Γουδί: «Κατάληψη» στην πλατεία Αγίου Θωμά

Γουδί: «Κατάληψη» στην πλατεία Αγίου Θωμά

Από μηχανάκια που «κόβουν δρόμο» και Ρομά που αναζητούν κατάλυμα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bράδυ κατακαλόκαιρου και η πλατεία Αγίου Θωμά στο Γουδί ήταν γεμάτη μικρά παιδιά που έτρεχαν, έπαιζαν μπάλα, έκαναν ποδήλατο ή πατίνι.

Την ίδια στιγμή, πολλά μηχανάκια χρησιμοποιούν την πλατεία για να «κόψουν δρόμο» και να μη χρειαστεί να κάνουν τον γύρο για να περάσουν στον απέναντι δρόμο. Συνοδοί των παιδιών που προσπάθησαν να τους σταματήσουν αντιμετώπισαν εχθρική συμπεριφορά και απειλές. Οσο για το ποιος φέρει την ευθύνη της ασφάλειας στην πλατεία, η αστυνομία παραπέμπει στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος ωστόσο τονίζει ότι δεν έχει ευθύνη.

«Και δεν θα μπορούσε να έχει γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε. Η δύναμη της δημοτικής αστυνομίας είναι 400 άτομα και μόνο στο 6ο διαμέρισμα υπάρχουν έξι πλατείες. Να κάνουμε φύλαξη στην πλατεία Βικτωρίας; Στην πλατεία Κυψέλης; Στον Αγιο Παντελεήμονα; Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου; Στην πλατεία Αττικής;», λέει ο κ. Βασίλης Κορομάντζος, αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας στον Δήμο Αθηναίων.

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη πλατεία έχουν παρατηρηθεί προβλήματα. Σταθερή φύλαξη από δημοτικούς αστυνομικούς υπάρχει μόνο στις κεντρικές πλατείες της πόλης, όπως η Ομόνοια και το Σύνταγμα.

«Από τις 6 έως τις 10 το βράδυ που ήμασταν στην πλατεία περνούσαν διαρκώς μηχανάκια μέσα από την πλατεία Αγίου Θωμά. Κόβουν δρόμο για να περάσουν απέναντι. Κάποια έκοβαν ταχύτητα, κάποια όμως έτρεχαν σαν να βρίσκονταν σε δρόμο. Περνούσαν κανονικά ανενόχλητοι ανάμεσα στα παιδιά. Κάναμε παρατηρήσεις στους οδηγούς, αλλά δεν μας έδιναν σημασία», διηγείται η Ε.Α. Επειδή μάλιστα με κάποιους μοτοσικλετιστές υπήρξε έντονος διαπληκτισμός, η ίδια φοβάται πλέον και να περάσει από την πλατεία.

Η κατάσταση στη συγκεκριμένη πλατεία είναι πραγματικά δύσκολη και πολλές φορές επικίνδυνη, αναφέρουν οι κάτοικοι.

Κάτοικοι της περιοχής, πάντως, αναφέρουν ότι η κατάσταση στη συγκεκριμένη πλατεία είναι πραγματικά δύσκολη και πολλές φορές επικίνδυνη, δεδομένου ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νοσοκομεία.

«Στην πλατεία βρίσκουν κατάλυμα πολλοί Ρομά που φέρνουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο ή νοσηλεύονται οι συγγενείς τους στο Λαϊκό. Οπως είναι γνωστό, όταν ένας είναι άρρωστος στους Ρομά συνηθίζουν να έρχονται όλοι οι συγγενείς για να συμπαρασταθούν. Συχνά δημιουργούνται μικροεπεισόδια», αναφέρει ο Κ.Ντ. Από την άλλη, πηγές της αστυνομίας τονίζουν ότι κάνουν περιπολίες πολλές φορές στην περιοχή ακριβώς λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας, αλλά δεν μπορούν να εγκαταστήσουν αστυνομικό κλιμάκιο. Παράλληλα, η αστυνομία μπορεί να παρέμβει μόνο εφόσον βρεθεί επιτόπου την ώρα της παράβασης, επισημαίνουν.

Πηγές του Δήμου Αθηναίων αναφέρουν ότι σε πολλά σημεία της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνονται Ρομά, καθώς στους καταυλισμούς οι συνθήκες με τη ζέστη γίνονται αφόρητες.

«Πηγαίνουν σε πάρκα, σε πλατείες όπου υπάρχει κάποια δροσιά. Η συμπεριφορά τους πολλές φορές είναι στα όρια της νομιμότητας. Πλένουν ρούχα, απλώνουν, τρώνε και περνούν την ώρα τους. Από την άλλη δεν υπάρχει νομοθεσία για να απομακρύνεις από τον πάρκο ανθρώπους που τυπικά απλώς κάθονται. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, κάνουμε παρατηρήσεις, αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε δραστικά», περιγράφουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT