«Μία από τις πλέον καταστροφικές χρονιές των τελευταίων 15 ετών»
μία-από-τις-πλέον-καταστροφικές-χρον-562577449

«Μία από τις πλέον καταστροφικές χρονιές των τελευταίων 15 ετών»

300 εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν στη χώρα μας από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι και την Τρίτη νωρίς το απόγευμα καίγοντας περισσότερα από 400.000 στρέμματα γης

Δήμητρα Τριανταφύλλου
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 400.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε τρεις ημέρες στη χώρα μας σύμφωνα με την μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο, 30.000 στρέμματα στη Ροδόπη, 12.000 στρέμματα στη Βοιωτία, 8.000 στην Κύθνο, 5.000 στρέμματα στα Ψαχνά Ευβοίας. Ta δεδομένα θα οριστικοποιηθούν με την οριοθέτηση των πυρκαγιών.

Μάλιστα, σε όλες τις περιοχές, καταγράφεται σταδιακά και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (01.05.2023) η επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση της Κύθνου, όπου λόγω των ενισχυμένων βόρειων ανέμων, δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες παρατηρούνται και σε προηγούμενες ημέρες.

«Μία από τις πλέον καταστροφικές χρονιές των τελευταίων 15 ετών»-1

Μιλώντας στην «K», ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Μ. Γιάνναρος, μέλος της ομάδας FLAME του Αστεροσκοπείου, σημειώνει πως από το περασμένο Σάββατο η χώρα μας έχει εισέλθει σε περίοδο πολύ υψηλής επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών, εξαιτίας του θερμού και ξηρού καιρού σε συνδυασμό με τους κατά τόπους ενισχυμένους ανέμους. «Απόρροια των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 3 ημέρες στη χώρα μας να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχό τους, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν διαστάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, με πιο χαρακτηριστική του Έβρου, να καθίστανται ανεξέλεγκτες και καταστροφικές». 

Ο ίδιος τονίζει μάλιστα πως με βάση δεδομένα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών οι καμένες εκτάσεις στη χώρα μας έφταναν αθροιστικά τα 632.220 στρέμματα στις 19/08/2023. Όμως με τα 400.000 στρέμματα που εκτιμά το Αστεροσκοπείο ότι προστέθηκαν στα παραπάνω μέσα σε τρεις ημέρες, οι καμένες εκτάσεις ξεπερνούν τα 1.000.000 στρέμματα. «Είναι βέβαιο ότι μόλις ενσωματωθούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές που είναι ακόμα ενεργές, ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, με το 2023 να θέτει υποψηφιότητα ως μία από τις πλέον καταστροφικές χρονιές των τελευταίων 15 ετών, από άποψη καμένων εκτάσεων» υπογραμμίζει ο κ. Γιάνναρος.

«Πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα»

Ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δεν είναι ούτε ο ίδιος φειδωλός στον χαρακτηρισμό που δίνει για τα πύρινα μέτωπα που εξαπλώνονται κάθε μέρα στη χώρα, μετά από μια σχετική περίοδο «νηνεμίας» τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου. 

Ο ίδιος θεωρεί πως όσα συμβαίνουν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες είναι πιο κρίσιμα και καταστροφικά από το μπαράζ πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου -φωτιές σε Ρόδο, Νέα Αγχίαλο, Λαμία, Μάνδρα, Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Δήμο Σαρωνικού κ.a.

«Είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη φορά» λέει, υπογραμμίζοντας πως από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα 300 νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Δευτέρα -ένας κτηνοτρόφος στη Βοιώτια κι ένας μετανάστης στη Λευκίμμη Έβρου – κι άλλοι 18 μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς την Τρίτη. 

«Μία από τις πλέον καταστροφικές χρονιές των τελευταίων 15 ετών»-2
ΙΝΤΙΜΕ

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ακόμα ως ακραίες τις μεγάλες πυρκαγιές που απασχολούν την Πυροσβεστική σε αυτή τη φάση, λέγοντας ότι ένα στοιχείο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά οι πυροσβέστες είναι οι πολυήμερες σφοδρές ριπές των ανέμων

Το απόγευμα της Τρίτης, τα βασικά μέτωπα που προβλημάτιζαν έντονα την Πυροσβεστική ήταν τα δύο μεγάλα κι άκρως δυναμικά στην Αττική –Φυλή και Ασπρόπυργος– εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Την ίδια βαρύτητα έχει και το πολύημερο πια μέτωπο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θεωρείται πια ενιαίο μέτωπο – «σε νοητή ευθεία» όπως το χαρακτήριζει ο κ. Αρτοποιός- με αυτό της Ροδόπης και της Δαδιάς.

Ακολουθούν σε βαθμό σφοδρότητας η φωτιά στο Διαλεκτό Καβάλας, αυτές στη Βοιωτία- σε Πρόδρομο, Ταρσό και Υλίκη-, οι πολλές διαπάρτες εστίες στην Εύβοια, με πιο ανησυχητική αυτή στην ορεινή περιοχή μεταξύ Αρτάκης και Πισώνας, η πυρκαγιά στην Αγία Σοφία της Κυνουρίας αλλά και αυτή στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Σημειώνεται πως οι φωτιές σε Καβάλα, Εύβοια και Βοιωτία βρίκσονται στη δεύτερη ημέρα εξέλιξης τους.

Ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε πάντως πως πιο προβληματική περιοχή από όλες είναι ο Ασπρόπυργος, εκεί όπου από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα, έχουν ξεσπάσει 472 διαφορετικές φωτιές, είτε μικρότερης σημασίας, είτε πολύ μεγάλες όπως η σημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT