Το επίμονο μέτωπο της Βοιωτίας – «Αλίμονο μας αν φτάσει η φωτιά στα έλατα στον Ελικώνα»

Το επίμονο μέτωπο της Βοιωτίας – «Αλίμονο μας αν φτάσει η φωτιά στα έλατα στον Ελικώνα»

Ένα από τα τρία πιο καταστροφικά μέτωπα των πυρκαγιών στη χώρα, είναι αυτό στη Βοιωτία, όπου έχασε τη ζωή του ένας κτηνοτρόφος και οι φωτιές μαίνονται για τέταρτη ημέρα, δημιουργώντας μέτωπο μήκους σχεδόν 20 χιλιομέτρων

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασταμάτητη δημιουργία νέων εστιών παράλληλα με αναζωπυρώσεις αυτών που ήδη έκαιγαν, μανιασμένοι άνεμοι, μπαράζ μηνυμάτων 112 για εκκένωση, πολυήμερες φωτιές. Το πολύ μεγάλο μέτωπο της Βοιωτίας, εμφανίζει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα άλλα δύο εξίσου καταστροφικά σε Αλεξανδρούπολη-Ροδόπη και Πάρνηθα.

Τη Δευτέρα το πρωί (21/8/2023), η Βοιωτία έγινε ο δεύτερος σε χρονική σειρά τόπος που άρχισε να απασχολεί σοβαρά τις Πυροσβεστικές δυνάμεις, μετά την Αλεξανδρούπολη (οι φωτιές εκεί ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο 19/8).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι πολλές πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε μία ημέρα στον νομό Βοιωτίας – και οι οποίες έφτασαν να απλώνονται σε τρεις δήμους -Θήβας, Λεβαδέων και Διστόμου-, έκαψαν μέσα σε ένα 24ωρο 12.000 στρέμματα.

H πρώτη φωτιά ξέσπασε στις 21/8 στην ορεινή κοινότητα Χωστίων (πρώην Πρόδρομος) στη Θήβα και κατευθύνθηκε στις παραλίες Σαράντι και Ζάλτσα (ανοίγοντας διπλό μέτωπο). Ακολούθησε φωτιά την ίδια μέρα στην Υλίκη, αλλά και στο Δίστομο, πίσω από το εργοστάσιο της Αλουμίνας, στις περιοχές Καρυώτι και Ταρσός. Στις 22/8 προστέθηκε η φωτιά στο Μοσχοπόδι και στις 23/8 αυτή στο Στείρι Διστόμου.

Σήμερα, τέταρτη ημέρα πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή, τα βασικά μέτωπα που απασχολούν την Πυροσβεστική είναι αυτό στο Στείρι και αυτό κοντά στο πυκνό δάσος του Ελικώνα.

«Στη Βοιωτία δημιουργούνται διαρκώς νέες εστίες, οι φωτιές δεν προέρχονται από κηλιδώσεις όπως συνέβαινε στην Αλεξανδρούπολη», εξηγεί στην «Κ» ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πολλαπλά μέτωπα οδηγούν σε αναγκαστική διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Η κατάσβεση όμως, απαιτεί επαγρύπνηση και επιμονή, ειδικά στο τελικό στάδιο, όταν και η πυρκαγιά γίνεται έρπουσα. Τότε, θέλει αρκετή δουλειά για να σβήσει», προσθέτει.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την παρουσία των δυνάμεων»

Ο δήμαρχος Λεβαδέων, Γιάννης Ταγκαλέγκας, σημειώνει πως την δεύτερη ημέρα των πυρκαγιών, στις 22/8, ζητούσε να βοηθηθεί η περιοχή με εναέρια μέσα, κάτι που για αρκετές ώρες δεν κατέστη εφικτό, εξαιτίας, όπως λέει, των μετώπων σε Αλεξανδρούπολη και Πάρνηθα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τελικά όταν ήρθαν, βοήθησαν να σβήσουν οι φωτιές σε Ταρσό και Καρυώτι. Ο πρώτος παραθαλάσσιος οικισμός κάηκε ολοσχερώς. Δεν θα έλεγα πως είμαι ευχαριστημένος από την παρουσία των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στις δικές μας φωτιές. Εμείς όμως είμαστε “παράπλευρες απώλειες” σε όλο αυτό που συμβαίνει. Αν εξαιρέσουμε τον Ελικώνα που είναι γεμάτος έλατα, στην περιοχή μας καίγεται κατά βάση χαμηλή βλάστηση και “μικρές” περιουσίες- ένα χωραφάκι με ελιές, ένα ποιμνιοστάσιο. Για εμάς όμως, αυτός είναι ο κόπος του κοσμάκη. Πάντα όμως υπάρχει ο συσχετισμός μας με την Αττική».

Το επίμονο μέτωπο της Βοιωτίας – «Αλίμονο μας αν φτάσει η φωτιά στα έλατα στον Ελικώνα»-1
Επιχείρηση κατάσβεσης στο Σαράντι, ένα από τα πρώτα μέτωπα που ξέσπασαν στη Βοιωτία. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ίδιος συμπληρώνει επίσης πως πολλές από τις περιοχές που καίγονται είναι δύσβατες. Χρειάζεται πολίτες, εργαζόμενοι του Δήμου και εθελοντές δασοπυροσβέστες να ανοίγουν με μηχανήματα τους δρόμους για να περνούν οι πυροσβέστες.

«Η κούραση μας είναι τεράστια, αύριο μπαίνουμε στην πέμπτη μέρα πυρκαγιών», λέει ο κ. Ταγκαλέγκας, επισημαίνοντας πως η πιο κουραστική από όλες τις ημέρες ήταν η περασμένη Δευτέρα όταν και με ένα μπαράζ μηνυμάτων 112 εκκενώθηκε το παραθαλάσσιο μέτωπο από το Σαράντι και μετά (Παναγιά Καλαμιώτισσα, Ρεβυθέικα κ.τ.λ). «Τώρα ανησυχούμε πολύ για το ελατοδάσος του Ελικώνα. Αν περάσει εκεί θα αρχίσει να πηγαίνει προς Παρνασσό» τονίζει.

Οι φλόγες «έγλειψαν» το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Από τις πιο δύσκολες στιγμές, ήταν αναμφίβολα η χθεσινή όπου οι φλόγες έφτασαν στα πέτρινα τοιχία του Μοναστηρίου του Οσίου Λουκά (μνημείο εγγεγραμμένο στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Η φωτιά έπληξε τελικά ένα παλιό κτίριο, το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη. Η ξύλινη στέγη του κτιρίου, κατέρρευσε. 

Το επίμονο μέτωπο της Βοιωτίας – «Αλίμονο μας αν φτάσει η φωτιά στα έλατα στον Ελικώνα»-2
Η φωτιά κοντά στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το μοναστήρι σώθηκε χάρη στην πολύ σχολαστική αποψίλωση που είχε γίνει γύρω του» λέει ο δήμαρχος Διστόμου, Γιάννης Στάθας και προσθέτει: «Υπήρχε μια Αχίλλειος πτέρνα στο μοναστήρι κι αυτή ήταν τα δέντρα που εφάπτονταν με τη στέγη του συγκεκριμένου κτιρίου. Η φωτιά έσβησε με επίγειες δυνάμεις. Εναέρια δεν είχαμε. Ήρθαν κάποια στιγμή, αλλά οι ριπές του ανέμου έφταναν τα 9 μποφόρ. Προσπάθησαν για ένα μισάωρο οι πιλότοι αλλά δεν τα κατάφεραν».

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα πως συνολικά, οι δυνάμεις είναι λίγες για το μέτωπο των 20 χιλιομέτρων που έχει σχηματιστεί όλες αυτές τις ημέρες, από τον Ταρσό ως το Κυριάκι.

Με τη σειρά του, ο Σεραφείμ Δέδες, πρόεδρος της κοινότητας Χωστίων περιγράφει πώς ξεκίνησε η πρώτη από όλες τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Βοιωτία. «Σε περιοχή με ελαιώνες, μια σπίθα έφυγε από κολώνα της ΔΕΗ και δημιούργησε εστία. Με έναν λυσσαλέο άνεμο, μεταφέρθηκε νότια και έκαψε στάβλους και αιγοπρόβατα. Ένας συγχωριανός μας έχασε τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις».

Η συγκεκριμένη φωτιά, κατευθύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην παραλία Σαράντι. Εκεί, ένα camping, έγινε στάχτες.

«Δεδομένου ότι ο αιγιαλός ήταν καταπατημένος σε εκείνο το σημείο, όπως είχα καταγγείλει πολλές φορές πριν να ξεσπάσει η φωτιά, η Πυροσβεστική δεν μπορούσε να επιχειρήσει σε αυτό το σημείο», περιγράφει ο κ. Δέδες και συνεχίζει: «Ευτυχώς, όσοι ήταν μέσα, κατάφεραν να σωθούν. Λίγο μετά, άρχισαν οι εκρήξεις των φιαλών προπανίου εντός του camping».

Ο ίδιος λέει ακόμα πως ο εφιάλτης, δεν λέει να τελειώσει. «Σκεφτείτε πως σήμερα προλάβαμε στα Χώστια, μια αναζωπύρωση μέσα από τα καμένα. Τόσο πολύ φυσάει. Αν πάντως μπει μέσα στα έλατα στον Ελικώνα, αλίμονο μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT