. 

20:46

Ανω Λιόσια: Προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων φυσικού αερίου

Με τη συνεργασία της ΟΣΥ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε άμεσα η προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων από το αμαξοστάσιο στα Ανω Λιόσια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο φιλοξενούνται λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο.

«Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία χάρη στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων της ΟΣΥ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

20:38

Εικόνα αυτή τη στιγμή στο Μενίδι

20:38

Πρέβεζα: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Νέα Σαμψούντα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση στη Νέα Σαμψούντα της Πρέβεζας.

Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με εννιά οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν και εθελοντές πυροσβέστες.

20:34

Εύβοια: Καλύτερη η κατάσταση, φόβοι για αναζωπυρώσεις

Περιορίστηκαν τα μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι αυτό που φοβούνται οι πυροσβέστες, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές διάσπαρτες εστίες στα Ψαχνά και στη Νέα Αρτάκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 5.000 στρέμματα έχουν θυσιαστεί αυτό το διήμερο στις φλόγες, ενώ δεν έχει γίνει αποτύπωση των καταστροφών.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

20:33

Σβίγκου: Επιτελική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού

«Έχουμε μια κυβέρνηση των κατόπιν εορτής διαπιστώσεων και μηδαμινής ανάληψης ευθύνης για όλα όσα βρίσκονται υπό τον έλεγχό της», τόνισε η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου, στον «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «για μια ακόμα φορά είμαστε δυστυχώς θεατές της επιτελικής ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού και της πλήρους έλλειψης κάθε σχεδίου πρόληψης», αφού «δεν υπάρχει καμία ενεργοποίηση μιας δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, ενός σχεδίου που παραδώσαμε εμείς ήδη από το 2019, και καμία ουσιαστική ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής».

20:29

Μήνυμα από το 112 για την Αλεξανδρούπολη

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λεπτοκαρυά, απομακρυνθείτε προς Σάππες», επισημαίνει το μήνυμα.

20:24

Εικόνες από την πυρκαγιά στα Ανω Λιόσια

Πηγή: INTIME News

20:14

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι Θήβας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Μοσχοπόδι έξω από τη Θήβα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ συνδρομή από αέρος παρέχουν τρία αεροσκάφη. 

20:13

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Φυλή

Το μέτωπο προς τα Λιόσια δεν έχει την ίδια δυναμική, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

20:04

Ασπρόπυργος: Επίθεση από αγνώστους δέχθηκαν αστυνομικοί - 6 τραυματίες

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικοί μετέβησαν σε εργοστάσιο στον Ασπροπύργο μετά από καταγγελία για άτομα που έκαναν πλιάτσικο την ώρα που εξελισσόταν η πυρκαγιά.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα άτομο μέσα σε αυτοκίνητο, ο οποίος μόλις τους είδε τράπηκε σε φυγή. Τον κατεδίωξαν μέχρι το ύψος της παλιάς πυροσβεστικής όπου παράτησε το όχημα του. 

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ομάδα αγνώστων που άρχισε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς, τραυματίζοντας έξι εξ αυτών.

Συνελήφθη ένα άτομο, ηλικίας 55 ετών, ενώ γίνονται έρευνες και για την σύλληψη των υπόλοιπων δραστών. 

19:55

Εβρος: Δύο παιδιά ανάμεσα στους απανθρακωμένους στο δάσος του Αβαντα

Ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης κ. Παύλος Παυλίδης εξέτασε μακροσκοπικά τις απανθρακωμένες ανθρώπινες σορούς στο σημείο όπου εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Άβαντας στον Έβρο και είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ήταν συνολικά 18 απανθρακωμένοι, όλοι τους άντρες και δυο εξ αυτών ήταν παιδάκια. Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δυο-τριών ατόμων σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων, προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σε ένα μαντρί».

Ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι οι σοροί θα μεταφερθούν αύριο στο νοσοκομείο για νεκροψία-νεκροτομή. Φήμες περί εντοπισμού και άλλων οχτώ σορών, σε διαφορετικό σημείο δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ιατροδικαστή.

19:51

Εκκενώθηκαν αποθήκες με πυρομαχικά στον Έβρο

 
19:51

Χαλκιδική: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Πολύγυρο

19:49

Σακελλαροπούλου: Συγκλονισμένοι από την τραγωδία στον Έβρο

Την οδύνη της για τον χαμό πολλών συνανθρώπων μας στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και την αγωνία της για την πορεία των καταστροφικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της απόψε, σημειώνοντας παράλληλα πως αποτελεί χρέος όλων μας «να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μην γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη».

19:46

Επιχείρηση εκκένωσης στη Φυλή

19:41

ΚΚΕ: Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα όσα τραγικά βιώνουμε εδώ και μέρες είναι εγκληματικές

«Ο θάνατος δεκάδων ξεριζωμένων συνανθρώπων μας, που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς, αποτελεί ένα φρικτό πολύνεκρο έγκλημα», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Οι απανθρακωμένοι στον Έβρο, προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσφύγων και μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στο ταξίδι του ξεριζωμού τους» συμπληρώνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και τονίζει: «Το εκρηκτικό μίγμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και της παντελούς έλλειψης πρόληψης και αντιπυρικού σχεδιασμού, γεννάει μόνο νέες τραγωδίες, που τις πληρώνει ο λαός, Έλληνες και μετανάστες, με το πιο βαρύ τίμημα».

19:38

Μήνυμα από το 112 για το Μενίδι

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Ρώσος και Ντάρδιζα απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου», σημειώνεται στο μήνυμα.

19:32

Απεγκλωβισμός 43 ατόμων από τις περιοχές Δικελλών και Μεσημβρίας

Οι πολίτες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Αλεξανδρούπολης. Η επιχείρηση έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών.

19:27

Εικόνα αποκάλυψης στον Ασπρόπυργο

ΙΝΤΙΜΕ/ Δημήτρης Μητσάκος

19:25

Αλεξανδρούπολη: «Ενιαίο μέτωπο με πύρινες γλώσσες»

«Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια. Ο ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας.

«Μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται», σημειώνει.

«Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη. Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα».

19:24

Οι φλόγες απειλούν και την Πάρνηθα

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος η φωτιά που καίει την περιοχή της Φυλής να περάσει στο βουνό της Πάρνηθας, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Από την Υπηρεσία σημειώνουν πως οι ισχυροί άνεμοι αλλάζουν διαρκώς την κατεύθυνση της φωτιάς. «Είναι μία δύσκολη πυρκαγιά» σχολιάζουν, καθώς το μέτωπο μαίνεται κοντά στις παρυφές του βουνού.

19:20

Συγκλονιστική εικόνα από την πυρκαγιά στη Φυλή

ΙΝΤΙΜΕ/Δημήτρης Περιστέρης

19:16

Μακρακώμη: Εντολή εκκένωσης για το χωριό Βίτωλη

Δύσκολες ώρες στη δυτική Φθιώτιδα, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και πλησιάζει το χωριό Βίτωλη. Δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό, ενώ εκεί συγκεντρώνονται όλες οι επίγειες δυνάμεις.

Λίγο πριν οι φλόγες έκαψαν ένα ποιμνιοστάσιο στην είσοδο της Βίτωλης κατά μήκος του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου και κινδυνεύουν να πάρουν φωτιά αποθήκες που είναι γεμάτες με ζωοτροφές καθώς και μία αγροικία.

Ενα αεροσκάφος canadair πραγματοποίησε ρίψη νερού και στη συνέχεια αποχώρησε για την Ελευσίνα, ενώ από τα δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας το ένα κάνει βολές, καθώς το δεύτερο είναι καθηλωμένο στο αεροδρόμιο.

Τέλος, ο δήμος Μακρακώμης, η ΕΛΑΣ και η Πυροσβεστική προσπαθούν να απομακρύνουν τους κατοίκους, μετά την εντολή εκκένωσης που δόθηκε από τι αρχές.

19:11

14 μεγάλα μέτωπα φωτιάς 

Σε 14 μεγάλα πύρινα μέτωπα επιχειρεί η πυροσβεστική, κάτω από αντίξοες συνθήκες με ισχυρούς ανέμους. Στην Αττική, μαίνονται πυρκαγιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο. Στην Αλεξανδρούπολη καίει ακόμα η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο ενώ η Ροδόπη πλήττεται από δύο μέτωπα. Το δάσος της Δαδιάς καίγεται στον Εβρο ενώ παραμένουν και οι φωτιές σε Εύβοια, Διαλεκτό Καβάλας και Βοιωτία. Η νύχτα πλησιάζει και τα εναέρια μέσα θα σταματήσουν να επιχειρούν. 

19:10

Δήλωση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη για τους νεκρούς μετανάστες στον Έβρο

«Με μεγάλη θλίψη, πληροφορηθήκαμε τον θάνατο 18, τουλάχιστον, μεταναστών από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς.

Παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε και καταγγέλλουμε, εκ νέου, τη δολοφονική δράση των εγκληματιών διακινητών (και όσους τους διευκολύνουν) και το εμπόριο των παράτυπων ροών, το οποίο είναι αυτό που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή πολλών μεταναστών και στη στεριά και στη θάλασσα».

19:08

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην απειληθούν τα σπίτια»

«Γίνεται μια προσπάθεια να ελεγχθεί το μέτωπο που κινείται ανατολικά», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Φυλής, Αργύρης Αργυρόπουλος.

 
18:59

Φωτογραφία από αναγνώστρια της Καθημερινής στο Μενίδι

Οι εικόνες τραβήχτηκαν στις 18:50 και δείχνουν την πυκνότητα των καπνών.

18:54

ΥΠΟΙΚ: Παράταση προθεσμιών φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές 

Λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας εξαιτίας των πυρκαγιών και με σκοπό την διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων τους και την αξιοποίηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, προχώρησε σε τροποποιήσεις προηγούμενων αποφάσεων.

18:52

Συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 

Με οχήματα έργου και 15 υδροφόρες, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συνδράμει στο έργο της πυρόσβεσης υπό τον συντονισμό της Αντιπεριφέρειας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν αιτήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

18:49

«Η πολύπαθη Πάρνηθα, που το 2006 νομίζαμε ότι γλύτωσε, τώρα ξανά δυστυχώς καίγεται»

Η Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ορειβατικού Συλλόγου Φυλής, Καλλιόπη Δηλαβεράκη, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε: «Έχουμε φύγει από τα σπίτια μας, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε ίντερνετ. Ελπίζουμε να σταματήσουν οι άνεμοι για να σταματήσει αυτό το κακό».

18:43

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Χασιά

 
18:41

Πάνω από 90 απεγκλωβισμοί στη Φυλή - Τραυματίστηκαν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ

 
18:39

Στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας ο Κ. Μητσοτάκης

 
18:37

Τα σύννεφα του καπνού από τη φωτιά του Ασπροπύργου έχουν καλύψει τον ήλιο στο Φάληρο

18:33

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά ασθενών από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Με ασφάλεια μεταφέρθηκαν λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας με το επιβατικό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής», οι ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που εκκενώθηκε προληπτικά λόγω της πυρκαγιάς στον Έβρο.

Η επιχείρηση που συντονίστηκε από το ΕΚΑΒ, το στρατό, τις διασωστικές ομάδες, την τροχαία και τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας επέτρεψε την άμεση και απρόσκοπτη μεταφορά όλων των ασθενών από το λιμάνι στο νοσοκομείο, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Πηγή: INTIME News
18:32

Δορυφορική εικόνα από το Copernicus

18:15

Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Κρυονέρι Ναυπακτίας

Ανέπαφα έχουν μείνει τα σπίτια.

18:15

Αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής

Σε αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου

-Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού

-Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα

Αντίθετα, διεκόπη η κυκλοφορία στην λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου. 

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους: 

-Στην λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου

-Από την πλατεία Φυλής 

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

18:13

Ομάδα υποδοχής στο δημαρχείο Ανω Λιοσίων

Ο δήμος Φυλής προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: «Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής, που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο δημαρχείο Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής».

18:11

Η μάχη των εθελοντών για την κατάσβεση της φωτιάς στη Χασιά

REUTERS/Alkis Konstantinidis

18:08

Κάτοικοι της Χασιάς παρακολουθούν την εξέλιξη της πυρκαγιάς

REUTERS/Alkis Konstantinidis

18:04

Η εικόνα από το Περιστέρι τώρα

18:02

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αγίου Διονυσίου, στο ύψος του στρατοπέδου «Καποτά»

Διεκόπη το ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ιερά Μονή Γεννήσεων Θεοτόκου Νταρδίζας.

17:59

Φωτιά στη Χασιά: Έκλεισε η Αττική Οδός

 
17:52

Θήβα: Φωτιά κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο

Αντιμέτωπες με πυρκαγιά σε περιοχή κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας βρίσκονται επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η οποία ενημερώθηκε στις 16:55, η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση κοντά στο εργοστάσιο της ΦΑΜΑΡ.

Στο σημείο επιχειρούν έξι οχήματα με 20 πυροσβέστες και από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν τρία αεροσκάφη.

17:51

Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της Αττικής

Η εικόνα είναι από το Γκάζι, το απόγευμα της Τρίτης.

17:43

Εκκενώνονται αποθήκες πυρομαχικών στις Σάπες Ροδόπης

Εκκενώνονται υπέργειες αποθήκες πυρομαχικών στις Σάπες Ροδόπης. Στις εγκαταστάσεις φυλάσσονται πυρομαχικά τεθωρακισμένων τα οποία μεταφέρονται σε αποθήκες τύπου «Ιγκλού». 

17:43

Αρτοποιός: Ξεσπούν συνεχώς νέα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι ξέσπασαν 65 δασικές πυρκαγιές σε μία μέρα, χαρακτηρίζοντας τις πυρκαγιές της Αττικής (το μέτωπο του Ασπροπύργου και της Φυλής) και της Δαδιάς στον Έβρο, ως τις πιο επικίνδυνες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και απαντώντας στην κριτική, είπε ότι «σχεδιασμός υπάρχει, υπάρχει ένας μηχανισμός αντιμετώπισης των πυρκαγιών» και σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται προσαρμογή στα εκάστοτε δεδομένα.

17:38

Σε πύρινο κλοιό η περιοχή της Δικέλλας, στην Αλεξανδρούπολη

Οι εικόνες από βίντεο κατοίκου της είναι αποκαλυπτικές.

17:28

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στον Πολύγυρο Χαλκιδικής

Η Πυροσβεστική εκτιμά ότι μέχρι το βράδυ η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

17:25

Οδηγίες και τηλέφωνα για τον απεγκλωβισμό ζώων

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ενημερώνει πως όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935. 

Επιπλέον, όποιος χρειάζεται πρόσβαση για διάσωση ζώων ή προτίθεται ο ίδιος να διασώσει ζώα με δικό του όχημα σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία μπορεί να καλέσει στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935.

17:20

Μήνυμα από το 112 για τη Μάνδρα

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λόφος Κυρίλλου απομακρυνθείτε προς Μάνδρα», σημειώνει το μήνυμα.

17:14

Ο κ. Μητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας και ενημερώνεται για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε ολη τη χώρα.

17:13

Μακρακώμη: Κατευθύνεται προς δύο χωριά η φωτιά

Μάχη με τις πύρινες φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στην περιοχή της Μακρακώμης, ενώ το μέτωπό της φωτιάς έγινε τεράστιο και κινείται πλέον απειλητικά σε ολόκληρη την περιοχή.

Πυροσβέστες και κάτοικοι απέτρεψαν την τελευταία στιγμή να επεκταθούν οι φλόγες σε κάποια σπίτια και εγκαταστάσεις. Το μέτωπο έχει ξεπεράσει τα 2 χιλιόμετρα και κινείται απειλητικά προς δύο κατευθύνσεις: Το ένα κινείται βορειοδυτικά της Μακρακώμης και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση έχει κατεύθυνση προς το χωριό Τσούκα που απέχει περίπου στα 600 μέτρα. Το άλλο μέτωπο κινείται δυτικά και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση κινείται προς το χωριό Βίτωλη από το οποίο απέχει 1.000 μέτρα.

Οι πύρινες φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, προχωρούν με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις απείλησαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και εθελοντές.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις και δεν έρθουν εναέρια μέσα, τότε πολύ γρήγορα η φωτιά θα φτάσει μέσα στις πλατείες των χωριών» δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Σανίδας, σημειώνοντας ότι έχει ανοιχτή γραμμή με το συντονιστικό στην Αθήνα για την αποστολή εναέριων μέσων.

16:55

Κομοτηνή: Μήνυμα 112 για εκκένωση του χωριού Γρατινή

Μήνυμα μέσω 112 εστάλη για την εκκένωση του χωριού Γρατινή με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή.

16:52

Φωτιά στο Κρυονέρι Ναυπακτίας

Η φωτιά που ξέσπασε μετά τη 1 το μεσημέρι δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Δύσκολη η κατάσταση, πνέει ισχυρός άνεμος. 

16:50

Σε πύρινο κλοιό η Βόρεια Κυνουρία

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι κάηκαν σπίτια.

16:48

Ροδόπη: Μηνύματα 112 για κατάσταση ετοιμότητας

Διαδοχικά μηνύματα από το 112 εστάλησαν, ώστε ο κόσμος να βρίσκεται σε ετοιμότητα, λόγω της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

16:44

Μαίνεται η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Η ΕΡΤ μεταδίδει ότι καίγονται εργοστάσια και αποθήκες στη Νέα Ζωή.

16:40

Πάνω από 400.000 στρέμματα κάηκαν σε 3 ημέρες στην Ελλάδα

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών (Σάββατο - Δευτέρα, 19 - 21.08.2023) έχουν κατακάψει μέχρι σήμερα περισσότερα από 400.000 στρέμματα, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που φέρνει πρώτη στη δημοσιότητα η «Κ».

16:37

Πυρκαγιά στην περιοχή της Υλίκης

Επιχειρούν 14 πυροσβέστες, 6 οχήματα και 1 αεροσκάφος.

16:35

Καβάλα: Μήνυμα 112 στην περιοχή Αγιος Κοσμάς

16:34

Meteo: Δυσμενείς οι συνθήκες στη Φυλή έως το βράδυ

Δυσμενείς έως και το βράδυ (21:00) αναμένεται να παραμείνουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες, έπειτα από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Φυλή κοντά στη Μονη Κλειστών.

16:32

Απεγκλωβισμός 40 ατόμων από το Λιμενικό

 
16:28

Μήνυμα από το 112 για τη φωτιά στη Φυλή

Το μήνυμα από το 112 κάνει έκκληση για εκκένωση των περιοχών Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα. Οι πολίτες καλούνται να κινηθούν νότια προς Λιόσια.

16:20

Οι καπνοί υψώνονται - ορατοί από την περιοχή του ΟΑΚΑ

16:16

Χαλκιδική: 12ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους στους δήμους Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, αποφάσισε για αύριο από τις οκτώ το πρωί και για τις επόμενες δώδεκα ώρες, η αντιπεριφερειάρχης του νομού, Αικατερίνη Ζωγράφου.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση αφορά:

-στη Χερσόνησο Κασσάνδρας : «Κορυφογραμμή» (από Κασσανδρινό μέχρι Αγία Παρασκευή), «Αράπης» και «Χαλκοβούνι» Τ.Κ. Παλιουρίου

-στη Χερσόνησο Σιθωνίας : Κορυφογραμμή Δραγουνδέλι από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι και την Συκιά και

-στο Δήμο Αριστοτέλη : Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη – Τσάμια Στρατωνίκης – Φυσώκα – Σκοπευτήριο Στρατωνίου.

16:16

Τραγική η κατάσταση στη Δαδιά Έβρου

Φωτ: ΙΝΤΙΜΕ

16:13

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Υλίκη Βοιωτίας

Επιχειρούν 14 πυροσβέστες, 6 οχήματα και 1 Α/Φ.

16:12

Αμεση χαρτογράφηση των περιοχών των Βοιωτίας και Εύβοιας

Η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των  Δήμων Θηβαίων, Λεβαδέων, Διστόμου -Αράχοβας – Αντίκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, των Δήμων Χαλκιδέων, Διρφύων -Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 21 Αυγούστου  2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

16:10

Φάρσαλα: Φωτιά σε δασική έκταση

Πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 2 το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Ναρθάκι Φαρσάλων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχειρούν 12 άνδρες της Πυροσβεστικής με 6 οχήματα.

16:04

Φυλή: Μήνυμα 112 για εκκένωση στην περιοχή Πανόραμα

Μήνυμα από το 112 ζητεί από τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Πανόραμα καλούνται να εκκενώσουν προς τα Άνω Λιόσια.

16:04

Ασπρόπυργος: Μερική άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

Σε μερική άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στον Ασπρόπυργο προχώρησε η Αστυνομία, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό.

Αντίθετα παραμένει κλειστό το τμήμα της Αττικής Οδού από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

16:01

Βοιωτία: Πυρκαγιά σε δασική έκταση

Πυρκαγιά σε δασική έκταση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Υλίκη Βοιωτίας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες, έξι οχήματα και ένα αεροσκάφος.

15:59

Κλειστός για προληπτικούς λόγους ο ΧΥΤΑ Φυλής

Λόγω της φωτιάς στην περιοχή του Ασπρόπυργου, ο ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι κλειστός για προληπτικούς λόγους, μέχρι νεότερης ανακοίνωσης.

15:59

Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική

Λίγο μετά τον Πολύγυρο, στην περιοχή Πλατανάς έχει ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά σε θάμνους και ελαιώνες.

 
15:57

Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στη Φυλή Αττικής

 
15:55

Άμεσα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

Επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 14 οχήματα ενώ επιχείρησαν 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.

Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

15:54

Νέο μήνυμα από το 112 για την Αλεξανδρούπολη

«Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη», σημειώνει το σχετικό μήνυμα.

15:49

Ενισχύεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη, Δήμο Αρριανών Κομοτηνής, Διαλεκτό Καβάλας, Ελευσίνα, Θίσβη Θηβών, Λέσβο και Φυλή Αττικής επιχειρούν συνολικά 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 13 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και 4 ελικόπτερα CHINOOK.

Περαιτέρω εξακολουθούν να επιχειρούν:

Στην Αλεξανδρούπολη 

● 2 Ομάδες των 20 ατόμων του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»,

● 2 Ομάδες του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ των 10 ατόμων,

● Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,

● Υδροφόρα Οχήματα,

● Βυτιοφόρα Οχήματα και 

● Οχήματα Γενικής Χρήσης και

Στο δήμο Αρριανών Κομοτηνής

● 2 Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Παράλληλα έχει αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού και των μέσων που έχουν διατεθεί σήμερα, στο πλαίσιο γης συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα έχουν διατεθεί:

- 1098 άτομα με 549 οχήματα για περιπολίες χερσαίας επιτήρησης και

- 84 άτομα με 42 οχήματα για περιφρούρηση περιοχών (Συνολο: 1182 άτομα και 591 οχήματα).

Περαιτέρω κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ:

● Το σύνολο του προσωπικού των μονάδων που εδρεύουν στον νομό Έβρου τέθηκε σε επιφυλακή εντός των στρατοπέδων, για εμπλοκή και αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης,

● Εκτελούνται περίπολα επιτήρησης στο νομό Έβρου, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, με έμφαση στα ορεινά δρομολόγια, ενώ προσωπικό της Ε' Μοίρας Καταδρομών εκτελεί περίπολα για έλεγχο δρομολογίων στους ορεινούς όγκους των νομών Έβρου και Ροδόπης,

● Τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα στρατιωτικών νοσοκομείων και μονάδων Υγειονομικού της ζώνης Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού,

● Αυξήθηκαν από 30 σε 50 τα περίπολα επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας,

● Από αέρος εκτελούν αποστολές επιτήρησης 1 ελικόπτερο KIOWA στον Έβρο, 1 ελικόπτερο KIOWA στις περιοχες Μαγνησίας και Φθιώτιδας, 1 ελικόπτερο UH-1H (Χιουι) στον νομό Χαλκιδικής 1 ελικόπτερο UH-1H (Χίουι) στον νομό Λέσβου, και το UAV HERON ίπταται άνωθεν του νομού Έβρου μεταφέροντας ζωντανά εικόνα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) και στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Υπενθυμίζεται:

-Το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ τηρούν τις προβλεπόμενες ετοιμότητες με μέγιστο χρόνο ετοιμότητας τις 4 ώρες,

-Το σύνολο των μέσων - μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

15:49

Καίγονται σπίτια στη Φυλή - Συγκλονιστικές εικόνες 

Πηγή: INTIME News

15:40

Αρκαδία: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση

Αντιμέτωπες με πυρκαγιά βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο χωριό Αγία Σοφιά του δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Ειδικότερα, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν 64 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Πηγή: arcadiaportal.gr

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο arcadiaportal.gr, η φωτιά βρίσκεται κοντά στο χωριό και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

15:34

Χαλκιδική: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στον Πολύγυρο

Με ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πλατάνι, στη βορειοδυτική Χαλκιδική, στον δήμο Πολυγύρου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 υδροφόρα οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

15:29

Πρέβεζα: Φωτιά κοντά σε οικισμό

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο σημείο επιχειρούν οκτώ οχήματα με 24 πυροσβέστες.

Από τα Ιωάννινα απογειώθηκε το πυροσβεστικό ελικόπτερο με κατεύθυνση την πυρκαγιά, ενώ έχει ζητηθεί συνδρομή για ενίσχυση από πυροσβεστικές υπηρεσίες των όμορων Νομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά είναι κοντά στον οικισμό και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

15:22

Εύβοια: Αναζωπύρωση στο Βατώντα - Δύο πύρινα μέτωπα

Καλύτερη είναι η εικόνα σε σχέση με το βράδυ στα Ψαχνά Ευβοίας με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, καθώς το μεσημέρι στην περιοχή των Ψαχνών υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο είναι τα πύρινα μέτωπα. Διάσπαρτες πύρινες εστίες καίνε στις περιοχές Ψαχνά, Τριάδα και Πισσώνας, ενώ το δεύτερο μέτωπο καίει δασική έκταση στην περιοχή Βάτωντα.

Δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια, υπάρχουν ωστόσο μαρτυρίες για καμένες καλλιέργειες και ελαιώνες.

15:15

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αχλαδερή

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, σε δασική έκταση στην περιοχή της Αχλαδερής, στην κεντρική Λέσβο.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετείχε το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής στο νησί, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, εθελοντές και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

15:08

Διακοπή της κυκλοφορίας σε οκτώ σημεία στην περιοχή της Φυλής

Λόγω της πυρκαγιάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:

1) Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγία Κανάλα

2) Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου

3) Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου

4) Από τη συμβολή της λ. Φυλής και περιφερειακής Αγίου Κυπριανού

5) Από την πλατεία Φυλής

6) Από την «Toyota» (λόφος Κυρίλλου)

7) Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

8) Στη συμβολή της λ. Φυλής και Σκαλωτά

Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναρτώνται στο www.astynomia.gr

15:06

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Λέσβο 

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, σε δασική έκταση στην περιοχή της Αχλαδερής, στην κεντρική Λέσβο.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετείχε το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής στο νησί, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, εθελοντές και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

15:02

Μήνημα 112 για τέσσερις περιοχές στην Κομοτηνή - «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»

14:54

18 νεκροί μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θεάμα βρέθηκαν οι πυροσβέστες στο δάσος της Δαδιάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντόπισαν μεγάλο αριθμό απανθρακωμένων μεταναστών από τη φωτιά, που ξέσπασε την Δευτέρα στο πυκνό δάσος της Δαδιάς.

 
14:54

Φωτιά και στο Λαύριο Αττικής

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε μετά τις 14:00 στο Λαύριο Αττικής, πίσω από το νεκροταφείο.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, στο σημείο σπεύδουν πολλά οχήματα της πυροσβεστικής.

14:47

Απεγκλωβισμός 40 ατόμων στην Αλεξανδρούπολη

Σαράντα άτομα απεγκλωβίστηκαν από δύο πλεούμενα και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, όπου μαίνεται πυρκαγιά. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά τους στον λιμένα Αλεξανδρούπολης.

14:46

Τρίπολη: Πυρκαγιά στην Αγία Σοφία Κυνουρίας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά στην περιοχή της Αγίας Σοφίας Κυνουρίας, στο δρόμο Τρίπολης – Άστρους.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, στο πεδίο επιχειρούν 8 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, με 15 άνδρες, καθώς και 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Για την κατάσβεση της φωτιάς συμβάλλουν και οι ΟΤΑ.

14:34

Νέα ειδοποίηση «112» στη Βοιωτία - Ανιση η μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους

Εκτός ελέγχου λόγω των ισχυρών ανέμων είναι οι δασικές πυρκαγιές στην Βοιωτία παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν σε πολλά σημεία όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Με νέο μήνυμα το υπουργείου Κλιματικής Κρίσης στις 14:12 κάλεσε τον κόσμο που βρισκόταν στις περιοχές Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο και Παναγία Καλαμιώτισσα να εκκενώσουν προς το Κυριάκι.

Οι Αρχές κάλεσαν τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστών.

14:31

Εικόνες από τη φωτιά στη βιομηχανική ζώνη στον Ασπρόπυργο: 

Φωτογραφίες: ΙΝΤΙΜΕ

14:24

Διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήμα της Αττικής Οδού

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Αττική Οδό από Περιφερειακή Αιγάλεω έως Διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω της πυρκαγιάς.

14:24

Νέα αναζωπύρωση κοντά στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Νέα αναζωπύρωση φαίνεται πως υπάρχει αυτήν την ώρα κοντά στην είσοδο του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης το οποίο χθες εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας. 

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, πυροσβεστικά οχήματα έχουν καταφθάσει, ενώ από ώρα σε ώρα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας το πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» που μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο, συνδράμοντας στη μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. 

14:22

«Καίγονται σπίτια στη Φυλή»

Ο Αργύρης Αργυρόπουλος, γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή.

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

14:17

Ενωση Πνευμονολόγων: Οδηγίες για προστασία από τους καπνούς

Λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά στους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα από περιοχές με πυκνό καπνό για την προστασία τους ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

Προσοχή στους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

Η Ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο. Θερμή παράκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας.

Η Ενωση Πνεμονολόγων Ελλάδας παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα, ενώ είναι πρόθυμη μέσω των μελών της να συνδράμει σε πανελλαδικό επίπεδο με όλες τις δυνάμεις τους εφόσον ζητηθεί.

14:16

Copernicus: 85.000 τ.μ. καμμένης γης στην Ανατολική Μακεδονία 

14:12

Νέα φωτιά στο Κρυονέρι Ναυπακτίας

Η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Ειδικότερα, στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειές τους δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική έως αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ωστόσο στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

14:11

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Βαλομάνδρα

Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση στη περιοχή Βαλομάνδρα στα Καλύβια Αττικής.

Στο σημείο επιχειρούν επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ από αέρος παρείχαν συνδρομή 5 αεροσκάφη.

14:10

Φωτιά και στη Μακρακώμη - Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής επήλθε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι καθώς φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Μακρακώμης. 

Στο σημείο σπεύδουν 20 πυροσβέστες, με 9 οχήματα, καθώς και 2 αεροσκάφη

13:59

Μαίνεται η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αχλαδερή, στην κεντρική Λέσβο

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Αχλαδερής, στην κεντρική Λέσβο, ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Για την κατάσβεση επιχειρούν το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής στο νησί , πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, εθελοντές και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου

13:58

Ε.Ε.: Επιπλέον αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις στην Ελλάδα

Επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια είναι στη διάθεση της Ελλάδας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι ερωτηθείς σχετικά.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας πριν από δύο ημέρες. «Επιστρατεύουμε σχεδόν το 1/3 των αεροσκαφών που έχουμε στον στόλο του rescEU. Aυτό σημαίνει ότι στέλνουμε επτά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο στην Ελλάδα, κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας. Έρχονται από την Κροατία, την Τσεχία, Γερμανία και την Σουηδία» επισήμανε ο κ. Ουζβάρι προσθέτοντας ότι συνδράμουν παράλληλα περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και περίπου 20 οχήματα από την Ρουμανία και την Τσεχία, ενώ χρησιμοποιείται και το σύστημα «Κοπέρνικος».

«Η Ε.Ε. παραμένει στην διάθεση των ελληνικών αρχών εάν υπάρξει ανάγκη για περισσότερη βοήθεια» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

13:50

Φωτιά στη Μεσσηνία

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στην πυροσβεστική υπηρεσία για πυρκαγιά, που ξέσπασε στην περιοχή του Χαρακοπιού στο Δήμο Πύλου Νέστορος.

Στην περιοχή σπεύδουν ήδη ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας από αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, το μέτωπο φαίνεται μικρό και υπάρχει αισιοδοξία, ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα προλάβουν να την οριοθετήσουν.

13:44

Ορεστιάδα: Συστάσεις προς αγρότες και κτηνοτρόφους 

Συστάσεις προς τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα του Βορείου Έβρου εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Ορεστιάδας, καθώς τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει στην περιοχή πολύ υψηλός ή ακραίος κίνδυνος πυρκαγιών (κατηγορίες κινδύνου 4 και 5) .

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία, με ανακοίνωσή της, καλεί τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Βόρειου Έβρου, να αποφύγουν ενέργειες όπως μεταξύ άλλων το κάψιμο καλαμιάς, τις υπαίθριες εργασίες με μηχανήματα που προκαλούν σπινθήρες και το κάπνισμα μελισσιών και τους συστήνει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας για οποιαδήποτε εξωτερική εργασία.

«Σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες ή και διοικητικές κυρώσεις, όπως μείωση ή και μηδενισμός των επιδοτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

13:42

Μήνυμα 112 για εκκένωση της Βαλομάνδρας

13:38

Νέος συναγερμός στην Αλεξανδρούπολη - Ανακοίνωση του δήμου

13:34

Τα ενεργά μέτωπα στον Εβρο - Ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

13:31

Νέο «112» στον Εβρο 

13:28

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία οδό Κομοτηνής -Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα

Σε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής Ροδόπης έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Αλεξανδρούπολης, προχώρησε η τροχαία και στα δύο ρεύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Η διακοπή οφείλεται στις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή.

 

 

 

13:24

Φωτιά στον Πολύγυρο Χαλκιδικής

Φωτιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) σε αγροτοδασική έκταση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Στο σημείο έσπευσαν 10 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 30 πυροσβέστες, ενώ επιχειρούν και ελικόπτερα. 

Σύμφωνα με την πυρσβεστική, δεν επηρεάζεται κάποια κατοικημένη περιοχή. 

13:23

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Τετάρτη 23/08

13:22

Σε ύφεση η φωτιά στα Καλύβια

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στα Καλύβια Αττικής.

13:16

Εβρος: Συστάσεις ΕΟΔΥ προς τους πολίτες σε περιοχές από όπου πέρασε η φωτιά

Μέτρα αυτοπροστασίας -χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και αποφυγή συγκεκριμένων ενεργειών- θα πρέπει να λάβουν οι πολίτες στον Εβρο κατά τη διάρκεια καθαρισμών στις πληγείσες από τις φωτιά περιοχές.

Οι πυρκαγιές, ιδιαίτερα όσες επηρεάζουν οικιστικές περιοχές, εναποθέτουν μεγάλες ποσότητες στάχτης τόσο σε εξωτερικές όσο και σε εσωτερικές επιφάνειες κτιρίων. Η στάχτη αυτή είναι δυνατόν να περιέχει πληθώρα τοξικών ουσιών, ιδιαίτερα επιβαρυντικών για την υγεία λόγω της φύσης της καύσιμης ύλης η οποία περιλαμβάνει πληθώρα χημικών προερχόμενων κυρίως από την καύση οικιακών συσκευών, οικοδομικών υλικών και πληθώρας άλλων υλικών.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου- Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής για τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λάβουν. Όπως επισημαίνεται «είναι ιδιαίτερα σημαντική η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμού επιφανειών για τη προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία».

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες:

-Τα παιδιά, σε καμία περίπτωση, να μην έρθουν σε επαφή με τη στάχτη ή να παίζουν σε καμένο έδαφος.

-Να απομακρυνθούν από τη στάχτη και το καμένο έδαφος κατοικίδια.

-Κατά τη διάρκεια των καθαρισμών, συστήνεται η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει: Μάσκα προσώπου με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και στο στόμα (ιδανικά συστήνεται μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με φίλτρο κατακράτησης σωματιδιών άνω του 95%. Άτομα με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους πριν από τη χρήση μάσκας). Προστατευτικά γυαλιά για οφθαλμική προστασία με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και το πρόσωπο. Γάντια. Μακριά ρούχα και κλειστά παπούτσια.

-Συστήνεται πολύ καλός καθαρισμός του σώματος και των ρούχων, με άφθονο σαπούνι αμέσως μετά τη χρήση τους.

-Αποφυγή, όσο το δυνατόν περισσότερο, της διασποράς στάχτης στον αέρα από τη χρήση κοινών σκουπών με κοντάρι.

-Απαλό σκούπισμα στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες από τη σκόνη και περαιτέρω καθαρισμός με υγρά πανιά

-Για τις εσωτερικές επιφάνειες συστήνεται επίσης η χρήση ηλεκτρικών σκουπών που περιέχουν φίλτρα HEPA.

-Αλλαγή ή /και καθαρισμό σε όλα τα φίλτρα των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

-Χρήση όσο το δυνατόν λιγότερης ποσότητας νερού για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της στάχτης στο έδαφος

-Συστήνεται η συλλογή της στάχτης σε πλαστικές σακούλες ή σε κατάλληλους περιέκτες για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της.

-Σε περίπτωση αδιαθεσίας οι πολίτες θα πρέπει να ζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.

13:07

Πυκνός καπνός σκεπάζει τον ουρανό της Αττικής

 

13:05

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο στην Αττική

13:00
13:00

Πληροφορίες για φωτιά στη Μυτιλήνη, στην περιοχή Αχλαδερή

12:59

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από την Αλεξανδρούπολη

Φωτ. INTIME/ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

12:53

Πυρκαγιά στα Καλύβια

Πυρκαγια ξέσπασε, λίγο μετά τις 12:00, στην περιοχή Προφαρτα, στα Καλύβια Αττικής. 

12:49

Ηπειρος: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και εθνικούς δρυμούς

Με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαγορεύεται προληπτικά η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δρυμών και των περιοχών ειδικής προστασίας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η απόφαση ελήφθη έπειτα από έγγραφο που εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορία 4 και ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού, κατηγορία 5.

Η απόφαση ισχύει από σήμερα 22η Αυγούστου 2023 και ώρα 10:00 π.μ. έως την 24η Αυγούστου και ώρα 06:00 π.μ.

Επιτρέπεται περιορισμένη διέλευση σε πρόσωπα τα οποία κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές αποκλειστικά για την μετακίνησή τους από και προς την κατοικία τους καθώς και τον χώρο εργασίας τους.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων καθώς και τα οχήματα παροχής βοήθειας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία και των εθελοντικών ομάδων, οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, μετά από εντολή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών όταν και όπου χρειαστούν.

Επίσης, καλούνται οι δήμαρχοι να αναρτήσουν την απόφαση στους πίνακες ανακοινώσεων των Δήμων, Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων και να λάβουν γνώση όλοι οι κάτοικοι.

12:42

Βαρτζόπουλος: «Με απόλυτη τάξη και επιτυχία εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης»

«Με απόλυτη τάξη και με απόλυτη επιτυχία εκκενώθηκε ένα μεγάλο νοσοκομείο, υπό δύσκολες συνθήκες», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σχολιάζοντας τον συντονισμό της επιχείρησης ασφαλούς μεταφοράς των ασθενών μετά την απόφαση εκκένωσης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και την κατάσταση των ασθενών.

Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επεσήμανε πως ο ίδιος μαζί με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη και σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συντόνισαν την ασφαλή μεταφορά όλων των ασθενών. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, τόνισε ότι αυτό που έγινε από χθες το βράδυ «ήταν ένα ουσιαστικό επίτευγμα».

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως «η κατάσταση όλων των νοσηλευομένων είναι καλή, αντίστοιχη με την κατάστασή τους στο Νοσοκομείο και υπό αυτή την έννοια δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο πέραν από αυτόν της αρχικής τους νόσου».

Οταν ξεκίνησε η φωτιά αυτό που δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα στον νοσοκομείο ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση. Δηλαδή, ο καπνός και η στάχτη. «Και γι' αυτό κρίναμε σκόπιμο να γίνει άμεση εκκένωση. Εκκενώσαμε μέσα σε 4 ώρες. Τις τελευταίες δύο ώρες επειδή επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο η κατάσταση έπρεπε να επισπεύσουμε ακόμα περισσότερο γι' αυτό χρησιμοποιήσαμε κι ένα πλοίο, όπου μεταφέραμε 70 ασθενείς. Αυτούς τους ασθενείς τώρα, τους 20 που είναι επιβαρυμένοι, τους μεταφέρουμε με ασθενοφόρα, έτσι ώστε να έχουν συνεχή ιατρική παρουσία δίπλα τους και με επαρκές οξυγόνο και τους υπόλοιπους με το πλοίο θα τους μεταφέρουμε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου θα συνεχίσουν τη νοσηλεία τους».

Από εδώ και πέρα, πρόσθεσε, θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. «Αν η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία μας ενημερώσουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος και πως μπορεί να επανεκκινήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου, τότε θα μεταφέρουμε τους ασθενείς πίσω όπως πρέπει και θα το κάνουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όπως κάναμε και την εκκένωση».

Ο κ. Βαρτζόπουλος διευκρίνισε δε, πως δεν θα παραμείνει κανένας ασθενής στο «πλωτό» νοσοκομείο λέγοντας: «Δεν θα μείνει κανείς εκεί. Μπήκαμε χθες αργά το βράδυ, τα ξημερώματα, και τώρα το πλοίο έφυγε για Καβάλα και θα μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Δεν στήνουμε πλωτό νοσοκομείο. Τους μεταφέρουμε με ασφάλεια, με συνεχή ιατρική παρουσία και συνεχή νοσηλευτική φροντίδα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας».

12:30

Νέο «112» στη Φυλή - «Εαν είστε στη Φυλή, απομακρυνθείτε προς Ανω Λιόσια»

12:28

Δήμαρχος Ασπροπύργου: Η φωτιά ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές

Ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου σημείωσε -μεταξύ άλλων-  μιλώντας στην ΕΡΤ πως η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή του Ασπροπύργου ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές.

«Είναι μια περιοχή η οποία είναι περιοχή χονδρεμπορίου. Υπάρχουν τεράστιες αποθήκες με υλικά logistics και δυστυχώς η φωτιά ξεκίνησε από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών και μπαζών που σε καθημερινή βάση βιώνουμε στον Ασπρόπυργο. Είναι το τεράστιο θέμα το οποίο το γνωρίζουν όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. 

Ο Ασπρόπυργος το αντιμετωπίζει λόγω της γειτνίασης με την χωματερή των Άνω Λιοσίων. Με τον ΧΥΤΑ, έχει εύκολη πρόσβαση σε ομάδες Ρομά, τα σκουπίδια που καθαρίζουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας να τα φέρνουν και να τα απορρίπτουν εκεί», συμπλήρωσε.

 

12:14

Νέα πυρκαγιά στη Φυλή κοντά στη Μονη Κλειστών

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη Φυλή κοντά στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών. Στο σημείο έχουν ήδη σπεύσει 13 οχήματα και 26 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης της Ιεράς Μονής.

12:10

Πληροφορίες για νέο μέτωπο μεταξύ Μαγούλας και Ελευσίνας

Πληροφορίες για νέο μέτωπο μεταξύ Μαγούλας και αεροδρομίου Ελευσίνας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πρόκειται για μια ξεχωριστή εστία που καίει κοντά σε αυτήν του Ασπρόπυργου.

11:49

Συναγερμός στην 112 Πτέρυγα Μάχης

Συναγερμός σήμανε στην 112 Πτέρυγας Μάχης όταν λόγω του ανέμου, το μέτωπο της φωτιάς του Ασπροπύργου κατευθύνθηκε προς τη βάση των αεροσκαφών Canadair. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες πέρασαν την περίφραξη του αεροδρομίου από την πλευρά της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ). Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της ασφάλειας του στρατοπέδου, δόθηκε εντολή και για άμεση απογείωση ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ και ένα ελικόπτερο τύπου Erickson πραγματοποιούσε ρίψεις στην περίμετρο του αεροδρομίου. 

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η φωτιά αντιμετωπίστηκε, ωστόσο, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στο σημείο για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης ή μεταφοράς νέου μετώπου λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου. 

11:47

Ασπρόπυργος: Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη βιομηχανική ζώνη - Φόβοι για το αεροδρόμιο της Ελευσίνας

 
11:42

Προσωρινή παύση λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων στον Έβρο

Την προσωρινή παύση λειτουργίας χώρων αρμοδιότητάς της ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου. 

Ειδικότερα, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, παύει η λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου Αλεξανδρούπολης, του αρχαιολογικού χώρου Ζώνης και του Ιερού των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης.

11:37

«Πρόβλημα ο αέρας και τα σκουπίδια» στον Ασπρόπυργο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, κ. Βασίλης Κόκκαλης, μίλησε στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε στον Ασπρόπυργο.

Πρόβλημα αποτελεί ο αέρας και τα σκουπίδια που είναι διάσπαρτα στον Ασπρόπυργο, δήλωσε ο ίδιος.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο είναι πολλές, ενώ υπάρχει και μεγάλη συνδρομή από τον δήμο και την περιφέρεια.

 
11:26

Ανοιξε η έξοδος 4 της Αττικής Οδού 

Με νεότερη ενημέρωση, γνωστοποιείται ότι άνοιξε η έξοδος 4 της Αττικής Οδού, που είχε κλείσει νωρίτερα. 

Παραμένει σε ισχύ η διακοπή της κυκλοφορίας, στη Λ. Νατο από κόμβο Θριάσιου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και Αγίας Σοφίας και Λ. Νατο προς το βουνο. 

11:24

Νέα ειδοποίηση «112» 

11:17

Aναχώρησε για την Καβάλα το «Αδαμάντιος Κοραής»

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για τέταρτη ημέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία πλησίασε τα ξημερώματα της Τρίτης τον περίβολο του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά.

Υπενθυμίζεται ότι 69 ασθενεις μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ το πλοίο αναχώρησε λίγο μετά τις 11:00 για την Καβάλα.

11:11

Έκρηξη σε σπίτι στην Αλεξανδρούπολη σε live μετάδοση - Συγκλονιστικό βίντεο 

 
11:05

Μήνυμα 112 για Οικισμό Ποντίων και Οικισμό Βέρας

10:57

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς στον Ασπρόπυργο

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή του Ασπρόπυργου έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

1) Στην έξοδο 4 της Αττικής Οδού

2) Στη Λ. Νατο από κόμβο Θριάσιου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και Αγίας Σοφίας και Λ. Νατο προς το βουνο. 

10:42

Δένδιας: Οι Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

«Η σκέψη μας αυτήν την ώρα βρίσκεται στους κατοίκους που δοκιμάζονται στις περιοχές οι οποίες πλήττονται από τις πυρκαγιές, όπως και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που τους συντρέχει με κάθε διαθέσιμο μέσο (πυροσβεστικά εναέρια μέσα, στρατιωτικά ασθενοφόρα για τη διακομιδή ασθενών, βυτιοφόρα, μηχανήματα διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών κ.ά.)», αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος @ChiefHNDGS, ενώ στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και στις περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, έχει αυξηθεί η παρουσία περιπόλων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της έκτακτης αυτής κατάστασης και στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», προσθέτει.

10:40

Νέα αναζωπύρωση στον Πρόδρομο Βοιωτίας

Αντιμέτωποι με μια νέα αναζωπύρωση της φωτιάς, λόγω των ισχυρών ανέμων, βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στον Πρόδρομο Βοιωτίας.

Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Τρίτης υπήρξε νέα αναζωπύρωση με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχαιρένουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Στο σημείο επιχειρεί και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

10:35

Με λεωφορεία τα δρομολόγια του προαστιακού στο τμήμα Άνω Λιόσια- Νέα Πέραμος 

Τα δρομολόγια του Προαστιακού Κιάτο-Πειραιάς θα υποκατασταθούν από λεωφορεία στο τμήμα Ανω Λιόσια- Νέα Πέραμος, εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

10:33

Meteo: 110.000 τετ. χιλιόμετρα καλύπτει ο καπνός από τις πυρκαγιές

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές στη χώρα μας έως και αυτή την ώρα, με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας. 

Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και από την πυρκαγιά πάνω από τη Βοιωτία. Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τετ. χλμ.

Πηγη: Meteo.gr

10:28

Κάτοικος Ροδόπης: «Καταστράφηκαν όλα, δεν βοήθησε κανείς»

Στο χωριό Σώστης της Ροδόπης, κάηκαν δύο οικίες, στο ένα εκ των οποίων διέμενε μια πολύτεκνη οικογένεια. 

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ βρέθηκε στο σημείο και μίλησε με κάτοικο του χωριού, η οποία είδε την περιουσία της να καταστρέφεται ολοσχερώς μέσα σε λίγα λεπτά.

«Καταστράφηκαν όλα. Δεν έμεινε τίποτα, Τίποτα. Εχω τον άντρα μου άρρωστο, το γιο μου ανάπηρο, ο μικρός μου γιος είναι άνεργος. Δεν ξέρω τι θα γίνουμε, πού θα πάμε, που θα μείνουμε» δήλωσε.

«Δεν έχουμε τίποτα. Τα ρούχα που φοράμε μόνο πήραμε. Δεν προλάβαμε να πάρουμε τίποτα», πρόσθεσε η γυναίκα.

«Δεν βοήθησε κανένας. Τα αεροπλάνα ήρθαν αφότου κάηκαν τα σπίτια», τόνισε η ηλικιωμένη γυναίκα η οποία πλέον φιλοξενείται από την κόρη της.

 
10:25

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Καίει σε ξερά χόρτα κοντά σε βιομηχανιες

Στην περιοχή καίγονται ξερά χόρτα ενώ έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς κοντά υπάρχουν βιομηχανίες. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, μία από τις εστίες της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο, ξεκίνησε στο σημείο που χθες είχε ξανά εκδηλωθεί φωτιά. «Πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο καθώς ομάδες ανθρώπων είτε καίνε λάστιχα και υλικά για να βγάλουν χαλκό, είτε καίνε ξερά χόρτα σε οικόπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός.

Οι καπνοί της φωτιάς από τον Περισσό:

Φώτο: Τάσος Αδρασκέλας

10:16

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη - Πέρασε στο δάσος της Δαδιάς

 
09:59

Προαστιακός: Διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Κινέτα-Άνω Λιόσια

Διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Κινέτα-Άνω Λιόσια, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, εξαιτίας πυρκαγιάς στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η αμαξοστοιχία 1309 έχει ακινητοποιηθεί στο Σ.Σ Κινέτας. Αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις.

09:55

Μήνυμα του 112 για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο 

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λάκκα Κατσαρή, απομακρυνθείτε προς Ασπρόπυργο», αναφέρει το μήνυμα. 

09:51

Στάχτη και αποκαΐδια στον Σώστη Κομοτηνής - Εικόνες από την επόμενη μέρα της μεγάλης φωτιάς

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

09:44

Κομοτηνή: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δημοτική Ενότητα Σώστη

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας,  η  Δημοτική Ενότητα Σώστου, του Δήμου Ιάσμου της ΠΕ Ροδόπης της Περιφέρειας ΑΜΘ, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου 2023.

09:40

Πύρινη «κόλαση» στην Αλεξανδρούπολη - Εικόνες καταστροφής το βράδυ της Δευτέρας:

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

09:28

Φωτιά στον Ασπρόπυργο 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπάρχουν τρία νέα πύρινα μέτωπα στον Ασπρόπυργο. Το πρώτο μέτωπο αφορά την περιοχή Λάκκα Κάτσαρη, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άλλα δύο βρίσκονται στις περιοχές Νέα Ζωή και Αμμουδιές. Ήδη, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχειρούν 72 πυροσβέστες, 27 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

09:25

Μεταφέρθηκαν στην Καβάλα τα νεογνά από το ΠΝ Αλεξανδρούπολης

Με ασφάλεια μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας τα έντεκα νεογνά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΝΑ), μετά την απόφαση που ελήφθη για προληπτική εκκένωση του νοσηλευτικού ιδρύματος του Εβρου.

09:22

Τσάπαλος: «Θα υπάρξει δέσμη μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους»

Για την οικονομική βοήθεια των πυρόπληκτων μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Όμηρος Τσάπαλος.

 
09:19

Αισιοδοξία για την Εύβοια - «Η φωτιά υπό έλεγχο και σε φάση κατάσβεσης»

Μάχη δίνουν από τις πρώτες πρωινές ώρες τα εναέρια μέσα για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες στην περιοχή προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας. 

Όπως είπε στο evima.gr ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης: «Το πρώτο φως της ημέρας βρίσκει το μέτωπο ενεργό αλλά σε κατάσταση που μπορεί να χτυπηθεί από τα εναέρια μέσα που ήδη επιχειρούν.

Οι ισχυροί άνεμοι που αναμένουμε σε λίγη ώρα, δεν μας επιτρέπουν καμία απολύτως πρόβλεψη», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση: «Με κάθε επιφύλαξη φαίνεται να έχουμε μια καλή ημέρα μια ημέρα με την πυρκαγιά να σβήνει με τα εναέρια και τα επίγεια μέσα να την έχουν υπό έλεγχο και σε φάση κατάσβεσης», είπε ο σύμβουλος Παιδείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Γαλάνης.

09:06

Καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο της Ροδόπης

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου Ροδόπης, ακριβώς πάνω από το χωριό, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κάηκαν σπίτια στον Σώστη. Πλέον τα μέτωπα της φωτιάς έχουν κατευθυνθεί προς το βουνό χωρίς να κινδυνεύει κάποιος οικισμός.

09:02

Εικόνα του οικισμού Άβαντα από ψηλά 

08:54

Η κατάσταση στο μέτωπο μεταξύ Αβαντα - Αλεξανδρούπολης το πρωί της Τρίτης

08:46

Στον Εβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος

 
08:28

Κύθνος: Ιδιωτικά σκάφη απεγκλώβισαν λουόμενους

 
08:25

Στο πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής», ασθενείς από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης - Εικόνες:

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

08:14

Η στιγμή που οι φλόγες «κυκλώνουν» το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

08:08

Συγκλονιστικές φωτογραφίες του Associated Press από την πύρινη «κόλαση» στην Αλεξανδρούπολη

08:03

H εικόνα από την περιοχή Κίρκη, βόρεια της Αλεξανδρούπολης, το βράδυ της Δευτέρας

08:00

«Σηκώθηκαν» τα εναέρια μέσα στην Αλεξανδρούπολη

07:54

Πυρκαγιά στη Ροδόπη: Εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών - Κάηκαν σπίτια

 
07:45

Μαίνεται η φωτιά στην Κύθνο

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση το βράδυ της Δευτέρας στο νησί της Κύθνου. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 3 οχήματα με 8 πυροσβέστες, ενώ αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης. 

07:38

Δορυφορική εικόνα: Καλύφθηκε με καπνό ο ουρανός της Ελλάδας

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα, με τον καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας μας. 

Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, πάνω από τη Βοιωτία από τη δασική πυρκαγιά στα Ψαχνά (Εύβοια), πάνω από την Πελοπόννησο από τη δασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο (Βοιωτία) και, τέλος, πάνω από το Νότιο Αιγαίο από την πυρκαγιά στη Κύθνο.

Πηγή: Meteo.gr

07:31

Κατηγορίας 4 ο δείκτης επικινδυνότητας σήμερα στον Εβρο

Την προσοχή των πολιτών για την αποφυγή ενεργειών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, εφιστά η αντιπεριφέρεια Εβρου καθώς για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 στον φλεγόμενο για τέταρτη ημέρα Νομό.

Ειδικότερα, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων είναι κάποιες εκ των εργασιών οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν.

Επίσης, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου από τις 7.30 το πρωί σήμερα έως και τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης στις περιοχές: Αναδασώσεις Κίρκης-Συκορράχης, χώρος αναψυχής Συκορράχης, στις αναδασώσεις και το χώρο αναψυχής Λουτρού, στα περιαστικά δάση Νίψας και 'Αβαντα, στο χώρο αναψυχής 'Αβαντα-Αισύμης, στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής Μεσημβρίας. Στις αναδασώσεις Κομάρου-Ατάρνης, στη δασική περιοχή Δερβένι-Σλίβα (παλιά Νίψα), στους χώρους αναψυχής Λεπτοκαρυάς, στον χώρο αναψυχής Καλλιθέας, στο δάσος και χώρο αναψυχής Ιάνα, στο περιαστικό δάσος Παλαγίας, στη δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού. Στην κατασκήνωση και τις αναδασώσεις Μάκρης, στον πλατανότοπο Μαϊστρου, στα περιαστικά δάση Πυλαίας, Μελίας και Φερών, στο Αλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., στο καταφύγιο Αγριας Ζωής Καβησού. Επίσης η απαγόρευση ισχύει για το περιαστικό δάσος Χώρας Σαμοθράκης, τη δασική στάση Αλεβάντζας, στην περιοχή συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας-Λευκίμη-Δαδιά-Γιαννούλη-Κοτρωνιά), στη δασική περιοχή Λευκίμης-Βυρίνης-Κιτρινόπετρας, στους χώρους αναψυχής «Κατρατζήδες» και «Τρεις Βρύσες», στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής «Τσίγγλα» και τον χώρο αναψυχής «Χίλια».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129 καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων ευρώ.

07:28

Δύσκολη η νύχτα στη Βοιωτία - Στις φλόγες το παραλιακό μέτωπο

Δύσκολη ήταν η νύχτα για του κατοίκους στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Βοιωτίας στον Κορινθιακό.

Η παραλιακή ζώνη έχει καλυφθεί πλέον από τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και πυκνούς καπνούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα χωριά τους. Όλη τη νύχτα σημειώνονταν αναζωπυρώσεις, ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, καθώς τα μποφόρ ούτε μία στιγμή δεν σταμάτησαν να τροφοδοτούν τη φωτιά.

 Από πολύ νωρίς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για τη Χώστια και το Σαράντη, ωστόσο το μέτωπό της φωτιάς άρχισε να κινείται με κατεύθυνση προς την Ζάλτσα. Λίγες ώρες πριν από τις 7 το απόγευμα άλλη φωτιά στον Ταρσό της Βοιωτίας κοντά στα Ασπρα Σπίτια ξεκίνησε να κινείται και αυτή προς την Ζάλτσα και μέχρι τα μεσάνυχτα υπήρξαν 4 εκκενώσεις οικισμών.

Οι φόβοι των Αρχών είναι να μην οδηγηθούν οι φλόγες προς το δάσος της Αρβανίτσας, καθώς οι ζημιές θα ήταν τεράστιες.

07:28

Μεταφορά ηλικιωμένων φιλοξενούμενων σε δομές της Μητρόπολης 

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Με συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

07:22

Πυρκαγιές: Σε «κόκκινο» συναγερμό και σήμερα Αττική, Βοιωτία και Εύβοια

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

07:17

Στο λιμάνι οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

 
07:10

Δύσκολη η νύχτα και στην Εύβοια

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας. Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν δεν επέτρεψαν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, με αποτέλεσμα όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας, προσπάθησαν να συγκρατήσουν περιφερειακά κάποια μέτωπα φωτιάς, ώστε να προφυλάξουν κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα είχε διαταχθεί η εκκένωση και της βιομηχανικής περιοχής στη Νέα Αρτάκη.

Έως τώρα, η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος και έχει επεκταθεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει μία αποτίμηση των ζημιών.

Πολλές περιοχές, που ήταν κυκλωμένες από τα μέτωπα της φωτιάς, βρέθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν και γεννήτριες, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Οι άνεμοι αυτή την ώρα είναι ιδιαίτερα ισχυροί και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 7 ή 8 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας και σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μαζί με την Βοιωτία και τμήμα της Φθιώτιδας.

Δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής αλλά και περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ μαζί τους βρίσκονται και Γάλλοι πυροσβέστες. Συγχρόνως από χθες το μεσημέρι βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας μαζί με υδροφόρα οχήματα βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν στον περιορισμό των πύρινων μετώπων.

07:08

Εικόνες από το «Αδαμάντιος Κοραής» που φιλοξενεί ασθενείς

07:03

Ασθενείς μεταφέρθηκαν στο πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής»

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα 65 ασθενείς έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια εντός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η μεταφορά 14 ατόμων με πλωτό από τη θαλάσσια περιοχή Μάκρη προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους.

06:51

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5)

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Μυτιλήνης)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

06:50

Σηκώθηκαν τα εναέρια

Mε το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκ νέου ρίψεις τα εναέρια μέσα.

06:49

Μπαράζ εκκενώσεων τη νύχτα

Η καταστροφική πορεία της φωτιάς –παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στο Δήμο Αλεξανδρούπολης– συνεχίζεται, με αποτέλεσμα την εκκένωση μετά τις 02.00 παραθαλάσσιων οικισμών δυτικά της πόλης: πρόκειται για τις κοινότητες Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.

06:48

Βίντεο από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

06:48

Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η εκκένωση του νοσοκομείου

Λίγο πριν από τις πέντε το πρωί οι φλόγες έφτασαν στον περίβολο του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, η εκκένωση του οποίου συνεχίστηκε καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η εκκένωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:00, καθώς η φωτιά είναι κοντά στην πόλη, αλλά κυρίως υπάρχουν πυκνοί καπνοί που δημιουργούν έντονα προβλήματα, για αυτό άλλωστε εκδόθηκαν δυο μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά πόρτες και παράθυρα.