Πυρκαγιές: Αδιάκοπη μάχη για ένατη ημέρα στον Εβρο

Πυρκαγιές: Αδιάκοπη μάχη για ένατη ημέρα στον Εβρο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ένατη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο του Εβρου, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, με επίκεντρο το δάσος της Δαδιάς, ενώ έως τώρα έχει αφήσει πίσω του 20 νεκρούς. 

Υστερα από ακόμη μία πολύ δύσκολη νύχτα, οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής συνεχίζονται. Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς του Εβρου εντοπίζεται στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στη Δαδιά. Στις επιχειρήσεις στον Εβρο συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Το βάρος των δυνάμεων πέφτει στο τόξο Δαδιά – Κοτρωνιά – Λεπτοκαρυά και Αισύμη. Κάτοικοι και φορείς κάνουν έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων, ενώ και σε αυτήν την περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

«Πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση»

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, έκανε εκ νέου λόγο για «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Αλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά». 

«Χθες συνεδρίασε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας του Εβρου και έγινε ακόμη μία έκκληση για ενίσχυση των μέσων. Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου», τόνισε ακόμη και πρόσθεσε: 

«Το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7-8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμηση μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Το δάσος αυτό δεν είχε ποτέ καθαριστεί στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί».

Σύσκεψη ενημέρωσης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της περιοχής πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, σε αίθουσα του αεροδρομίου «Δημόκριτος», όπου έφτασε νωρίτερα ο υπουργός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Εβρου, Στ. Κελέτσης, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρ. Μέτσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Σουφλίου Παν. Καλακίκος, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Οσον αφορά τα άλλα μέτωπα, στην Ανδρο, όπου χθες το πρωί ξέσπασαν δύο πυρκαγιές (πιθανότατα από κεραυνούς) και έλαβαν μεγάλες διαστάσεις, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να διασώσουν σπίτια στο χωριό Γίδες, ανατολικά του Γαυρίου. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο και στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι. 

Η εικόνα το πρωί της Κυριακής είναι βελτιωμένη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Οpen ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λοτσάρης. 

Οπως είπε, το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από την παραλία του Βιταλίου. Αυτή τη στιγμή οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή και έτσι ο κόσμος έχει αρχίσει να επιστρέφει στα σπίτια του στα χωριά που εκκενώθηκαν, ανέφερε.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενισχυμένες και με Γάλλους πυροσβέστες. Ο κ. Λοτσάρης επισήμανε επίσης ότι από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες. Μάλιστα το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.

Στην Πάρνηθα, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη ΝΔ πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Τέλος, ενεργό παραμένει το μέτωπο και στη Βοιωτία, ωστόσο η εικόνα είναι βελτιωμένη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Στείρι υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή