Υπ. Δικαιοσύνης: Πιο βαριές ποινές για εμπρησμό από αμέλεια

Υπ. Δικαιοσύνης: Πιο βαριές ποινές για εμπρησμό από αμέλεια

Τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στις οποίες περιλαμβάνονται νέες ποινές για τον εμπρησμό από αμέλεια, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Με στόχο την ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή δικαιοσύνης, στο επίκεντρο της παρουσίασης βρέθηκε η αυστηροποίηση των ποινών, καθώς φυλάκιση που μπορεί να φτάσει έως και τα τρία χρόνια θα αντιμετωπίζουν όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια.

Οσοι καταδικάζονται, κινδυνεύουν να εκτίσουν μέρος της ποινής τους, από ένα έως και έξι μήνες, κάτι που θα αξιολογείται από τα δικαστήρια, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ.

Παράλληλα, ποινικά κολάσιμη θα είναι και η παράλειψη του καθαρισμού οικοπέδων, με την ποινή στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία χρόνια, εάν η παράλειψη αυτή συνετέλεσε στην εξάπλωση πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως το πλαίσιο ποινών για τον εμπρησμό από πρόθεση παραμένει αμετάβλητο, ενώ, όπου υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, τιμωρείται ακόμα και με ισόβια.

Θεσμοθετούνται, ωστόσο, υψηλότερα πρόστιμα τα οποία αναμένεται να υπερβαίνουν κατά πολύ τα 100 ευρώ ημερησίως, για κάθε ημέρα καταδίκης.

Φρένο στις αναβολές

Την ίδια στιγμή, φρένο επιχειρείται να τεθεί στις πολλαπλές αναβολές δικάσιμων, μέσω της αύξησης της τιμής του παραβόλου που καταβάλλει ο δικηγόρος, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του.

Για πρώτη φορά γίνεται επίσημη αναφορά σε δικομανείς οι οποίοι πλέον στην περίπτωση που υποβάλλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις θα κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο διπλάσιο από εκείνο που θα πλήρωνε ο μηνυόμενος εαν καταδικαζόταν.

Επίσης, τέλος μπαίνει και στις ανώνυμες καταγγελίες που θα μπαίνουν πια στο αρχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή