Κορωνοϊός: «Πανδημικό κύμα με ήπια χαρακτηριστικά» – Πόσο ανησυχητική είναι η υποπαραλλαγή Pirola

Κορωνοϊός: «Πανδημικό κύμα με ήπια χαρακτηριστικά» – Πόσο ανησυχητική είναι η υποπαραλλαγή Pirola

Τι δείχνει έρευνα για την αποτελεσματικότητα αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ως πανδημικό κύμα με πολύ ήπια χαρακτηριστικά σκιαγραφεί την παρούσα κατάσταση ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις υποπαραλλαγές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν τώρα.

Παράλληλα, ως πρώτος συγγραφέας πολυκεντρικής μελέτης για το όφελος των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με Covid-19, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Journal of Infectious Diseases», αναφέρει ότι τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά.

Για την υποπαραλλαγή Εris (EG.5), ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, είπε ότι ανιχνεύεται σε μεγαλύτερα ποσοστά, της τάξης του 60%-70%, στην περιοχή της Κρήτης, την περίοδο 2 εβδομάδες πριν. Κάτι που, όπως εξήγησε, είναι αναμενόμενο επειδή η Κρήτη αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή προορισμό, με πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

«Η συγκεκριμένη παραλλαγή παρουσιάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας σε ποσοστό 25%-30% την περίοδο δύο εβδομάδες πριν. Παρότι αυτό το διάστημα υπάρχει έξαρση και μια αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, με συνέπεια μια ελαφρά αύξηση στις νοσηλείες στις απλές κλίνες, και πολύ χαμηλούς αριθμούς συνανθρώπων μας που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, δεν ανησυχούμε, γιατί φαίνεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή δεν σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα σοβαρής νόσου».

Πόσο ανησυχεί τους ειδικούς η υποπαραλλαγή Pirola;

Οσον αφορά την υποπαραλλαγή ΒΑ.2.86 ή Pirola, όπως έχει ονομαστεί, o κ. Παρασκευής αναφέρει ότι ανιχνεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και στην Ευρώπη, σε λίγα περιστατικά στο Ισραήλ και στη Νότια Αφρική.

«Προκάλεσε και προκαλεί ελαφρά ανησυχία λόγω του ότι περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις στην εξωτερική πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί τον στόχο σε ό,τι αφορά την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού για την προστασία που αναπτύσσεται έναντι της μόλυνσης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί σε υψηλά ποσοστά, όμως ακόμη είναι νωρίς να εκτιμήσουμε αν τα τωρινά χαμηλά ποσοστά θα συνεχιστούν ή αν θα κυριαρχήσει στην υφήλιο. Η υποψία μας είναι ότι, αν αυτή η παραλλαγή κυριαρχήσει, αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στις πολλές μεταλλάξεις. Στο ότι ο ιός, δηλαδή, θα μπορεί να διαφύγει της ανοσίας έναντι της μόλυνσης. Η εμπειρία μας, όμως, μας έχει δείξει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην υπάρξει λόγος ανησυχίας σχετικά με την πιθανότητα σοβαρής νόσου. Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το φθινόπωρο, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, αν δεν έχουμε δηλαδή μια σαφή κυριαρχία αυτής της υποπαραλλαγής, η κατάσταση δεν θα μας ανησυχήσει ιδιαίτερα».

Αντιικά: Μείωση κινδύνου θανάτου έως και 72%

Σχετικά με τη μελέτη «Εκτίμηση αποτελεσματικότητας αντιικών φαρμάκων molnupiravir και nirmatrelvir/ritonavir έναντι Covid-19 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου», ο καθηγητής επισημαίνει:

«Η αντιική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, επιπλέον της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο. Δεδομένου ότι στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία, η σημασία της χρήσης αντιικών φαρμάκων, όπως ανέδειξε αυτή η μελέτη, είναι σημαντική. Και φάνηκε ότι, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ή άτομα με μεγάλο αριθμό συνοσηροτήτων, η προστασία γίνεται ακόμη πιο ισχυρή. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν όλα τα άτομα που έλαβαν θεραπεία από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2022, ηλικίας άνω των 65 ετών. 4.200 πήραν μολνουπιραβίρη και 12.000 πήραν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη. Στο σύνολο του πληθυσμού, η μολνουπιραβίρη φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία κατά 60% και τον κίνδυνο για θάνατο κατά 69%, ενώ η νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία κατά 69% και για θάνατο κατά 72%».

Τη μελέτη υπογράφουν, εκτός από τον κ. Παρασκευή, οι: Μ. Γκόβα, Κ. Μέλλου, Γ. Γερολιμάτος, Ν. Ψαλίδα, Κ. Γκολφινοπούλου, Ε. Γ. Κωστάκης, Στ. Λουκίδης, Αναστασία Κοτανίδου, Αθανάσιος Σκουτέλης, Ελ. Θηραίος, Γιώργος Σαρόγλου, Δημ. Ζωγραφόπουλος, Δημ. Φιλίππου, Ηλίας Μόσιαλος, Θεόκλης Ζαούτης, Μίνα Γκάγκα, Σωτήρης Τσιόδρας και Αν. Αντωνιάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή