Εβρος: Ολονύχτια μάχη κοντά στον οικισμό της Λευκίμμης

Εβρος: Ολονύχτια μάχη κοντά στον οικισμό της Λευκίμμης

Η εικόνα σε όλα τα μέτωπα. Αντιμέτωπη με «μικρές καύσεις» είναι η πυροσβεστική στην Πάρνηθα. Υπό μερικό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Στεφάνι Κορινθίας.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά που καίει για 15η νύχτα τον Εβρο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν κοντά χωριό της Λευκίμμης που εκκενώθηκε το απόγευμα.

Η φωτιά καίει δασική έκταση πλησίον του οικισμού, σύμφωνα με αξιωματικό της πυροσβεστικής που μίλησε στην «Κ». Μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας, επιχειρούσαν 8 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα στο μέτωπο. Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η πυροσβεστική εκτιμούσε πως δεν απειλείται ο οικισμός και «φαίνεται αντιμετωπίσιμη η κατάσταση».

Εβρος: Ολονύχτια μάχη κοντά στον οικισμό της Λευκίμμης-1
Πηγή: Evrosnews.gr

Δύο μηνύματα από το 112

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα οι κάτοικοι της Λευκίμμης είχαν λάβει μήνυμα από το σύστημα προειδοποίησης 112 με το οποίο τους ζητήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Γύρω στις 6 μ.μ. αποφασίστηκε η εκκένωση της περιοχής και οι ντόπιοι ενημερώθηκαν με νέο μήνυμα να εκκενώσουν προς Τυχερό.

«Μας δυσκολεύει το ανάγλυφο, οι αναζωπυρώσεις εξαρτώνται από την καύσιμη ύλη που βρίσκει στο πέρασμά της η φωτιά», εξηγούσε νωρίτερα στην «Κ» μέλος του πυροσβεστικού Σώματος. 

Iσχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στις περιοχές Κορνοφωλιά, Κοτρωνιά και Δαδιά. 

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Πάρνηθα

Στην Πάρνηθα η πυροσβεστική βρίσκεται αντιμέτωπη με «μικρές καύσεις», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται 168 πυροσβέστες με 6 πεζοπόρα τμήματα και 49 οχήματα που επιχειρούν «περιμετρικά», σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Στεφάνι Κορινθίας

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή στο Στεφάνι Κορινθίας. Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 8 οχήματα. 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή για 5 Περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) προβλέπεται την Κυριακή για πέντε περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά, πολύ μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς διατρέχουν οι: 

  • Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας και η Σκύρος)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Εβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Συστάσεις στους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών..

Για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή