Θύματα της κλιματικής αλλαγής τα μύδια στη Χαλάστρα

Θύματα της κλιματικής αλλαγής τα μύδια στη Χαλάστρα

Η παραγωγή μυδιού στον Θερμαϊκό είναι περιζήτητη και γίνονται πολλές εξαγωγές με βασικούς «πελάτες» την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τήρηση της νομιμότητας στην καλλιέργεια μυδιού στον Θερμαϊκό, ζητούν οι μυδοκαλλιεργητές της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Οπως εξήγησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων και Ημαθίας, Κώστας Βερβίτης, «είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου πάρκου καλλιέργειας μυδιών ώστε και να δοθούν νέες άδειες αλλά και να ανανεωθούν όποιες έχουν λήξει, καθώς οι κάτοχοί τους συνεχίζουν παρανόμως να δουλεύουν».

Σύμφωνα με τον κ. Βερβίτη, ο κλάδος και η μυδοκαλλιέργεια στον Θερμαϊκό υπέστη τεράστια ζημιά το καλοκαίρι του 2021. «Χάθηκε σχεδόν η μισή παραγωγή μας αλλά χάθηκε και ο γόνος δηλαδή η παραγωγή που θα είχαμε το 2022. Η υπερθέρμανση στα νερά του Θερμαϊκού κατέστρεψε τα μύδια. Νομίζω ότι είμαστε ο πρώτος κλάδος που βίωσε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε.

Σε ερώτημα για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν, σημείωσε πως «παρά τις αυτοψίες που έγιναν και όλη την απαραίτητη γραφειοκρατική δουλειά, δεν έχουν δοθεί ακόμη οι αποζημιώσεις».

«Δημιουργία πάρκου μυδοκαλλιέργειας»

Το σημαντικότερο θέμα όμως για τον κ. Βερβίτη είναι πως «εδώ και 20 χρόνια εκκρεμεί η δημιουργία ενός πάρκου μυδοκαλλιέργειας για να δοθούν νέες μονάδες στον κόσμο. Ανάλογα πάρκα μυδοκαλλιέργειας υπάρχουν στη Χαλάστρα, στα Κύμινα, στο Κλειδί Ημαθίας και στην Πιερία. Πρέπει να δοθούν επιπλέον 40 μονάδες για να μπορέσουν να δουλέψουν αλιείς κυρίως στη μοδοκαλλιέργεια».

Σημειώνεται πως η παραγωγή μυδιού στον Θερμαϊκό είναι περιζήτητη στο εξωτερικό και γίνονται πολλές εξαγωγές ετησίως με βασικούς «πελάτες» την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. «Η ετήσια παραγωγή μας είναι 30.000 τόνοι. Η δημιουργία του πάρκου θα την αυξήσει. Και θα φέρει και τη νομιμότητα στον Θερμαϊκό. Εάν προχωρήσει το θέμα του πάρκου λύνεται αυτόματα και το ζήτημα της νομιμότητας. Δίνεται δουλειά σε πολλές οικογένειες και έχουμε και ποιοτικότερη παραγωγή», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή