Το σχέδιο για το ΕΚΑΒ: Προσλήψεις, νέος στόλος και αεροδιακομιδές

Το σχέδιο για το ΕΚΑΒ: Προσλήψεις, νέος στόλος και αεροδιακομιδές

Προσλήψεις προσωπικού, εκπαιδευτικά προγράμματα, ψηφιακή αναβάθμιση, ανανέωση του στόλου των οχημάτων αλλά και ένα νέο μοντέλο αεροδιακομιδών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, εκπαιδευτικά προγράμματα, ψηφιακή αναβάθμιση, ανανέωση του στόλου των οχημάτων αλλά και ένα νέο μοντέλο αεροδιακομιδών περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναδιαμόρφωση του ΕΚΑΒ κατά τα διεθνή πρότυπα.

Το σχετικό σχέδιο παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Επειτα από 40 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΕΚΑΒ εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των πολιτών και τις απαιτήσεις της νέας εποχής» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά την παρέμβασή του.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές η Ελλάδα θα καλύψει την απόσταση που διαπιστώνεται στη λειτουργία του ΕΚΑΒ σε σχέση με το διεθνή μέσο όρο.

Οπως επισημαίνεται, μια από τις τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είναι η διασύνδεσή του με τα νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά.

Κρίσιμης σημασίας είναι και η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του ΕΚΑΒ (ένα ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι 1 ανά 36.000 πολίτες).

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις του υπουργείου κινούνται σε πέντε άξονες:

Ενίσχυση με νέες προσλήψεις

800 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πληρώματος ασθενοφόρων.

Αμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Ηδη έχει προχωρήσει η πρόσληψη 111 πληρωμάτων στην Αθήνα, ενώ θα προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις στην επικράτεια τις επόμενες ημέρες.

Εκπαίδευση Προσωπικού

Για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Πρόγραμμα 1 – Prehospital Trauma Life Support (Σεμινάρια για την αντιμετώπιση του τραύματος για διασώστες, νοσηλευτές και Ιατρούς δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος)

Πρόγραμμα 2 – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα δεξιοτήτων για όλο το Προσωπικό του ΕΚΑΒ

Ψηφιακή Αναβάθμιση

Εχει δρομολογηθεί η ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του Οργανισμού με παράλληλη ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας.

Στόχος είναι η προμήθεια νέων συστημάτων αναφορικά με την καταγραφή και διαχείριση περιστατικών, κατηγοριοποίηση της κρισιμότητας τους καθώς και τη δρομολόγηση των ασθενοφόρων.

Επίσης, η δημιουργία “Πύργου Ελέγχου” που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης.

Αναβάθμιση Στόλου Οχημάτων

Αναφορικά με τον επιχειρησιακό στόλο του ΕΚΑΒ, στόχος είναι η ανανέωση των οχημάτων με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων σε βάθος 2ετίας.

Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου στόλου των οχημάτων και βελτιστοποίησης της διαδικασίας συντήρησης τους.

Αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών – Οργάνωση πρωτογενών αεροδιακομιδών

Δημιουργία επιπλέον βάσεων αεροδιακομιδών στη χώρα σε επέκταση του σχεδίου “Ερμής Θεοχαρόπουλος” και εκπαίδευση του προσωπικού στην πραγματοποίηση πρωτογενών διακομιδών που σημαίνει ότι το ΕΚΑΒ θα αποκτήσει τη δυνατότητα παραλαβής των επειγόντων περιστατικών από τον τόπο του συμβάντος και τη μεταφορά του απευθείας στο νοσοκομείο, κερδίζοντας χρόνο μεταφοράς που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT