Κακοκαιρία Daniel: Διαδραστικός χάρτης με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις

Κακοκαιρία Daniel: Διαδραστικός χάρτης με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις

Η «Κ» επεξεργάστηκε τα στοιχεία από το δορυφορικό σύστημα Copernicus και αποτυπώνει την εξάπλωση της καταστροφής το τελευταίο 48ωρo σε έκταση περίπου 730.000 στρεμμάτων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που προκύπτει από την καταγραφή των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Σύμφωνα με τις εικόνες από το δορυφορικό σύστημα Copernicus της Ε.Ε., που ενεργοποιήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις -έως το απόγευμα Πέμπτης, οπότε υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία- ανέρχονται σε 729.000 στρέμματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στην Ανατολική Θεσσαλία, η έκταση του προβλήματος αρχίζει από την πόλη της Λάρισας και καταλήγει νοτίως στη Λίμνη Κάρλα.

Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, είναι σαν να καλύφθηκε με νερό και λάσπη ολόκληρη η Κεφαλονιά.


  • Στον παραπάνω χάρτη, σε μπλε χρώμα αποτυπώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις το απόγευμα της Πέμπτης 7ης Σεπτεμβρίου, ενώ με κίτρινο οι πλημμυρισμένες εκτάσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 6ης Σεπτεμβρίου.
  • Σε κάθε πινέζα στον χάρτη μπορείτε να δείτε εικόνες από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην περιοχή που συνέβη.
  • Για να δείτε τις εικόνες, πατήστε τις πινέζες. Αν διαβάζετε από κινητό τηλέφωνο, πατήστε και την καρτέλα στο κάτω μέρος της οθόνης σας.

«Θα ζούμε ανάλογες καταστάσεις κάθε χρόνο»

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, και σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, είπε ότι «οι συνέπειες είναι τραγικές και θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να αποκατασταθούν οι πληγές».

«Η συχνότητα των ακραίων φαινομένων πυκνώνει τα τελευταία χρόνια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ζούμε ανάλογες καταστάσεις κάθε χρόνο», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «εκτός από την ένταση, αυξάνεται και η διάρκεια της κακοκαιρίας».

Η κακοκαιρία Daniel ξεπέρασε κατά πολύ τον Ιανό

Πολύ μεγαλύτερα είναι τα ύψη βροχής που κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel, συγκριτικά με τα αντίστοιχα μεγέθη κατά την κακοκαιρία Ιανός το Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με το meteo.gr.

Οπως προκύπτει από τη σύγκριση του αθροιστικού ύψους βροχόπτωσης, τα στοιχεία ανάμεσα στις δύο κακοκαιρίες οδηγούν συντριπτικά στο συμπέρασμα ότι το πρόσφατο φαινόμενο ήταν πολλαπλώς ισχυρότερο.

Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του Ιανού είχαν καταγραφεί αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης 317 mm (Περτούλι), 274 mm (Μουζάκι) και 227 mm (Ιθάκη), όταν κατά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel καταγράφηκαν αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης αισθητά μεγαλύτερα.

Ενδεικτικά: Ζαγορά Πηλίου (910 mm), Πορταριά Πηλίου (885 mm), Ανήλιο Μετσόβου (695 mm), Πεζούλα Καρδίτσας (660 mm), Καρδίτσα (659 mm).

Διευκρινίζεται και πάλι ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή