«Κολυμπάω για όσους προσφέρουν αλλά και για όσους υποφέρουν»

«Κολυμπάω για όσους προσφέρουν αλλά και για όσους υποφέρουν»

Ο Γιάννης Δασκαλάκης θα κάνει τον διάπλου του Κορινθιακού για να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να προχωρήσουν σε αιμοδοσία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Δασκαλάκης έχει το δικό του μότο στη ζωή. ««Δώσε ζωή προσφέροντας κάτι από εσένα, χωρίς να στερήσεις κάτι από τη δική σου». 

Εχοντας αυτό στο μυαλό του και με στόχο την αύξηση εθελοντών αιμοδοτών, θα κάνει στις 16 Σεπτεμβρίου τον διάπλου του Κορινθιακού διανύοντας μία απόσταση περίπου 15 ωρών με αφετηρία το Ξυλόκαστρο και τερματισμό την παραλία Αγ. Νικόλας στη Βοιωτία. 

Ο ίδιος δεν είναι επαγγελματίας κολυμβητής, αλλά είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία του να παρακινήσει τους συμπολίτες του να δώσουν αίμα, που είναι έτοιμος να διανύσει μία απόσταση που όπως αναφέρει στην «Κ» ξεπερνά τις μέχρι τώρα δυνατότητές του. 

«Κολυμπάω για όσους προσφέρουν αλλά και για όσους υποφέρουν»-1
Η διαδρομή που θα διανύσει ο Γιάννης Δασκαλάκης στις 16 Σεπτεμβρίου.

«Η απόφασή μου να κολυμπήσω για να παρακινήσω τον κόσμο να προσφέρει δεν ήρθε από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάστηκε να δω από πρώτο χέρι πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη και η αγωνία των ασθενών και κυρίως όσων αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, προκειμένου να κατανοήσω πως μία τόσο μικρή πράξη μπορεί να σώσει ζωές», αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης. 

Στην περίπτωση του κ. Δασκαλάκη, η διάγνωση της μητέρας του με λευχαιμία πριν μερικά χρόνια, τον βρήκε να κάθεται πολλές φορές δίπλα της ανακούρκουδα και να της κρατά το χέρι σε αυτή την άνιση όπως αποδείχτηκε μάχη. Ο ίδιος τότε κατανόησε πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. 

«Κολυμπάω για όσους προσφέρουν αλλά και για όσους υποφέρουν»-2
«Είδα από πρώτο χέρι πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη και η αγωνία των ασθενών και κυρίως όσων αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις για αίμα». Φωτογραφία: Γιάννης Δασκαλάκης

«Οταν κάποιος δίνει μάχη με τη λευχαιμία θα χρειαστεί περισσότερες από 120 φιάλες αίματος για να κρατηθεί στη ζωή. Στην περίπτωσή μας πολλοί ήταν εκείνοι που έδωσαν αίμα για να σωθεί η μητέρα μου χωρίς καν να μας γνωρίζουν. Επίσης είδα ανθρώπους που είχαν μεγάλη ανάγκη από αίμα να περιμένουν με αξιοπρέπεια να βρεθεί μία φιάλη και για εκείνους, χωρίς να παραπονιούνται, χωρίς να τα παρατάνε», προσθέτει ο κ. Δασκαλάκης. 

Η θάλασσα με γαληνεύει στις «φουρτούνες»

Οσο για τους λόγους που θα επιχειρήσει κάτι τόσο δύσκολο στη θάλασσα είναι επειδή αυτή τον γαλήνευε, όπως λέει, στις «φουρτούνες». Παραφράζοντας τον Καβάφη, η θάλασσα για εκείνον είναι η κρυφή φωνή που μπαίνει μες στην καρδιά του, τον συγκινεί και τον ευφραίνει. 

«Οταν περνούσαμε τον δικό μας οικογενειακό Γολγοθά, κατέφευγα στη θάλασσα για να βρω την χαμένη μου ελπίδα. Κάθε φορά βουτούσα, χωρίς ρολόι, χωρίς στόχο, χωρίς σχέδιο. Ηθελα απλώς να κολυμπήσω για να βρω τη δύναμή μου. Και κάθε φορά την έβρισκα», εξομολογείται ο κ. Δασκαλάκης. 

«Κολυμπάω για όσους προσφέρουν αλλά και για όσους υποφέρουν»-3
Στόχος μου είναι να ευαισθητοποιηθούν όσο περισσότεροι συμπολίτες μπορούν και να πάνε να δώσουν αίμα. Φωτογραφία: Γιάννης Δασκαλάκης

Παρά το γεγονός πως ο ίδιος δεν έχει κολυμπήσει ποτέ ξανά τόσες ώρες, θεωρεί πως η μάχη με τα κύματα δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι χρόνια πασχόντες ασθενείς.

«Νιώθω έτοιμος. Στόχος μου είναι να ευαισθητοποιηθούν όσο περισσότεροι συμπολίτες μπορούν και να δώσουν αίμα. Με αφορμή το εγχείρημα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου εθελοντική αιμοδοσία στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας στην Αθήνα και στις 16 Σεπτεμβρίου στη Θήβα από τον ιατρικό σύλλογο της πόλης», αναφέρει ο ίδιος. 

Στην τελευταία πάντως ερώτηση για το αν θεωρεί πως θα καταφέρει να διανύσει μία τόσο μεγάλη απόσταση, η απάντηση είναι λακωνική, αλλά γεμάτη νόημα. 

«Θα προσπαθήσω. Οταν κολυμπάω δεν είμαι μόνος μου. Νιώθω τη στήριξη όλων των συντοπιτών μου και της οικογένειάς μου. Νιώθω τη στήριξη της μητέρας μου από εκεί ψηλά».

*Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στον Αγιο Σάββα στις 15 Σεπτεμβρίου 9:00-18:00 και στη Θήβα στον χώρο του ΚΑΠΗ Επαμεινώνδρα και Βουρδούμπα από τις 9:00 μέχρι τις 13:30.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή