Φωτιά στον Εβρο: Νέα «112» για εκκενώσεις οικισμών

Φωτιά στον Εβρο: Νέα «112» για εκκενώσεις οικισμών

Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο του Εβρου. Νέες ειδοποιήσεις από το 112 για τη Λευκίμμη και για την περιοχή Κασσιτερά Ροδόπης. Βρέθηκε κρανίο στην Πάρνηθα

8' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο του Εβρου, όπου η Πυροσβεστική δίνει μάχη για ένατη συνεχόμενη ημέρα

Το μεσημέρι της Κυριακής εστάλησαν δύο νέες ειδοποιήσεις από το 112 για τη Λευκίμμη, καλώντας τους πολίτες να εκκενώσουν προς Τυχερό, καθώς και για την περιοχή Κασσιτερά Ροδόπης για απομάκρυνση προς Σάπες. 

Στον Εβρο ο Κικίλιας

Στα χαρακτηριστικά και στην ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς στον Εβρο, στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και στην περαιτέρω ενίσχυσή τους, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, στον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην προσπάθεια κατάσβεσης, στη διερεύνηση, σε δεύτερο χρόνο, των αιτιών εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου, αλλά και στα απαιτούμενα την επομένη της πυρκαγιάς έργα αποκατάστασης αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

«Πράγματι, μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν δύο πυρκαγιές, της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς, και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας», δήλωσε ο Β. Κικίλιας μετά την πτήση που πραγματοποίησε με Super Puma πάνω από την πληγείσα περιοχή.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωσε πως, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι ήδη στον Εβρο επιχειρεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.

Σημείωσε πως θα διερευνηθούν τα αίτια εκδήλωσης και της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές της χώρας, ενώ θα ακολουθήσει και η επιχειρησιακή αξιολόγηση της αντιμετώπισής της. «Υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα», είπε ο κ. Κικίλιας, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα διερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας δεν προσφέρεται για εικασίες ή σχόλια. «Σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους, και κρίνεται αυτό, και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει είτε να συντονίζουν -οι στρατηγοί- είτε να επιχειρούν…», είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας όλους όσοι επιχειρούν ή συμπαρίστανται στο έργο της κατάσβεσης.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς, ο Β. Κικίλιας δήλωσε «Μετά όμως από αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, έρχεται μια πολύ μεγάλη προετοιμασία, μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη δασοπροστασία, με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, με τον έλεγχο των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει να κάνει με τα έργα τα αντιπλημμυρικά που θα απαιτηθούν, τα έργα πυροπροστασίας, πρόληψης και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά τον επιχειρησιακό τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες ακόμη και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη κι ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί για ό,τι θα φέρει το μέλλον», κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι, περίπου στις 10 π.μ., ο κ. Κικίλιας συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, όπου ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, για τα ενεργά μέτωπα, για την εκδήλωση πολλών εστιών στη Δαδιά και για την επιτυχή αντιμετώπισή τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και για το πύρινο μέτωπο το οποίο δεν ήταν δυνατό να περιοριστεί και επεκτάθηκε, για τη διαρκή μετακίνηση των δυνάμεων λόγω της συνεχούς αλλαγής των ανέμων και για τη σημαντική συμβολή του στρατού.

«Πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση»

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, έκανε εκ νέου λόγο για «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Αλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά». 

«Χθες συνεδρίασε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας του Εβρου και έγινε ακόμη μία έκκληση για ενίσχυση των μέσων. Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου», τόνισε ακόμη και πρόσθεσε: 

«Το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7-8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμησή μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Το δάσος αυτό δεν είχε ποτέ καθαριστεί, στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί».

Οσον αφορά τα άλλα μέτωπα, στην Ανδρο, όπου χθες το πρωί ξέσπασαν δύο πυρκαγιές (πιθανότατα από κεραυνούς) και έλαβαν μεγάλες διαστάσεις, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να διασώσουν σπίτια στο χωριό Γίδες, ανατολικά του Γαυρίου. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο και στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι. 

Η εικόνα το πρωί της Κυριακής είναι βελτιωμένη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Οpen ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λοτσάρης. 

Οπως είπε, το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από την παραλία του Βιταλίου. Αυτή τη στιγμή οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή και έτσι ο κόσμος έχει αρχίσει να επιστρέφει στα σπίτια του στα χωριά που εκκενώθηκαν, ανέφερε.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενισχυμένες και με Γάλλους πυροσβέστες. Ο κ. Λοτσάρης επισήμανε επίσης ότι από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες. Μάλιστα το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.

Βρέθηκε κρανίο στην Πάρνηθα – Το μέτωπο της Βοιωτίας

Στην Πάρνηθα, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη ΝΔ πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Σε μια νέα εξέλιξη, ένα ανθρώπινο κρανίο εντόπισαν εθελοντές πυροσβέστες κατά τη διάρκεια περιπολίας που έκαναν στην Πάρνηθα, χθες βράδυ, Σάββατο, 27 Αυγούστου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κρανίο εντοπίστηκε περίπου στις 20:40 στην περιοχή της Χασιάς και συγκεκριμένα στην οδό Ανθέων.

Το ανατριχιαστικό εύρημα έχει ήδη σταλεί στα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για την πραγματοποίηση των απαραίτητων εξειδικευμένων εξετάσεων. Την προανάκριση για το περιστατικό έχει αναλάβει το Α.Τ. Φυλής.

Τέλος, ενεργό παραμένει το μέτωπο και στη Βοιωτία, ωστόσο η εικόνα είναι βελτιωμένη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Στείρι υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι.

Εκατοντάδες πυροσβέστες στα μέτωπα

Περισσότεροι από 600 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων ενισχύσεων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και με την υποστήριξη ενός στόλου αεροπλάνων και ελικοπτέρων που ρίχνουν νερό, δίνουν μάχη με τρεις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα την Κυριακή, δύο από τις οποίες μαίνονται εδώ και ημέρες, λέει ρεπορτάζ του Associated Press για την κατάσταση στη χώρα μας.

Μια τεράστια πυρκαγιά στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, στον Εβρο, που πιστεύεται πως προκάλεσε τους 20 από τους 21 θανάτους που σχετίζονται με τις πυρκαγιές την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, καίει για ένατη μέρα.

Η πυρκαγιά, όπου μικρότερες πυρκαγιές συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν μία από τις μεγαλύτερες μεμονωμένες πυρκαγιές που έχουν πλήξει ποτέ χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει αποδεκατίσει τεράστιες εκτάσεις δάσους και έχει κάψει σπίτια σε απομακρυσμένες περιοχές της πόλης της Αλεξανδρούπολης, λέει το Associated Press.

Την Κυριακή, 295 πυροσβέστες, επτά αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική. Εκδόθηκαν εντολές εκκένωσης δύο χωριών, ενός στην περιοχή του Εβρου κι ενός στην περιοχή της Ροδόπης.

Τα καμένα και οι προσευχές του Πάπα

Η πυρκαγιά έχει κάψει 77.000 στρέμματα και μαίνεται σε 120 ενεργά μέτωπα, δήλωσε την Κυριακή η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Copernicus.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στο κοινό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, την Κυριακή, είπε πως ήθελε να διαβεβαιώσει ότι δεν λησμονεί «στην προσευχή τα θύματα των πυρκαγιών που κάηκαν αυτές τις μέρες στη βορειοανατολική Ελλάδα». Επίσης είπε πως στέκεται υποστηρικτικά δίπλα στον ελληνικό λαό.

Η Ελλάδα μαστίζεται από καθημερινά ξεσπάσματα δεκάδων πυρκαγιών από την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ζεστές και ξηρές καλοκαιρινές συνθήκες συνδυάστηκαν με ολέθρια αποτελέσματα, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης. Το Σάββατο, οι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο 122 πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων 75 που ξέσπασαν το 24ωρο μεταξύ απογεύματος Παρασκευής και Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Η διεθνής βοήθεια και οι συλλήψεις

Με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να είναι εκτεταμένες στα άκρα, η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία, η Σουηδία, η Κροατία και η Κύπρος έστειλαν αεροσκάφη, ενώ δεκάδες Ρουμάνοι, Γάλλοι, Τσέχοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Σλοβάκοι και Σέρβοι πυροσβέστες βοηθούν στο πεδίο.

Τα αίτια των δύο μεγαλύτερων πυρκαγιών στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί. Για ορισμένες από τις μικρότερες πυρκαγιές, οι αξιωματούχοι ανέφεραν υπόνοιες για εμπρησμό ή για αμέλεια, ενώ έχουν συλληφθεί πολλά άτομα.

Το Σάββατο, αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής συνέλαβαν δύο άνδρες, έναν στην Εύβοια και έναν στη Λάρισα, επειδή φέρεται να έβαλαν σκόπιμα φωτιά σε ξερά χόρτα και βλάστηση για να πυροδοτήσουν πυρκαγιές.

Μέχρι την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής είχαν συλλάβει 163 άτομα με κατηγορίες που σχετίζονται με πυρκαγιές από την έναρξη της περιόδου πυροπροστασίας.

Η Ελλάδα επιβάλλει κανονισμούς πρόληψης των πυρκαγιών, συνήθως από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου, για να περιορίσει δραστηριότητες όπως η καύση αποξηραμένης βλάστησης και η χρήση υπαίθριων μπάρμπεκιου.

Μέχρι την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής είχαν συλλάβει 163 άτομα με κατηγορίες που σχετίζονται με πυρκαγιές από την έναρξη της περιόδου πυροπροστασίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εκ των οποίων 118 για αμέλεια και 24 για εμπρησμό από πρόθεση. Η Αστυνομία, καταλήγει το ρεπορτάζ του Associated Press, προχώρησε σε άλλες 18 συλλήψεις, είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή