iχνη-ζωής-μέσα-στα-καμένα-562589902

Iχνη ζωής μέσα στα καμένα

Η επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα βρήκε εκατοντάδες εθελοντές να ανεβαίνουν συντονισμένα στο βουνό αναζητώντας ζώα που βρίσκονταν σε κίνδυνο, ενώ αντίστοιχες δράσεις έπονται και για το δάσος της Δαδιάς

Φωτογραφία: Βασίλης Σφακιανόπουλος
Ακούστε το άρθρο

«Φτάνοντας στο βουνό, η εικόνα τριγύρω ήταν απελπιστική. Τα πρόσωπά μας σκοτείνιασαν, γιατί είχαμε έρθει σε άμεση επαφή με το καταστροφικό έργο της φωτιάς». 

Η επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, βρήκε εκατοντάδες εθελοντές να ανεβαίνουν συντονισμένα στο βουνό, αναζητώντας ζώα -άγρια και μη- που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, επικεφαλής του κινήματος “Save Your Hood”, το οποίο τα τελευταία περίπου τρία χρόνια ενώνει πολίτες που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά στις γειτονιές τους, περιγράφει στην «Κ» την εικόνα που αντίκρισε ψάχνοντας για ίχνη ζωής μέσα στα καμένα. Δεκάδες χελώνες, σαύρες, φίδια, πτηνά, αλλά και αρκετά πρόβατα, σκύλοι και γάτες, είχαν δώσει μία «άνιση μάχη» με τη φωτιά. 

Iχνη ζωής μέσα στα καμένα-1
Οι ομάδες των εθελοντών μοιράστηκαν σε όλη τη δασική έκταση μεταξύ Φυλής και Χασιάς, καλύπτοντας συνολικά περισσότερα από χίλια στρέμματα βουνού. Φωτογραφία: Φωτεινή Ζαγλάρα / Save Your Hood

Πρισσότερα από 250 ζώα διασώθηκαν μέσα σε δύο μέρες 

«Βρήκαμε καμένες χελώνες που ήταν και τα περισσότερα θύματα, καθώς πολλές δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν από τις φλόγες. Είδαμε επίσης και κάποιες γάτες, κατσίκια και πρόβατα που είχαν καεί. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό των ζώων που χάθηκαν στη φωτιά γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση», αναφέρει ο κ. Σφακιανόπουλος και περιγράφει μία από τις πιο δύσκολες στιγμές πάνω στο βουνό. «Ήταν όταν μέσα στα χέρια μας πέθανε ένα πρόβατο και μία κίσσα. Ειδικά για το πρόβατο ήταν εξοργιστικό, διότι σε κοντινή απόσταση υπήρχαν κτήματα και επομένως κάποιος θα μπορούσε να το είχε σώσει».

Iχνη ζωής μέσα στα καμένα-2
«Το καμένο τοπίο σε έκανε να συνειδητοποιείς ακόμα πιο έντονα το μέγεθος της καταστροφής». Φωτογραφία: Φωτεινή Ζαγλάρα / Save Your Hood

Περίπου 350 εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του “Save Your Hood” το περασμένο Σάββατο και ακόμα περισσότεροι -συνολικά 380- την Κυριακή, σε δύο διαδοχικές δράσεις που διοργανώθηκαν με την υποστήριξη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ». Λαμβάνοντας υπόψη το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής, οι ομάδες μοιράστηκαν σε όλη τη δασική έκταση μεταξύ Φυλής και Χασιάς, καλύπτοντας συνολικά περισσότερα από χίλια στρέμματα βουνού. Το έργο τους αποδείχθηκε πολύ σημαντικό, καθώς μέσα σε δύο ημέρες κατάφεραν να σώσουν 253 ζώα από την Πάρνηθα. 

Η συγκίνηση, η ελπίδα και η χαρά υπερτερούσαν κάθε φορά που συναντούσαμε ένα ζωντανό πλάσμα.

«Στην ομάδα που ήμουν εγώ, σώσαμε τρεις χελώνες», αναφέρει στην «Κ» η 27χρονη εθελόντρια Μαρίσα Κατάκη, που έσπευσε και τις δύο ημέρες να βοηθήσει. «Το καμένο τοπίο σε έκανε να συνειδητοποιείς ακόμα πιο έντονα το μέγεθος της καταστροφής, προκαλώντας συναισθήματα που δύσκολα περιγράφονται με λόγια. Αυτά, όμως, ισορροπούνταν από την ελπίδα που γεννιόταν βλέποντας το πλήθος των ανθρώπων οι οποίοι βρέθηκαν εκεί για έναν κοινό σκοπό. Ταυτόχρονα, η συγκίνηση, η ελπίδα και η χαρά υπερτερούσαν κάθε φορά που συναντούσαμε ένα ζωντανό πλάσμα», προσθέτει. 

@mikelapardas Γίατι κάθε πλάσμα έχει δικαίωμα στη ζωή! #greektiktok #greecetiktok #greekmountains ♬ som original – rh love

Χωρίς τους εθελοντές, πολλά από τα ζώα που επιβίωσαν θα είχαν χαθεί μέσα στις στάχτες. Είτε από τα τραύματά τους, είτε γιατί δεν θα μπορούσαν πλέον να βρίσκουν τροφή μέσα στα καμένα. 

Τις επόμενες μέρες, ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, θα ταξιδέψει με ομάδα εθελοντών στο δάσος της Δαδιάς για τον ίδιο σκοπό. Το ίδιο έκανε και τον περασμένο μήνα, καλώντας μέσω του “Save Your Hood” σε δράσεις διάσωσης ζώων στις περιοχές της Αναβύσσου και της Μάνδρας, όπως και στις αρχές Αυγούστου στην Κέρκυρα και τη Νέα Αρτάκη. 

Καταφέραμε να “ξυπνήσουμε” μία εθελοντική δύναμη που πλέον μεγαλώνει κάθε λεπτό.

«Μέσα σε όσα συνέβησαν, το πιο ελπιδοφόρο ήταν η συμμετοχή των εθελοντών. Καταφέραμε όχι μόνο να δώσουμε ελπίδα ότι μπορεί να επανορθωθεί η ζημιά που έχει γίνει, αλλά και να “ξυπνήσουμε” μία εθελοντική δύναμη που πλέον μεγαλώνει κάθε λεπτό», λέει ο ίδιος.

Iχνη ζωής μέσα στα καμένα-3
«Σώσαμε ακόμη και σκύλους, πρόβατα, γουρούνια, γάτες, ό,τι υπήρχε σε ζωή». Φωτογραφία: Βασίλης Σφακιανόπουλος / Save Your Hood

Ζώα μέσα στην κάπνα και τη στάχτη

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που η φωτιά ξέσπασε στην Πάρνηθα, μία ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα του συλλόγου ΑΝΙΜΑ ξεκινούσε για το βουνό με σκοπό να εντοπίσει τα ζώα που κινδύνευαν από τις φλόγες. Το έργο της διάσωσης ήταν δύσκολο και φυσικά δεν περιορίστηκε μόνο στην άγρια ζωή. 

«Οι εικόνες ήταν πολύ σκληρές για όλους εμάς που αγαπάμε το βουνό και τη φύση», περιγράφει στην «Κ» η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Γανωτή, η οποία εδώ και χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή της στη περίθαλψη των άγριων ζώων. 

«Σώσαμε ακόμη σκύλους, πρόβατα, γουρούνια, γάτες, ό,τι υπήρχε σε ζωή. Δεν βρέθηκαν καμένα ζώα μεγάλου μεγέθους, εκτός από ένα-δύο αγριογούρουνα. Τα ελάφια και οι λύκοι φαίνεται πως ευτυχώς πρόλαβαν να μετακινηθούν μακριά από την πυρκαγιά, ωστόσο ακόμη δεν έχει “σκαναριστεί” ολόκληρο το βουνό», αναφέρει η κ. Γανωτή.

Iχνη ζωής μέσα στα καμένα-4
Οι χελώνες που βρέθηκαν όλες αυτές τις μέρες στην Πάρνηθα φτάνουν τις διακόσιες. Φωτογραφία: Φωτεινή Ζαγλάρα / Save Your Hood

Iχνη ζωής μέσα στα καμένα-5
«Τις βρήκαμε μέσα στην καπνιά και τη στάχτη. Θα ήταν αδύνατο να βρουν τροφή στα καμένα». Φωτογραφία: Φωτεινή Ζαγλάρα / Save Your Hood

Οι χελώνες που βρέθηκαν όλες αυτές τις μέρες στην Πάρνηθα, μαζί με εκείνες που συλλέχθηκαν από τις δράσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου φτάνουν τις διακόσιες. Από αυτές, οι μισές φιλοξενούνται προσωρινά στο Κέντρο Περίθαλψης ΑΝΙΜΑ στον δήμο Σαρωνικού και οι υπόλοιπες στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. «Τις βρήκαμε μέσα στην καπνιά και τη στάχτη. Θα ήταν αδύνατο να βρουν τροφή στα καμένα. Μόνο εφόσον πέσουν οι πρώτες βροχές και βγει το πρώτο χορτάρι, θα τις απελευθερώσουμε, ώστε να μπορέσουν να βρουν τροφή», εξηγεί η Μ. Γανωτή. 

Ειδικά για τα ερπετά που κατάφεραν να σωθούν, κυρίως σαύρες και φίδια, αυτά βρίσκονται στα χέρια συνεργατών του ΑΝΙΜΑ που είναι εκπαιδευμένοι στην περίθαλψή τους. 

Η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΝΙΜΑ εφιστά την προσοχή για τα άγρια ζώα της Πάρνηθας, τα οποία έχοντας απομακρυνθεί από τα καμένα, δεν θεωρεί απίθανο, το πρώτο αυτό διάστημα, να κατέβουν ακόμη και σε αυλές σπιτιών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου εφιστά την προσοχή για τα άγρια ζώα της Πάρνηθας, τα οποία έχοντας απομακρυνθεί από τα καμένα, δεν θεωρεί απίθανο, το πρώτο αυτό διάστημα, να κατέβουν ακόμη και σε αυλές σπιτιών. «Θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα για το θέμα ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες πώς να συμπεριφερθούν και ποιους να ενημερώσουν εάν για παράδειγμα συναντήσουν έναν λύκο ή κάποιο ελάφι έξω από το σπίτι τους», τονίζει.  

Iχνη ζωής μέσα στα καμένα-6
Τα ερπετά που κατάφεραν να σωθούν, κυρίως σαύρες και φίδια, βρίσκονται στα χέρια συνεργατών του συλλόγου ΑΝΙΜΑ που είναι εκπαιδευμένοι στην περίθαλψή τους. Φωτογραφία: Βασίλης Σφακιανόπουλος / Save Your Hood

Σταθμός υποδοχής πυρόπληκτων ζώων συντροφιάς

Κατά τη διάρκεια των φετινών πυρκαγιών, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Dogs’ Voice, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι της οργάνωσης έθεσαν σε λειτουργία έναν προσωρινό σταθμό υποδοχής πυρόπληκτων ζώων, ο οποίος φιλοξενείται στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, από την περιοχή της Πάρνηθας και της Φυλής παρέλαβαν συνολικά 259 ζώα συντροφιάς, κυρίως σκύλους και γάτες, που σώθηκαν από την πυρκαγιά. Από αυτά τα 36 έφτασαν στον σταθμό, είτε με εγκαύματα είτε με άλλου είδους τραύματα

«Τα ζώα αυτά νοσηλεύονται σε συνεργαζόμενες κλινικές και νοσοκομεία και σιγά-σιγά έχουν αρχίσει να παίρνουν εξιτήριο, με εξαίρεση εκείνα που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει να νοσηλευτούν για καιρό ακόμη», λέει στην «Κ» η Ελένη Δέδε, ιδρύτρια της Dogs’ Voice.

Κάθε πυρόπληκτο ζώο που φτάνει στον σταθμό φωτογραφίζεται και παίρνει έναν μοναδικό κωδικό. Οι εθελοντές σημειώνουν τα στοιχεία εκείνων που τα διέσωσαν, καθώς και τα σημεία από τα οποία τα περισυνέλλεξαν. Αμέσως μετά γίνεται κτηνιατρική αξιολόγηση και παρέχονται οι πρώτες βοήθειες. «Εμείς αναλαμβάνουμε να καλύψουμε τα πρώτα κτηνιατρικά έξοδα για όλα τα ζώα τα οποία φιλοξενούμε και δεν έχουν ταυτοποιηθεί», τονίζει η κ. Δέδε.

Iχνη ζωής μέσα στα καμένα-7
Η κινητοποίηση των εθελοντών είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάσωση και την περίθαλψη των ζώων. Φωτογραφία: Φωτεινή Ζαγλάρα / Save Your Hood

Προσπάθεια επανένωσης 

Η προσπάθεια που γίνεται όλες αυτές τις μέρες από την Dogs’ Voice είναι να επανενωθούν τα ζώα που φτάνουν στον σταθμό με τους κηδεμόνες τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως σε εκείνες που δεν φέρουν κάποια ηλεκτρονική σήμανση, τα ζώα είτε δεν αναζητούνται, είτε εκείνοι που τα αναζητούν είναι ακόμη και ακατάλληλοι να τα περιθάλψουν.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι κάποια από αυτά είχαν κακοποιηθεί παθητικά για χρόνια» λέει η κ. Δέδε λέει η κ. Δέδε ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα προωθούμε σε υπεύθυνες φιλοξενίες με προοπτική να υιοθετηθούν». 

Εκδήλωση για την υιοθεσία αδέσποτων

Επουλώνοντας το «τραύμα» των αδέσποτων ζώων που πριν από λίγες μέρες ήρθαν αντιμέτωπα με τη φωτιά, η Dogs’ Voice καλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν κάποιο από αυτά να επισκεφθούν τον Σταθμό στα Ολυμπιακά Ακίνητα την Πέμπτη 31 Αυγούστου, από τις 5 έως τις 9 το απόγευμα. Μοναδική προϋπόθεση: «Να είναι συνειδητοποιημένοι και έτοιμοι να εντάξουν το αδέσποτο ζώο στην οικογένειά τους. Θα χρειαστεί πολλή αγάπη και φροντίδα», καταλήγει η ιδρύτρια του οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT