«Ο,τι καταφέραμε να σώσουμε πέρυσι στη Δαδιά θα καεί φέτος»

«Ο,τι καταφέραμε να σώσουμε πέρυσι στη Δαδιά θα καεί φέτος»

Για πέμπτη ημέρα χθες έκαιγε με αμείωτη ένταση η φωτιά στον Εβρο. Το πύρινο μέτωπο κινείται σε ένα νοητό τρίγωνο, όπως περιγράφει ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πέμπτη ημέρα χθες έκαιγε με αμείωτη ένταση η φωτιά στον Εβρο. Το πύρινο μέτωπο κινείται σε ένα νοητό τρίγωνο, όπως περιγράφει ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. Στη μια πλευρά του τριγώνου δεξιά βρίσκονται τα χωριά Κοίλα και Μελίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αριστερά τα χωριά Αύρα και Συκορράχη, ενώ στην κορυφή του τριγώνου βρίσκεται η Δαδιά. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων χθες το απόγευμα ήταν να περιορίσουν το μέτωπο προς τη Ροδόπη. Το δασικό σύμπλεγμα των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου είναι 1.600.000 στρέμματα συνολικά και η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε έκταση 500.000 στρεμμάτων, ωστόσο κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει καεί δεδομένου ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο μεταξύ, έχουν εκκενωθεί 16 οικισμοί ενώ αρκετά σπίτια έχουν καεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καταγραφή όσο η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν καεί περισσότερα από 20 σπίτια στην Κίρκη, 10 μεταξύ Δικέλλων – Μεσημβρίας, περισσότερα από έξι στην Παλαγία και μέχρι στιγμής πέντε στον Αβαντα.

Ωστόσο γίνεται προσπάθεια οι φλόγες να μη φτάσουν στα χωριά. Οι καιρικές συνθήκες χθες στην περιοχή παρουσιάζονταν ελαφρώς βελτιωμένες σε σχέση κυρίως με τη δύναμη των ανέμων που έπεσαν ελαφρά στα 5 μποφόρ σε σχέση με τα 6-7 των προηγούμενων ημερών. Το μοναδικό δάσος της Δαδιάς όμως φαίνεται ότι έχει πληγεί ιδιαίτερα. «Ο,τι καταφέραμε να σώσουμε πέρυσι θα καεί φέτος», λέει με απαισιοδοξία ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος. Ο ίδιος, που βρίσκεται στο κέντρο των επιχειρήσεων στην περιοχή, εκτιμά ότι απαιτούνται περισσότερα μέσα προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, «καθώς είναι πολλά τα μέτωπα σε όλη τη χώρα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν διασπαστεί». Η καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς θα είναι μεγαλύτερη από την περυσινή όπου κάηκαν 45.000 στρέμματα, αναφέρει. Ο κ. Καλακίκος τονίζει ότι την τελευταία πενταετία σημειώνονται συχνά φωτιές κοντά στη Δαδιά, γεγονός το οποίο ζητάει να διερευνηθεί περισσότερο από τις Αρχές.

Συνεχίζεται η «μάχη» με τις φλόγες στον Εβρο, συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Βοιωτία, δεύτερο μέτωπο στην Εύβοια.

Την πολυδιάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές. «Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι ότι παράλληλα με τη μεγα-πυρκαγιά στον Εβρο χθες (σ.σ. Τρίτη) η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει εννέα μεγάλης επικινδυνότητας πυρκαγιές, μία στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια. Είναι προφανές ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων και εναέριων μέσων που διαθέτουμε», τόνισε.

Και η πυρκαγιά στη Βοιωτία συνεχιζόταν χθες με συνεχείς αναζωπυρώσεις σε πολλά σημεία. Πολλά σπίτια κάηκαν στην Αγία Παρασκευή Βοιωτίας ενώ οι φλόγες έφτασαν στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά.

Δεύτερη φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην Εύβοια και συγκεκριμένα στον Δοκό Χαλκίδας κοντά σε νεκροταφείο της περιοχής, ενώ νωρίτερα είχε σημειωθεί φωτιά σε δασική έκταση στο Κοντοδεσπότι. Εστάλη μήνυμα για εκκένωση από το 112, ωστόσο λίγο αργότερα η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 48ωρο στην Εύβοια φωτιά είχε σημειωθεί στα Ψαχνά και στη Νέα Αρτάκη, με τους κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους παρά το γεγονός ότι δεν απειλήθηκαν κατοικίες. Αν και δεν έχει πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή, ζημιές αναφέρονται στις υποδομές. Φωτιά και σε δασική έκταση στη Σκιόεσσα Αχαΐας ξέσπασε αργά χθες το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή