Κρήτη: Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί το φοινικόδασος Βάι

Κρήτη: Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί το φοινικόδασος Βάι

Είναι η πρώτη φορά που προσβάλλεται ενδημικός φοίνικας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για το φοινικόδασος Βάι στην ανατολική Κρήτη προκαλεί ο εντοπισμός κόκκινου σκαθαριού στον ενδημικό φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii), με τον διευθυντή Δασών Λασιθίου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σωτηρία του μοναδικού αυτού μνημείου της κρητικής φύσης.

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία του κόκκινου σκαθαριού (Rhynchophorus ferrugineus) έχει παρατηρηθεί εδώ και μία δεκαετία στο φοινικόδασος, είναι η πρώτη φορά που προσβάλλεται ενδημικός φοίνικας.

Την ανησυχητική αυτή ανακάλυψη γνωστοποίησε ο Διευθυντής Δασών Λασιθίου, Μανώλης Κουδουμάς, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι βρέθηκε φοίνικας προσβεβλημένος από το κόκκινο σκαθάρι σε σημείο κοντά στο πάρκινγκ.

Παράλληλα, επεσήμανε πως δυο φοίνικες μέσης ηλικίας φαίνεται να έχουν προσβληθεί εδώ και πολύ καιρό, αφού είναι ήδη ξεροί.

Κρήτη: Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί το φοινικόδασος Βάι-1
Το κόκκινο σκαθάρι / Shutterstock

Για τη σωτηρία του φοίνικα πραγματοποιήθηκε επέμβαση με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος από τη δασική υπηρεσία, κατά την οποία δασολόγοι αφαίρεσαν το προσβεβλημένο μέρος του δένδρου και προχώρησαν στην έγχυση ειδικού φαρμάκου εντός του κορμού.

Στόχος της επέμβασης είναι η φαρμακευτική ουσία να φτάσει στην καρδιά του φοίνικα στο σημείο όπου μεγαλώνουν οι προνύμφες του κόκκινου σκαθαριού και να εξοντώσουν το έντομο που τον κατατρώει μέχρι να ξεραθεί.

Κρήτη: Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί το φοινικόδασος Βάι-2
Πηγή: ΕΡΤ

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κουδουμάς σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν επισκοπήσεις από το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προσβεβλημένα δένδρα στον πυρήνα του δάσους.

Οπως ανέφερε, «ο κίνδυνος είναι σοβαρός για το δάσος του Βάι που μέχρι σήμερα επιβίωσε από το σκαθάρι, αφού το έντομο δεν προτιμούσε το συγκεκριμένο είδος φοίνικα λόγω της σκληρότητας του κορμού», προσθέτοντας ότι άμεσα θα κατατεθεί μελέτη για την προστασία του φοινικόδασους.

Σύμφωνα με τον κ. Κουδουμά, ειναι απαραίτητη η ένταξη του δάσους σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας προκειμένου να μην χαθεί το μοναδικό στην Ευρώπη φοινικόδασος με φοίνικα Θεοφράστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή