Πήλιο – Μαρτυρίες τουριστών στην «Κ»: «Σπάνια βιώνεις τόση καλοσύνη»

Πήλιο – Μαρτυρίες τουριστών στην «Κ»: «Σπάνια βιώνεις τόση καλοσύνη»

Δεν ήταν οι διακοπές που περίμενε ο Αλεξ Ντέιβι όταν κανόνισε να περάσει χρόνο αυτόν τον Σεπτέμβριο στο Πήλιο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν οι διακοπές που περίμενε ο Αλεξ Ντέιβι όταν κανόνισε να περάσει χρόνο αυτόν τον Σεπτέμβριο στο Πήλιο. «Φθάσαμε τη Δευτέρα με την κοπέλα μου», λέει στην «Κ». «Το ρεύμα έπεσε την Τρίτη και από τότε έχει καταιγίδα και πλημμύρα». Κατάφεραν να ψήσουν κάτι στο σπίτι που έχουν νοικιάσει, ενώ μια γειτονική ταβέρνα ανοίγει πού και πού για φαγητό και ρεύμα. «Ωστόσο νιώθουμε πολύ τυχεροί. Αλλων ανθρώπων έχουν καταστραφεί οι ζωές τους», τονίζει. Για την ακρίβεια, η εμπειρία των τελευταίων ημερών τούς έχει αφήσει άναυδους σχετικά με την ανθρώπινη δύναμη και αλληλεγγύη. «Νιώθουμε τρομερή υποστήριξη από τους ντόπιους», σημειώνει.

Η Εντίνα Στούερ βρίσκεται σε ένα χωριό κοντά στη Μηλίνα στο νότιο Πήλιο. Ηρθε από την Ουγγαρία για διακοπές τις τελευταίες τρεις μέρες. «Είμαστε ασφαλείς και μόλις επέστρεψε το ρεύμα έπειτα από μέρες», δήλωσε χθες το βράδυ στην «Κ». «Παρόλο που ήταν μια τρομακτική εμπειρία, η στάση των ανθρώπων –ντόπιων αλλά και επισκεπτών– είναι συγκινητική», αναφέρει, συμπληρώνοντας πως όλοι έχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. «Είναι φυσικά μια τραγική κατάσταση και λυπάμαι για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά μπορέσαμε να δούμε ένα επίπεδο καλοσύνης από αγνώστους που σπάνια βιώνεις», λέει η ίδια.

Στον Λαύκο, ένα άλλο χωριό στο νότιο Πήλιο, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, με τους κατοίκους να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Οπως και σε άλλα χωριά, στον Λαύκο έχουν εγκλωβιστεί και επισκέπτες. Τουλάχιστον δύο ζευγάρια τουριστών από Ελλάδα και Σερβία που διέμεναν στο ξενοδοχείο «Esperos Suites» μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητη κατοικία στο κέντρο του χωριού, όπου και φιλοξενούνται. Είναι ασφαλείς και ψύχραιμοι.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού δεκάδων ανθρώπων μέσω θαλάσσης από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο νότιο Πήλιο. Στην περιοχή βρίσκονταν αποκλεισμένοι από την Τρίτη πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο.

Στο αεροδρόμιο της Σκιάθου τα τελευταία δύο 24ωρα πραγματοποιούνται rescue πτήσεις· αεροσκάφη φθάνουν άδεια για να παραλάβουν ταξιδιώτες που επιστρέφουν εκτάκτως στην πατρίδα τους. «Παρίσταμαι στη διαδικασία επαναπατρισμού 1.500 Βρετανών σήμερα», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αλέξανδρος Ευθυμίου. Εως και τη σημερινή μέρα θα πραγματοποιούνται τέτοιου τύπου πτήσεις, τις οποίες έχουν οργανώσει μεγάλοι tour operators του εξωτερικού. Την Τρίτη επρόκειτο να ταξιδέψουν 500 άτομα, ωστόσο οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές. «Τελικά, 400 έμειναν στο αεροδρόμιο και τους υπόλοιπους 100 τους μεταφέραμε σε δύο ημερόπλοια, που υπό κανονικές συνθήκες πραγματοποιούν εκδρομές μεταξύ των Σποράδων», σημειώνει στην «Κ» ο δήμαρχος της Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, συμπληρώνοντας ότι «φέτος η πληρότητα στο νησί τον Σεπτέμβριο θύμιζε Ιούλιο».

Και οι ξένες πρεσβείες στη χώρα έχουν κινητοποιηθεί. «Η Ελλάδα έχει υποστεί επεισόδια έντονων βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, στα νησιά των Σποράδων, στην Αττική και στην Αργολίδα. Συνιστάται να ακολουθήσετε τις οδηγίες των ελληνικών Αρχών και, σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, να επικοινωνήσετε με το “112”», ανακοίνωσαν οι πρεσβείες της Αγγλίας και της Γαλλίας, ενώ η πρεσβεία της Αυστρίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές για τους Αυστριακούς τουρίστες στις πληγείσες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT