Πυρκαγιές: Μάχη για 14η νύχτα στον Εβρο – Χωρίς ενεργό μέτωπο η Πάρνηθα

Πυρκαγιές: Μάχη για 14η νύχτα στον Εβρο – Χωρίς ενεργό μέτωπο η Πάρνηθα

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στον Εβρο που καίγεται επί δύο εβδομάδες. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν και απόψε πάνω από 580 πυροσβέστες, κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρό και Γιαννούλη. Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 14η νύχτα παραμένει σε εξέλιξη η πυρκαγιά στον Εβρο, έχοντας ήδη κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρό και Γιαννούλη, ενώ κρίσιμος παράγοντας για την κατάσβεση παραμένει η εξέλιξη της διεύθυνσης των ανέμων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο μέτωπο σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ αυτή την ώρα δεν απειλούνται οικισμοί. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Πάρνηθα

Αισθητά καλύτερη είναι η εικόνα στην Πάρνηθα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές εστίες στις καμένες εκτάσεις, χωρίς όμως να υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η ελαφρά βροχόπτωση που σημειώθηκε την Παρασκευή ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα της υγρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που θα βοηθήσει στην έκβαση των επιχειρήσεων.

Στο ευρύτερο μέτωπο της Πάρνηθας επιχειρούν 168 πυροσβέστες, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 49 οχήματα.

Χίος: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση ξέσπασε την Παρασκευή στην περιοχή Δελφίνι της Χίου, καίγοντας πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος καθώς και 13 οχήματα. 

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν συνολικά 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από ΓαλλίαΙσπανίαΚύπρο, Ρουμανία, ΤσεχίαΒουλγαρία και Σλοβακία καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή