Κακοκαιρία «Daniel»: «Πνίγηκαν» οικισμοί στην Καρδίτσα – Αναφορές για αγνοούμενους

Κακοκαιρία «Daniel»: «Πνίγηκαν» οικισμοί στην Καρδίτσα – Αναφορές για αγνοούμενους

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Καρδίτσα, όπου οικισμοί έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί κάτω από τους χειμάρρους που προκάλεσαν οι πλημμύρες

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από την Καρδίτσα, όπου οικισμοί έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί κάτω από τους χειμάρρους που προκάλεσαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Συνεχόμενα είναι τα μηνύματα από το 112 στη Θεσσαλία, καθώς εκτός της Καρδίτσας εντολές για εκκενώσεις οικισμών εστάλησαν στη Μαγνησία και στα Τρίκαλα.

Ιδιαίτερα στις περιοχές Παλαμά και Μεταμόρφωση υπάρχουν πληροφορίες για αγνοουμένους, ενώ ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, μιλώντας στο Action24 εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.

Mαρτυρία κατοίκου της περιοχής στον Alpha είναι χαρακτηριστική:

«Ενα πέλαγος στην κυριολεξία. Θέλουμε βοήθεια, να έρθουν να μας πάρουν. Είμαστε στο κοινοτικό γραφείο, πάνω στην ταράτσα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε φαγητό», δήλωσε.

«Κινδύνευσαν και άνθρωποι και χάρη στη βοήθεια δύο ατόμων που είχαν βάρκες, πήγαν και τους έσωσαν. Ολη νύχτα καλούσαμε να έρθουν να μας βοηθήσουν. [Δεν ήρθε] κανείς, τίποτα». «Είμαστε γύρω στα 60 άτομα [δεν έχει σταθερότητα το κτίριο, το νιώθω να κουνιέται]. Περίπου 300 άνθρωποι κατοικούν στην κοινότητα. Κάποιοι έχουν φύγει, εμείς μείναμε για να σώσουμε ό,τι καταφέρουμε. Υπάρχουν όμως και αγνοούμενοι».

Δραματικές εικόνες

Πάνω στις στέγες των σπιτιών τους ή σε άλλα υπερυψωμένα σημεία έχουν καταφύγει οι κάτοικοι χωριών του Δήμου Παλαμά.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις Ενοπλες Δυνάμεις και την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών. 

Σημειώνεται ότι τόσο στην Καρδίτσα όσο και στα Τρίκαλα καταγράφονται τις τελευταίες ώρες σημαντικά προβλήματα λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και αποστέλλονται συνεχόμενα μηνύματα από το 112.

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, με ένα ακόμη βίντεο να δείχνει κατοίκους οι οποίοι έχουν ανέβει σε στέγη για να σωθούν.

 

Ειδικότερα, νέα ειδοποίηση που εστάλη στην Καρδίτσα σήμερα το πρωί καλεί όσους βρίσκονται στον Παλαμά να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων.

Κατέρρευσαν σπίτια στο Μορφοβούνι του δήμου Πλαστήρα

Στο Μορφοβούνι του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, όπως μετέδωσε σε ανταπόκρισή της η ΕΡΤ, κατέρρευσαν δέκα σπίτια, ενώ αλλά έχουν υποστεί ζημιές. 

Κακοκαιρία «Daniel»: «Πνίγηκαν» οικισμοί στην Καρδίτσα – Αναφορές για αγνοούμενους-1
Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΤ

Το δίκτυο ύδρευσης είναι σχεδόν κατεστραμμένο, όπως και τα οδικά δίκτυα.

Στον ορεινό δήμο Αργιθέας δεν υπάρχει ρεύμα και τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανατολική Αργιθέα, καθώς και η μισή ενότητα Αχελώου. Η Δυτική Αργιθέα είναι αποκομμένη προς το Μουζάκι διότι έπεσε η γέφυρα Αργύρη. Επίσης κόπηκε και ο δρόμος στο χωριό Αργιθέα.

Περίπου 200 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στην Κυψέλη. Ήδη ο δήμος έχει μεριμνήσει να μεταφερθούν όλοι όσοι επιθυμούν στους Σοφάδες με λεωφορείο, γιατί ζήτησαν οι ίδιοι να φιλοξενηθούν σε συγγενικά πρόσωπα. Προβλήματα υπάρχουν και στο Ερμητσι.

Επίσης έχουν δεσμευτεί πάνω από 100 δωμάτια στα Λουτρά Σμοκόβου για να φιλοξενηθεί κόσμος αν το επιθυμεί.

Στη διάρκεια τη νύχτας έγιναν τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Είχαν πέσει μέσα σε κανάλια στην περιοχή Γεφυριών πατέρας και γιος, και ένας στη περιοχή Ερμητσίου. Τα δύο πρώτα προσεγγίστηκαν με βάρκα της ΕΜΑΚ.

Κατέρρευσε και η γέφυρα του Ξηριά στη Μαγνησία

Επιπλέον, σήμερα το πρωί κατέρρευσε και η μεγάλη γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στην περιοχή του Αλμυρού. Πρόκειται για μία ακόμη γέφυρα στη Μαγνησία που δεν άντεξε στην πίεση των τεράστιων όγκων νερού που κατέβασε ο χείμαρρος από τον Οθρυ.

Η γέφυρα που βρίσκεται στον Αλμυρό και συνέδεε τον Αλμυρό με τον Πλάτανο, αποτελούσε μέρος του δρόμου Αλμυρού-Σούρπης και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι σε Λάρισα και βόρεια Εύβοια

Σημειώνεται επίσης ότι στη Λάρισα βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό περίπου 25 ατόμων στον συνοικισμό του Κάστρου, που βρίσκεται δίπλα από το Κουτσόχερο, ενώ πλημμυροπαθείς από χωριά του Δήμου Κιλελέρ φιλοξενούνται προσωρινά στο Κλειστό Γήπεδο της Νεάπολης στη Λάρισα. 

Δύσκολες ώρες βιώνουν και οι Ροβιές της βόρειας Εύβοιας, καθώς φούσκωσε χείμαρρος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από το απόγευμα αναμένεται εξασθένηση των φαινόμενων, ενώ από αύριο ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

Λιμνοθάλασσα ολόκληρες γειτονιές στα Τρίκαλα

Στην πόλη των Τρικάλων, ο Ληθαίος ποταμός έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.

Κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το νερό του ποταμού, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση απευθύνοντας έκκληση για άμεση βοήθεια και συνδρομή από την πολιτεία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, τονίζει πως ο δήμος Τρικκαίων έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο δήμος, προσθέτει, θα ανακοινώσει χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες που έχουν ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή