Τόσκας: «Δεν έδινα εντολές στο Μάτι»

Τόσκας: «Δεν έδινα εντολές στο Μάτι»

Τι ισχυρίστηκε στη χθεσινή κατάθεσή του στο δικαστήριο ο τότε αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια δικαιολόγησης των τεράστιων ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι αποτέλεσε η χθεσινή κατάθεση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έκανε υποδείξεις στους επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών για το πού και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα πυροσβεστικά μέσα.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός που παραιτήθηκε την επομένη της βιβλικής καταστροφής στο Μάτι και έμεινε στην ιστορία με τη φράση «δεν θα αλλάζαμε τίποτα, τα ίδια θα κάναμε πάλι», χθες καταθέτοντας στο δικαστήριο, όπου εκδικάζεται η ποινική υπόθεση για τους 104 νεκρούς της πύρινης τραγωδίας, επιχείρησε να πείσει ότι ο ίδιος δεν παρενέβη κατά την οργάνωση της πυρόσβεσης εκείνη την ημέρα.

Πρόεδρος: Λέγατε εσείς πού πρέπει να πάνε τα μέσα;

Ν. Τόσκας: Οχι. Εμπαιναν προτεραιότητες.

Πρόεδρος: Ποιος καθόριζε την προτεραιότητα;

Ν. Τόσκας: Την επιχειρησιακή ο διοικητής του ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων), αλλά κάποιες προτεραιότητες βάζει η πολιτική ηγεσία. Ημουν εκεί, αν χρειαζόταν να επικοινωνήσω με άλλα υπουργεία, να τους δώσω θάρρος. Δεν έκανα και δεν μπορούσα να κάνω υποδείξεις στο ποιο μέσο θα πάει πού…

Ο κ. Τόσκας αρνήθηκε ότι έδινε εντολές, και επέμεινε ότι ενημερωνόταν από τον διοικητή του ΕΣΚΕ κ. Φωστιέρη. «Οι Ματθαιόπουλος και Φωστιέρης έλεγαν πού θα πάνε τα μέσα», είπε, ενώ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από συνηγόρους συγγενών των θυμάτων, ανάμεσα στους οποίους ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος ευθέως τον ρώτησε αν θα επαναλάμβανε την εκτίμηση ότι όλα έγιναν σωστά.

Βασίλης Καπερνάρος: Επαναλαμβάνετε και σήμερα ότι δεν θα κάνατε τίποτα διαφορετικό;

Ν. Τόσκας: Παραιτήθηκα γιατί έχω μάθει από τον στρατό και η συνείδησή μου επιβάλλει ότι φταις δεν φταις, αν γίνει κάτι παραιτείσαι.

Β. Καπερνάρος: Σας έπεφτε πολύ να πάρετε τηλέφωνο το υπουργείο Αμυνας να σηκώσουν Σινούκ γιατί καίγεται ο κόσμος στο Μάτι;

Ν. Τόσκας: Τα αεροδρόμια ήταν όλα κλειστά. Επίσης το Σινούκ με αυτές τις καιρικές δεν είναι εύκολο να συμβάλει.

Β. Καπερνάρος: Ποια λάθη έγιναν και κάηκε ο κόσμος;

Ν. Τόσκας: Μπορεί να έγιναν καθυστερήσεις, να άργησαν να κλείσουν κάποιοι δρόμοι, αλλά δεν μπορώ εγώ να βγάλω συμπέρασμα. Υπήρξε κατάσταση αντίστοιχη με αυτή στη Χαβάη στην Αμερική που δεν μπόρεσαν να σώσουν ανθρώπους. Παρά τις δύσκολες συνθήκες εκκενώθηκαν το Λύρειο Ιδρυμα και οι παιδικές κατασκηνώσεις.

Β. Καπερνάρος: Αυτό δεν το κάνατε εσείς. Το έκανε ο Δήμος Αθηναίων.

Ν. Τόσκας: Οι κατηγορούμενοι ήταν υφιστάμενοί μου. Δεν θέλω να αναφέρω ότι έκαναν και λάθη. Το θεωρώ ανήθικο.

Πρόεδρος: Να τα πείτε αν έγιναν λάθη και ποια, είναι υποχρέωσή σας.

Β. Καπερνάρος: Είναι εμφανές ότι θέλει να αποκρύψει την αλήθεια.

Η εκτροπή προς Κινέτα

Ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης από την πλευρά του επέμεινε στο γεγονός ότι υπήρξαν εντολές για εκτροπή προς την Κινέτα, όπου επίσης μαινόταν φωτιά, σε πυροσβεστικά μέσα που κινήθηκαν αρχικά προς το Μάτι, χαρακτηρίζοντας ως «ανυπακοή» το ότι οι επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών δεν ενημέρωσαν για τη σκοπιμότητα των ενεργειών τους. Η κατάθεση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και σήμερα με ερωτήσεις των δικηγόρων και των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT