Προειδοποίηση για την αγορά φαρμάκων «απώλειας βάρους» μέσω ιστοσελίδων

Προειδοποίηση για την αγορά φαρμάκων «απώλειας βάρους» μέσω ιστοσελίδων

Την προσοχή των καταναλωτών στη διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων «για την απώλεια βάρους», εφιστά ο ΕΟΦ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσοχή των καταναλωτών στη διακίνηση μέσω ιστοσελίδων, συνταγογραφούμενων φαρμάκων «για την απώλεια βάρους», εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ, υπενθυμίζει πως, σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία, απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση όσο και η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Οπως τονίζει, η προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων (OZEMPIC, VICTOZA, SAXENDA) μέσω ιστοσελίδων, κατά κανόνα οδηγεί σε πλαστά ή ψευδεπίγραφα προϊόντα, προσθέτοντας πως οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών, είναι συχνά παραπλανητικές.

Σχετικά με την προώθηση των προϊόντων αυτών, ο ΕΟΦ τονίζει πως η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, «σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό, η οποία απαγορεύεται».

Ο Οργανισμός παρακαλεί καταναλωτές και ασθενείς να μην προμηθεύονται σε καμία περίπτωση φάρμακα από το διαδίκτυο ή μη αξιόπιστες πηγές, ενώ απευθύνει έκκληση προς τον Τύπο να αποσύρει κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο, καθώς «με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία».

«Οποιασδήποτε παρουσίαση φαρμάκου «ως πληροφόρηση» κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή